Οι φουφούδες στα μπαλκόνια ίσως «σώσουν» την Τσικνοπέμπτη (ΦΩΤΟ – VIDEO)

Οι φουφούδες στα μπαλκόνια ίσως «σώσουν» την Τσικνοπέμπτη (ΦΩΤΟ – VIDEO)

Ουδεμία σχέση με όλες τις προηγούμενες χρονιές δεν θα έχει ο φετινός εορτασμός της παραδοσιακής γιορτής της Τσικνοπέμπτης που γίνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της αποκριάς και σηματοδοτεί κατά κάποιον τρόπο την έναρξη του καρναβαλιού.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης, Θωμάς Καλέσης 

Η ημέρα, η οποία έχει συνδεθεί με την κατανάλωση κρέατος, το «τσίκνισμα» παρέα με αγαπημένα πρόσωπα και γλέντια σε αυλές και δρόμους της πόλης, σε καμία περίπτωση εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να εορταστεί με αυτό τον τρόπο.

Με τα καταστήματα εστίασης να παραμένουν κλειστά και τις μικρές «μαζώξεις» να γίνονται σε αυλές και μπαλκόνια με ελάχιστα άτομα και αυστηρά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, η κίνηση στα κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης δε θυμίζει σε τίποτα προηγούμενες χρονιές, με τις παραγγελίες να είναι μικρότερες αλλά και λιγότερες σε ποσότητα.

Ενδεικτικό είναι ότι, όπως αναφέρει μιλώντας στο GRTimes.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Νικολόπουλος, αυτό που… ευελπιστούν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ιστορικότερη υπαίθρια αγορά της πόλης, στο Καπάνι, είναι να υπάρξει έστω το 20% της αγοραστικής κίνησης φέτος, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. «Λόγω της πανδημίας δεν θα ανοίξουν τα μαγαζιά της εστίασης, δεν θα υπάρξουν υπαίθρια ψησίματα τα οποία γίνονται συνήθως έξω από τα καταστήματα, ο κόσμος δεν θα μπορεί να μετακινηθεί στην ύπαιθρο και ως εκ τούτου, οι ελάχιστοι που θα» τσικνίσουν», θα το κάνουν στα σπίτια και στα μπαλκόνια τους, οπότε όπως αντιλαμβάνεστε η κίνηση θα είναι πολύ χαμηλή».

Οι καταναλωτές μπορεί να έχουν ξεκινήσει «δειλά – δειλά» να κάνουν τις αγορές τους για την προετοιμασία της ημέρας και οι τιμές να είναι ιδιαίτερα προσιτές για την αγορά κρέατος (3-4 ευρώ το κιλό), ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Νικολόπουλος, η κίνηση στην αγορά είναι παρόμοια με μία απλή καθημερινή, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά από τις προηγούμενες εβδομάδες.

«Φέτος θα είναι μια αρνητική χρόνια για τα κρεοπωλεία του κέντρου, δεν θα υπάρξει τζίρος όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προτρέποντας αυτούς που θα ψήσουν σε μπαλκόνια και αυλές να προτιμήσουν την αγορά Καπάνι λόγω χαμηλών τιμώ και ποιοτικών προϊόντων, αλλά και γιατί με τον τρόπο αυτό θα στηρίξουν τους επαγγελματίες της περιοχής σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Σωματείο Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης: Περιμένουμε παραγγελίες αλλά με μικρές ποσότητες 

Σημαντική μείωση του τζίρου περιμένει και το Σωματείο Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης σε σχέση με προηγούμενες χρονιές στα συνοικιακά κρεοπωλεία.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Σωματείου, Σάββας Κεσίδης αναφέρει στο GRTimes.gr  ότι “περιμένουμε να δούμε καταστάσεις που θα τις συναντήσουμε για πρώτη φορά Τσικνοπέμπτη. Πέρσι, δουλέψαμε μεν, όμως ο κόσμος είχε αρχίσει ήδη να φοβάται από τον ιό μη γνωρίζοντας ακριβώς τι πρέπει να κάνει. Φέτος, γνωρίζουμε ότι οι ψησταριές και οι φουφούδες έξω από τα καταστήματα δεν θα υπάρχουν, οπότε όσοι ψήσουν, θα ψήσουν στο σπίτι τους, στα μπαλκόνια και στις αυλές  τους. Στο πλαίσιο αυτό περιμένουμε αρκετές παραγγελίες αλλά σε μικρές ποσότητες”. 

Σε ερώτηση για τα προϊόντα που «φεύγουν» αυτές τις ημέρες περισσότερο, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών, σημείωσε ότι τα σκήπτρα έχουν κυρίως “τα χοιρινά, οι παντσέτες, τα λουκάνικα, τα σουβλάκια. Έπειτα ακολουθούν κυρίως τα κοτόπουλα και τα πουλερικά, μετά τα αμνοερίφια ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται συνήθως το μοσχάρι”. 

 

Υπάρχει και το take away 

Μπορεί στον επαγγελματικό κλάδο της εστίασης να έχει μπει προσωρινό λουκέτο λόγω του κορωνοϊού, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη δεν είναι λίγα αυτά τα καταστήματα που θα δουλέψουν με την μέθοδο του take away.  

«Επειδή ακριβώς είναι η πρώτη φορά που η αγορά θα κινηθεί κατά αυτόν τον τρόπο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ  των προτέρων εάν θα πάει καλά το συγκεκριμένο μέτρο ή όχι. Ωστόσο, περιμένουμε να βοηθήσει σημαντικά, όσους θα εργάζονται εώς αργά και δεν θα είναι σε θέση να ετοιμάσουν κάτι στο σπίτι τους” συμπληρώνει ο κ. Κεσίδης. 

“Σε κάθε περίπτωση» συμπληρώνει «δεν περιμένουμε τζίρους ανάλογους με αυτούς του 2017, του ’18, του ’19, αλλά σε γενικές γραμμές είμαστε από τους τυχερούς, καθώς έχουμε ακόμη τα μαγαζιά μας ανοικτά, την στιγμή που υπάρχουν επαγγελματικοί κλάδοι που έχουν να εργαστούν για έναν ολόκληρο χρόνο. Δεν περιμένουμε μεγάλες αγορές ή σπατάλες και η οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη φάση. Εκείνο που περιμένουμε σε γενικές γραμμές είναι ότι οι καταναλωτές όλο και κάτι θα ψωνίσουν για το τραπέζι τους. Όσο και αν είναι αυτό, ό,τι κι αν είναι αυτό, είναι σημαντικό”.  

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ