Οι Γάλλοι τουρίστες στο «μικροσκόπιο» της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής

Οι Γάλλοι τουρίστες στο «μικροσκόπιο» της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής

Την περαιτέρω αύξηση των Γάλλων επισκεπτών στη χώρα μας, τόσο για την επόμενη τουριστική σεζόν όσο και για τους χειμερινούς μήνες, κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών στη Γαλλία, επιδιώκει η Ελλάδα. Οι διανυκτερεύσεις Γάλλων τουριστών στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης άγγιξαν τις 14.593 για το οκτάμηνο του 2021 ενώ οι αφίξεις τους στο «Μακεδονία» για φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 30.000.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Διακόσιοι προορισμοί, 1.700 εταιρίες, 34.000 επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού, 150 συνεδριακές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και έδωσαν το ‘παρών’ στην πρώτη μεγάλη δια ζώσης διεθνή έκθεση τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, 5-8 Οκτωβρίου, την IFTM Top Resa.

Ήταν η πρώτη φορά ύστερα από ενάμιση χρόνο εν καιρώ πανδημίας που επαγγελματίες του τουρισμού συναντήθηκαν και πάλι και σε συνδυασμό με τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της σεζόν, δεδομένου των καταστάσεων, έφεραν χαμόγελα αισιοδοξίας.

Συμφωνίες για αύξηση αεροπορικών θέσεων κλείστηκαν ενώ για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» οι πτήσεις της Transavia για την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν θα διπλασιαστούν.

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας κατά την επίσκεψή του στην διεθνή τουριστική έκθεση Top Resa έκλεισε συμφωνία με την αεροπορική εταιρεία Transavia για 50% αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων σε σχέση με το 2019 για την επόμενη σεζόν. Παράλληλα, η αεροπορική εταιρία θα προσθέσει στο πτητικό της πρόγραμμα τη Σκιάθο ως νέο προορισμό.

Σχετικά με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, θα υπάρξει διπλασιασμός των πτήσεων και από δυο πτήσεις την εβδομάδα, για την επόμενη σεζόν θα εκτελούνται τέσσερις. Η εν λόγω αύξηση των πτήσεων συζητήθηκε στο πλαίσιο συναντήσεων που είχε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου με τον υπεύθυνο της Transavia για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη κ. Doucet.

 

Ενίσχυση της επισκεψιμότητας Γάλλων τουριστών

Στοχεύοντας στην περαιτέρω αύξηση των Γάλλων τουριστών και την ενίσχυση της επισκεψιμότητας στη Θεσσαλονίκη, η κα. Πατουλίδου πραγματοποίησε σειρά σημαντικών επαφών με στελέχη της γαλλικής τουριστικής αγοράς και εκπροσώπους φορέων από τον κλάδο του τουρισμού.

Κύριο ζητούμενο των επαφών ήταν η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η μεγαλύτερη διάχυση των επισκεπτών στους χειμερινούς μήνες, και όπως δηλώνει η πρόεδρος του ΟΤΘ «Η πόλη μας με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προσφέρει, μπορεί να προσελκύσει τους Γάλλους τουρίστες κατά την περίοδο των σχολικών τους διακοπών».

Σ’ ότι αφορά την επισκεψιμότητα των Γάλλων τουριστών στη Θεσσαλονίκη, βάσει στοιχείων της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), για το οκτάμηνο του 2021 η Γαλλία βρίσκεται στην έβδομη (7η) θέση στην κατάταξη με τις εθνικότητες. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 14.593 διανυκτερεύσεις έναντι 24.199 που πραγματοποιήθηκαν το 2019 και τότε ήταν στην 13η θέση στην κατάταξη των αλλοδαπών.

Δυναμική και η παρουσία της Χαλκιδικής

Από τη διεθνή έκθεση τουρισμού IFTM Top Resa δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής ο οποίος συμμετείχε για πολλοστή φορά, ως συνεκθέτης στο περίπτερο του ΕΟΤ, με προκαθορισμένα ραντεβού.

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του ΤΟΧ Γιώργος Μπρουτζάς στόχος είναι η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τη Γαλλία καθώς και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, ο Γάλλος τουρίστας, σύμφωνα με το προφίλ του, είναι περιηγητής, δεν συμβιβάζεται μόνο με το δίπτυχο «ήλιος + θάλασσα», αναζητά πλήθος εναλλακτικών μορφών τουρισμού, και η Χαλκιδική μπορεί να του τις προσφέρει όλες τις εποχές του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της Top Resa ο κ. Μπρουτζάς πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους και στελέχη της TRANSAVIA όπου αναλύθηκε η σημαντική συμφωνία που ανακοίνωσε και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας για αύξηση κατά 50% σε σύγκριση με το 2019, των αεροπορικών θέσεων με προορισμό την Ελλάδα και κατ’ επέκταση και για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης που αφορά την Χαλκιδική.

Αφίξεις στο «Μακεδονία»

Σ’ ότι αφορά τις αφίξεις τουριστών από Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία της Fraport Greece για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» φέτος για τους μήνες Μάιος – Αύγουστος 2021 καταγράφηκαν 22.665 αφίξεις και 442 κινήσεις αεροσκαφών (αφίξεις και αναχωρήσεις).

Για το 2019 καταγράφηκαν 94.597 αφίξεις από Γαλλία ενώ πραγματοποιήθηκαν 681 κινήσεις αεροσκαφών. Και για το 2020 σημειώθηκαν  49.171 αφίξεις και πραγματοποιήθηκαν 460 κινήσεις αεροσκαφών.

Στο -52,2% η ταξιδιωτική κίνηση από Γαλλία

Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021, η ταξιδιωτική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας από τη Γαλλία μειώθηκε κατά -52,2% και διαμορφώθηκε στις 389.000 ταξιδιώτες. Βάσει στοιχείων του INSETE Intelligence, η ταξιδιωτική κίνηση από Γαλλία για το 2019 ήταν στο 1.542.000 ταξιδιώτες ενώ το 2020 καταγράφηκαν 469.000. Αντίστοιχα, οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 37,9% και διαμορφώθηκαν στα 345 εκατ. ευρώ.

Από αριστερά: Βούλα Πατουλίδου, Βασίλης Κικίλιας, Γιώργος Μπρουτζάς

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ