Οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ τους σε κεντρικές πλατείες-Μαζική συμμετοχή και στα Βασιλικά (ΦΩΤΟ)

Οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ τους σε κεντρικές πλατείες-Μαζική συμμετοχή και στα Βασιλικά (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Μαζική είναι η συμμετοχή των αγροτών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στα Βασιλικά, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής κινητοποίησης που προκήρυξε κατά τη συνέλευσή της η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων η οποία συγκλήθηκε στις 8/1 στη Νίκαια της Λάρισας.

«Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από τους αγρότες της περιοχής μας που έφτασαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στα Βασιλικά. Δεν θα φύγουμε από εδώ, ούτε σήμερα, ούτε αύριο. Θα παραμείνουμε στις θέσεις μας, για να διατρανώσουμε τα δίκαια αιτήματα που έχουμε γιατί η αγανάκτηση που επικρατεί στην κλάδο μας είναι μεγάλη», ανέφερε χαρακτηριστικά στο GRTimes, o γενικός γραμματέας του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Στεφανίδης.

Να σημειωθεί ότι τα πάγια αιτήματα των αγροτών όπως αυτά αποφασίστηκαν κατά τη συνέλευση της Νίκαιας είναι τα εξής:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
  • Μείωση του αγροτικού ρεύματος με πλαφόν στο 0,07 ευρώ την κιλοβατώρα
  • Πραγματική επιδότηση των ζωοτροφών
  • Πραγματική επιδότηση στα λιπάσματα
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ
  • Αποζημίωση στους παραγωγούς για όλες τις φυσικές καταστροφές σε ποσοστό 100%
  • Και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, ειδικά στους βαμβακοπαραγωγούς κοστολογώντας την παραγωγή στο 1 ευρώ/κιλό.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη πάντως, οι αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, διαμαρτύρονται και για ζητήματα που αφορούν τις τοπικές καλλιέργειες.

«Διαμαρτυρόμαστε και για τις τιμές που υπάρχουν στις στα κηπευτικά από τον πόλεμο και το εμπάργκο στα εξαγώγιμα προϊόντα, αλλά και στις εισαγωγές. Επιπλέον διαμαρτυρόμαστε για μια υπόθεση ενός εμπόρου από το Ζαγκλιβέρι ο οποίος πήρε τη σοδειά αγροτών και από τα Βασιλικά, χωρίς να πληρώσει ούτε ευρώ και τώρα οι άνθρωποι τρέχουν και δεν μπορούν να αποζημιωθούν» συμπλήρωσε ο κ. Στεφανίδης.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εάν…

Στο μεταξύ οι αγρότες έχουν προαναγγείλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ακόμα και με μπλόκα σε διάφορά σημεία της Ελλάδας, εάν και εφόσον τα προβλήματά τους δεν εισακουστούν από την κυβέρνηση και δεν ικανοποιηθούν.

«Θα δώσουμε κάποια προθεσμία ώστε να εξεταστούν τα αιτήματά μας και ανάλογα θα προχωρήσουμε. Οι διαδικασίες είναι συλλογικές, οπότε θα μαζευτούμε όλοι οι αγρότες και θα αποφασίσουμε για το πώς θα προχωρήσουμε» υπογράμμισε ο κ. Στεφανίδης.

Πλημμύρισε τρακτέρ η πλατεία του Τυρνάβου

Για μαζική συμμετοχή χωρίς προηγούμενο στην κινητοποίηση που έλαβε χώρα στο κέντρο του Τυρνάβου έκανε λόγο στο GRTimes ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, Στέλιος Τσικριτσής. 

«Τουλάχιστον 150 τρακτέρ και εκατοντάδες συνάδελφοί μας διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο του Τυρνάβου, καθώς τα προβλήματα της αγροτικής κοινωνίας είναι οξυμένα, ενώ οι αποφάσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση της απώλειας εισοδήματος πετάει πολλούς αγρότες εκτός των ενισχύσεων αυτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσικριτσής.

Ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων υπογράμμισε πως «εννοείται ότι η σημερινή ήταν μια πρώτη κινητοποίηση και αποτελεί την αρχή μιας σειράς δράσεων που θα ακολουθήσουν εάν τα προβλήματά μας παραμείνουν άλυτα. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Αιτούμαστε κάθετα και σωστά ποσά για τα ροδάκινα, τα σταφύλια και μια σειρά προϊόντων που έχουν πληγεί από το εμπάργκο στη Ρωσία και το Capital Control στην Αίγυπτο.

Παράλληλα αιτούμαστε αποζημιώσεις στο σεισμόπληκτο Δαμάσι, καθώς και σε όλους τους σεισμόπληκτους στο 100% των ζημιών που σημειώθηκαν σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, σε αποθήκες, καταστήματα από το κρατικό προϋπολογισμό χωρίς τις προϋποθέσεις που κάνουν αδύνατη οποιαδήποτε ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες. Το ίδιο ισχύει και για τις ζημιές σε γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνάδελφοι αγρότες που εξακολουθούν να ζουν σε κοντέινερ αδυνατώντας να εξασφαλίσουν τα προς το ζην».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top