Ο εντυπωσιακός λύγκας επέστρεψε στην Ελλάδα πενήντα χρόνια μετά (ΦΩΤΟ)

Ο εντυπωσιακός λύγκας επέστρεψε στην Ελλάδα πενήντα χρόνια μετά (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Ακριβώς πενήντα χρόνια μετά την εξαφάνισή του ο λύγκας, το αιλουροειδές σαρκοβόρο επανέρχεται στην Ελλάδα μέσω ενός ερευνητικού προγράμματος του Αρκτούρου από το πάρκο Naturland της Ανδόρρας, φιλοξενώντας τρία ζώα του είδους για το υπόλοιπο της ζωής τους στο βουνό του Γράμμου.

Όπως εξηγεί στο GRTimes το μέλος της Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι τρεις λύγκες θα «φιλοξενηθούν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο μεγάλο κλωβό πολύ φιλικό στον βιότοπο που ζουν συνήθως, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να περιπλανηθούν και να συνηθίσουν το περιβάλλον».

Σκοπός της φιλοξενίας του Ντοράι (10 ετών), της Κάρμεν (11 ετών) και της Μίσι (2 ετών) είναι «να κατανοήσουμε την εξέλιξη του είδους και φυσικά να το κατανοήσουν και οι άνθρωποι» και προσθέτει ότι «η ερευνητική ομάδα του Αρκτούρου εδώ και χρόνια στήνει κάμερες σε περιοχές που θα μπορούσε να αποτελούν βιότοπο του Λύγκα, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει παρουσία. Τελευταία φορά εντοπίσαμε έναν πριν από τρία χρόνια, κοντά στις Πρέσπες αλλά από την πλευρά της Αλβανίας» προσθέτει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σε ερώτηση για το τι οδήγησε στην εξαφάνισή του λύγκα από τη χώρα μας, το μέλος Άμεσης Επέμβασης εξήγησε ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε «η καταστροφή μεγάλων πεδινών δασικών εκτάσεων, ο κατακερματισμός των βιοτόπων, το κυνήγι, αλλά και η δραματική μείωση των θηραμάτων του που αποτελούν τα ζαρκάδια και τα ελάφια».

Τι είναι ο λύγκας

Ο λύγκας (στα αρχαία Λυγξ) είναι γένος της οικογένειας των Αιλουροειδών, με τέσσερα είδη τα οποία διαβούν όλα στο βόρειο ημισφαίριο. Ο Ευρασιατικός λύγκας, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από την ελληνική επικράτεια όπου ζούσε (κυρίως στον Γράμμο και τη Ροδόπη) ακόμη μέχρι πριν από μια πεντηκονταετία, είναι το τρίτο μεγαλύτερο σαρκοβόρο της Ευρώπης μετά την αρκούδα και τον λύκο.

Είναι μεσαίου μεγέθους αιολουροειδές με ψηλά πόδια. Ανάλογα με το είδος, το μήκος τους φτάνει από 70 εκατοστά μέχρι στα 1,20 μέτρα και το ύψος από 35 μέχρι τα 70 εκατοστά. Το βάρος του κυμαίνεται από 7 έως και 35 κιλά.

Τα μπροστινά του πόδια είναι κοντύτερα από τα πίσω, ενώ έχουν πολύ κοντή ουρά συγκριτικά με τις άλλες γάτες, η οποία καταλήγει σε μαύρη κορυφή.

«Πρόκειται για ένα ζώο με τα χαρακτηριστικά της οικόσιτης γάτας, αλλά πολύ πιο μεγάλο ακόμη και σε σχέση με την αγριόγατα» σημειώνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος τα απαθανάτισε με την κάμερά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top