Ωχ, λεφτά υπάρχουν και είναι πάρα πολλά!

Ωχ, λεφτά υπάρχουν και είναι πάρα πολλά!

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η Ελλάδα  πρώτη έκοψε  το νήμα, πρώτη πήρε  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έγκριση του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027 , προσθέτοντας έτσι 26,2 δις. στο μεγάλο «πακέτο» των 31 δις. του Ταμείου Ανάκαμψης, κουμπαράς που σταδιακά θα φουσκώνει με τους πόρους της νέας ΚΑΠ κι΄άλλων χρηματοδοτικών μέσων, φτάνοντας στα 77 δις. συνολικά!

Κι΄εκεί που λεφτά δεν υπήρχαν για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη, τώρα το πρόβλημα μας είναι τα πολλά λεφτά που υπάρχουν. Και πιο ορθά, το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα από τα τεράστια αυτά κονδύλια, θα πρέπει να απορροφηθούν ως το 2017. Αλλά στην πραγματικότητα το στοίχημα της απορροφητικότητας είναι ακόμη μεγαλύτερο, πολύ μεγαλύτερο, γιατί πρέπει ως το 2023 να κλείσει και το ΕΣΠΑ 2014-2020 (κανόνας ν+3). Δηλαδή,  θα πρέπει αποδοτικά για την οικονομία και την κοινωνία να απορροφηθούν στα επόμενα 7-10 χρόνια, περίπου 88 δις. ευρώ. Κι’ αν υπάρχουν λεφτά!

Όπως όμως επισήμανε και η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κα. Ελίζα Φερέϊρα μιλώντας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους οικονομικούς υπουργούς, τα δύσκολα αρχίζουν τώρα για τη χώρα μας. Γιατί τα ποσά είναι τεράστια και η διαχείρισή τους θα απαιτήσει μηχανισμούς και δομές ικανότατες να κατευθύνουν τους ευρωπαϊκούς και κοινοτικούς πόρους κατά τρόπους που να κινητοποιηθούν παραγωγικά και πόροι ιδιωτικοί.

Η Ελλάδα στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης υπέφερε από …επενδοπενία κι’ υπολογίσθηκε ότι για να καλυφθεί η αναπτυξιακή υστέρηση που προκλήθηκε λόγω αυτής, θα χρειαστεί σε διάστημα δεκαετίας ως και 150-180 δις. ευρώ επενδύσεων.  Λεφτά λοιπόν υπάρχουν, αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι, κεντρική διοίκηση, αυτοδιοικητικοί φορείς, διαχειριστικοί φορείς, θα πρέπει να αποδώσουν το…1.000% των δυνατοτήτων τους και μάλιστα προσαρμοζόμενοι στις καινούργιες στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης αλλά και στους Κανόνες υλοποίησης π.χ. του νέου ΕΣΠΑ, όπως και στο αυστηρό πλαίσιο που ισχύει για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Λεφτά υπάρχουν λοιπόν, πάρα πολλά λεφτά και αυτό φαίνεται πως θα είναι το πρόβλημά μας, όσο και αν ακούγεται εξωφρενικό.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ