Ο “γλυκός” αγώνας του μελισσοκόμου-Ανάπτυξη σε αντίξοοες συνθήκες

Ο “γλυκός” αγώνας του μελισσοκόμου-Ανάπτυξη σε αντίξοοες συνθήκες

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Γλυκό αλλά και πολύ δύσκολο αγώνα, δίνουν φέτος οι Έλληνες μελισσοκόμοι, με τις τιμές των καυσίμων να τσουρουφλίζουν αυτούς τους νομαδικούς παραγωγούς, οι οποίοι είχαν ούτως ή άλλως «καεί» από τις μεγάλες πυρκαγιές που πέρυσι σάρωσαν τη χώρα και ειδικά την Εύβοια. Ωστόσο, κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, οι Έλληνες μελισσοκόμοι, παρουσιάζουν εκπληκτικά προϊόντα, περισσότερες από 20 ποικιλίες μελιών, πολλά βιολογικά, καταφέρνοντας μάλιστα να εξάγουν στις πιο δύσκολες αγορές ως το 50% της ελληνικής παραγωγής.

Εχθές, 20 Μαΐου, ήταν η παγκόσμια ημέρα της μέλισσας. Σήμερα, 21 Μαΐου, για το GRTimes.gr είναι η ημέρα του Έλληνα Μελισσοκόμου, του ανθρώπου που μέσα στο χρόνο κάνει 6-7 ταξίδια, σε διάφορες περιοχές της χώρας, ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες, για να μπορέσει να έχει παραγωγή που θα του αποφέρει εισόδημα. Φορτώνει και μεταφέρει τις κυψέλες με τα μελισσοσμήνη μέχρι τα πιο δυσπρόσιτα μέρη, δουλειά δύσκολη και κοστοβόρα, ειδικά τώρα που η τιμή των καυσίμων έχει πάει σε δυσθεώρητα ύψη.

«Περιμένουμε μειωμένες αποδόσεις για τους παραγωγούς, μετά τις περυσινές πυρκαγιές. Η φυσική καταστροφή ήταν τεράστια και αναπόφευκτα οι μεγάλες μελισσοκομικές περιοχές, Χαλκιδική και Θάσος, θα δεχτούν πολύ περισσότερες κυψέλες, κάτι που όμως θα είναι σε βάρος της παραγωγής. Μικρότερη παραγωγή, αλλά και μεγαλύτερα έξοδα κυρίως εξ’ αιτίας της τεράστιας αύξησης στα καύσιμα», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Τάσος Ποντίκης.

Αυτή την εποχή, της άφθονης ανθοφορίας, η μελοσσοκομία βρίσκεται σε φουλ δραστηριότητα. Τρύγος για την παραγωγή ανθόμελων και μελιών από εσπεριδοειδή, ενώ θα ακολουθήσουν τον Ιούνιο οι μετακινήσεις σε πιο ορεινές περιοχές, για το μέλι ελάτης,  έπειτα οι τρύγοι για το θυμαρίσιο και τα μέλια από διάφορα αγριολούλουδα και φυτά του βουνού, ώσπου να ανθίσουν τα βαμβάκια, για να πάρουν μετά σειρά τα πεύκα, που θα δώσουν το πευκόμελο που τόσο αγαπάει  ο ουρανίσκος του Έλληνα.

Σε ανάπτυξη η μελισσοκομία

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 25.000-28.000 μελισσοκόμοι, επαγγελματίες αλλά και πάρα πολλοί μη δηλωμένοι, «ερασιτέχνες» όπως τους αποκάλεσε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Μελιού και πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης «Σίθων» κ. Αχιλλέας Παπαστεργίου.

Η Νικήτη είναι το πρώτο χωριό της Ελλάδας  στη μελισσοκομία, με περισσότερους  από 300 μελισσοκόμους. Οι κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμοι είναι περίπου 200, οι συνεταιριστές είναι 60, ενώ σχεδόν 100 είναι οι λεγόμενοι «ερασιτέχνες».

Με τη Νικήτη μπροστά, η Χαλκιδική είναι ο σημαντικότερος νομός για τη μελισσοκομία στη χώρα μας. Σημαντική πολύ είναι και η Θάσος, ενώ έχουν ανεβεί η Κρήτη, η Θεσσαλία με όλους τους νομούς της, η Ημαθία και πάρα πολλές περιοχές της Ηπείρου.

Στη Χαλκιδική εκτιμάται ότι παράγονται άνω των 2.000 τόνων μελιού, με το 10% περίπου να εξάγεται. Στο σύνολο της χώρας, η παραγωγή ξεπερνάει τις 15.000 τόνους ενώ σε μία καλή χρονιά φτάνει ως και τις 18.000 τόνους, με τον κ. Ποντίκη να εκτιμά ότι από το ελληνικό μέλι, ενδέχεται να εξάγεται ως και το 50%, κυρίως σε χώρες της Ευρώπης.

Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο

«Μπορεί ακόμη και το 70% του μελιού που παράγεται στη χώρας μας, να είναι από «ερασιτέχνες» μελισσοκόμους», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει μέσω του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου, να ξεκαθαρίσει η εικόνα του κλάδου.

Όπως είπε και ο κ. Ποντίκης, η ΟΜΣΕ είναι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε το Μητρώο που τέθηκε σε λειτουργία πριν ένα χρόνο, να απαλλαγεί από τις πολλές διπλοεγγραφές.

«Μόλις  το Μητρώο εκκαθαριστεί και οργανωθεί, θα γνωρίζουμε ποιοι είναι οι παραγωγοί, ποια μέλια παράγουν και σε τι ποσότητες, θα υπάρχει διαφάνεια και θα μπει τάξη στον κλάδο», πρόσθεσε ο κ. Ποντίκης για να συμπληρώσει ότι το ελληνικό μέλι, για να γλυτώσει από τις ελληνοποιήσεις μη αυθεντικών προϊόντων θα πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσει το δικό του σήμα.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, είναι η νόθευση με εισαγόμενα μέλια, πρακτική που χτυπάει και τις εξαγωγές καθώς οι προσμίξεις που γίνονται έχουν σα στόχο να μειώσουν τις τιμές πώλησης στο εξωτερικό, γιατί το γνήσιο ελληνικό μέλι είναι ακριβό. «Το ελληνικό μέλι, είναι, αν όχι το καλύτερο διεθνώς, από τα καλύτερα με αυστηρά κριτήρια».

Νέοι παραγωγοί, πληθώρα ποικιλιών, βιολογικά και ΠΟΠ μέλια

Σε αυτή τη δύσκολη δραστηριότητα, έχουν ενταχθεί τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι παραγωγοί , που αξιοποίησαν το Πρόγραμμα για τους Νέους Αγρότες καθώς δόθηκε από την ΕΕ προτεραιότητα στη μελισσοκομία λόγω της σημαντικής περιβαλλοντικής της συμβολής (επικονιαστές).

Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της ελληνικής μελισσοκομίας, που έχει ακόμη να δρέψει μεγάλη προστιθέμενη αξία, αποτυπώνεται στην πληθώρα των εξαιρετικών μελιών που έχουν βγει στο εμπόριο, προϊόντων από σχεδόν κάθε λογής φυτά, που βρίσκονται σε όλα τα «καλάθια» με τα πιο αγνά και εκλεκτά προϊόντα της ελληνικής αγροδιατροφής.

Όπως είπε στο GRTimes.gr o επιχειρηματίας και υπεύθυνος του Olicatessen κ. Αλέξης Στεφανίδης, υπάρχουν περισσότερες από 20 ποικιλίες ελληνικού μελιού παρότι ο πιο πολύς κόσμος καταναλώνει συνήθως ανθόμελα και πευκόμελα.

«Από τους ξένους τουρίστες που μπαίνουν στο κατάστημά μας, σχεδόν όλοι αγοράζουν και μέλι. Πρώτο σε ζήτηση είναι το ελαιόλαδο, μετά τα ελληνικά αποστάγματα και, τρίτο σε ζήτηση είναι το μέλι. Πλέον παράγονται εξαιρετικά μέλια από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όχι μόνο στις πιο παραδοσιακές ημιο-ορεινές και ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Πελοποννήσου.  Έχουμε μέλια που ξεχωρίζουν από τα νησιά, πολλά από την Κρήτη, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, από όλη τη χώρα».

Μάλιστα όπως είπε ο κ. Στεφανίδης, την τελευταία πενταετία έχει γίνει τάση η παραγωγή βιολογικών μελιών, με μελισσοκόμους να ξεχύνονται στα όρη και τα άγρια βουνά, μακριά από καλλιέργειες συμβατικές. Η Ελλάδα έχει πλέον δύο μέλια ΠΟΠ, το ΠΟΠ πευκοθυμαρόμελο Κρήτης και το ΠΟΠ Βανίλια Μαινάλου που παράγεται στην Αρκαδία. Αλλά στη διαδικασία για να αναγνωριστεί ως ΠΟΠ είναι και το Κισσούρι Ευβοίας, ένα μέλι που παράγεται το φθινόπωρο από το ροζ ανθάκι της ερείκης, του φυτού δηλαδή που στην κεντρική Χαλκιδική ονομάζουν σούσουρα ή σούρα.

Η δουλειά που κάνουν οι Έλληνες μελισσοκόμοι είναι εκπληκτική, σε ποιότητα προϊόντων αλλά και σε τεράστια ποικιλία προτάσεων. Τώρα βρίσκει ο καταναλωτής μέλι από πολύκομπο, από λεβάντα, από βελανιδιά, από άγρια βότανα, από βαμβάκι , από χαρούπι, από κούμαρα επειδή ακριβώς στον κλάδο υπάρχει πολύ μεράκι και δίνεται μεγάλος αγώνας. Το ελληνικό μέλι έχει πλέον τους δικούς του γευσιγνώστες και τους φανατικούς, «ψαγμένους» καταναλωτές κι’ αυτό χάρη στον αγώνα των μελισσοκόμων που θέλουν παράλληλα να προστατεύσουν το προϊόν από την νοθεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top