Ο δήμαρχος Αλεξ/πολης μπήκε στο “θηρίο” USNS Yuma και μεταφέρει εικόνα στο GRTimes (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ο δήμαρχος Αλεξ/πολης μπήκε στο “θηρίο” USNS Yuma και μεταφέρει εικόνα στο GRTimes (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Το υπερσύγχρονο αμερικανικό «θηρίο» τύπου Catamaran USNS YUMA που προσάραξε για λίγες ημέρες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επισκέφθηκε χθες (22/10) ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Ζαμπούκης, στα πλαίσια της εθιμοτυπικής συνάντησης με τον Captain David Gommo και τον Ναυτικό Ακόλουθο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Christopher Lepore.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα πολεμικό πλοίο υποστήριξης και ταχείας μεταφοράς 600 τόνων φορτίου και προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, το οποίο βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της νέας πενταετούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης επιχείρησης μεταφοράς ελικοπτέρων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, καθώς και η διαδικασία κυκλικής εναλλαγής οχημάτων και στρατιωτικού υλικού στο λιμάνι.

Έχει μήκος 103 μέτρα, το πλάτος του 28,5 μέτρα και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 43 κόμβων αποτελώντας μια από τις αιχμές των επιχειρήσεων μεταφοράς αμερικανικών στρατευμάτων.

«Ήταν μια εθιμοτυπική επίσκεψη που είχε να κάνει με τη φιλοξενία του μεγάλου αυτού πολεμικού πλεούμενου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Οι άνθρωποι μας υποδέχτηκαν εγκάρδια, μας ξενάγησαν στους εντυπωσιακούς χώρους του YUMA και μας χάρισαν πολλά δώρα» ανέφερε στο GRTimes o δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

Εντυπωσιασμένος με την εικόνα

Η ξενάγηση των αμερικανών αξιωματούχων στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αλεξανδρούπολης διήρκεσε για περίπου μία ώρα, στο διάστημα της οποίας «δεν επισκεφθήκαμε όλους τους χώρους, αλλά κάποιους από αυτούς που διαθέτει το πλοίο, καθώς μιλάμε για κάτι πολύ μεγάλο. Έμεινα πραγματικά εντυπωσιασμένος, δεν είναι κάτι που βλέπεις κάθε μέρα» προσθέτει ο Γιάννης Ζαμπούκης.

Και συμπληρώνει ότι «τα πάντα μέσα είναι τελευταίας τεχνολογίας και αν θέλετε, δε νομίζω ότι οι αμερικανοί θα ερχόταν με κάτι λιγότερο εντυπωσιακό».

Να σημειωθεί ότι το USNS Yuma ναυπηγήθηκε το 2017 και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχει επισκεφθεί τα λιμάνια της Ρότα στην Ισπανία, της Αουγκούστα στην Ιταλία, της Γκαζένιτσα στην Κροατία, πριν ταξιδέψει αρχικά στον Πειραιά και στη συνέχεια στην Αλεξανδρούπολη. Στη συνέχεια θα κινηθεί προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, προκειμένου να πάρει μέρος στην άσκηση Sea Breeze παρακάμπτοντας τον Βόσπορο, κάτι που δεν άρεσε ιδιαίτερα στη γειτονική Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ