Οι κορωνομάνατζερς, οι “πιστοί” της αποταμίευσης και το πλαστικό χρήμα

Οι κορωνομάνατζερς, οι “πιστοί” της αποταμίευσης και το πλαστικό χρήμα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Λόγια, λόγια, λόγια, σε μία χώρα που όλοι είναι ειδικοί επί παντός θέματος και έχουν εύκολη των κριτική, ξεκινώντας από το κυρίαρχο ζήτημα της τελευταίας διετίας, τον κορωνοϊό και το πως η κυβέρνηση διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση και, φθάνοντας, αφού περάσουμε Εκπαίδευση, Εργασιακά, Διεθνή Διπλωματία κ.ο.κ., στο λεγόμενο “κτίσιμο του αφορολόγητου”!

Υπερβολές, αμετροέπειες, λόγια στον αέρα που πολλές φορές αδικούν τις προσπάθειες που γίνονται – άστοχες ενίοτε- σε πολύ δύσκολες και ρευστές καταστάσεις, για να κρατηθούν κοινωνία και οικονομία όρθιες, με τρόπο ορθολογικό και ισορροπημένο κι’ όχι όπως θα βόλευε στενά κλαδικά ή ατομικά συμφέροντα.

Ασκείται έντονη κριτική στην κυβέρνηση, για τους χειρισμούς της στο θέμα του covid-19, για τα μπρος- πίσω στα μέτρα, για τα μέτρα που λαμβάνονται αιφνιδιαστικά, γιατί τα μέτρα κάποιοι τα θεωρούν σκληρά κι’ άλλοι χαλαρά , για τα  μύρια όσα του επιχειρησιακού της προγράμματος.

Όμως δεν γνωρίζουμε την έκταση που έχει το πρόβλημα σε καθημερινή βάση, τι συνεπάγεται για κάθε δημόσιο φορέα και ιδιωτική επιχείρηση που πρέπει να προστατεύσει εργαζομένους και κοινό ή πελάτες. Δεν γνωρίζουμε, ξέρουμε μόνο τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ που κι’ αυτές πλέον, μετά δύο χρόνια που «βομβαρδιζόμαστε» με άσκημες ειδήσεις, τις ακούμε σε σχετική απάθεια. Δεν γνωρίζουμε λοιπόν, όταν βεβαίως υπάρχουν και αυτοί που γνωρίζουν αλλά για λόγους σκοπιμοτήτων, έχουν τα δικά τους κλισέ επικριτικά λογύδρια.

Δεκαπλάσια κρούσματα μέσα σε 15 μέρες

Ας πάρουμε λοιπόν μία εικόνα, από μία μεγάλη λιανεμπορική επιχείρηση που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να προστατεύσει τους εργαζομένους της αλλά και τους καταναλωτές.

Αυτή η ‘Χ’ επιχείρηση, την οποία σκοπίμως δεν κατονομάζουμε, απασχολεί σχεδόν 11.500 άτομα προσωπικό, πανελλαδικά.

Πριν 15 ημέρες, σε αυτά τα 11.500 άτομα, είχαν εντοπιστεί 49 κρούσματα κορωνοϊού και, με την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, μέσα σε δύο εβδομάδες, δεκαπλασιάστηκαν και έγιναν 500! Είναι δε τόσο εκτεταμένο το πρόβλημα, με τις χιλιάδες του κρουσμάτων σε επίπεδο χώρας, που δυσκολεύεται να βρει προσωρινό προσωπικό, για να καλύψει τα κενά της , ακόμη και από εταιρείας προσωρινής απασχόλησης εργαζομένων («ενοικίασης»).

Φοροδιαφυγή και πλαστικό χρήμα

Όλοι στην Ελλάδα, μηδενός εξαιρουμένου, είμαστε κατά της φοροδιαφυγής, αλλά πάντοτε βλέπουμε τους υπαίτιους έξω από εμάς γιατί, κατά τα ψέματα, το «μαύρο χρήμα είναι γλυκό».

Κι’ όταν λαμβάνονται μέτρα που είναι απλά, εύχρηστα και καταπολεμούνε τη φοροδιαφυγή, τότε πάλι κάτι βρίσκουμε να πούμε όπως…. ότι η απαίτηση της κάλυψης του 30% του εισοδήματός μας, με ηλεκτρονικές πληρωμές, είναι σε βάρος της …αποταμίευσης! Το ακούσαμε και αυτό.

Κατ’ αρχήν η σύνδεση φορολογίας εισοδήματος με τη χρήση πλαστικού χρήματος – καρτών  και πληρωμών μέσω του Διαδικτύου- είναι παλιά ιστορία. Την είχε εισαγάγει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, μετά το τραυματικό κλείσιμο των Τραπεζών και την επιβολή capital controls, το καλοκαίρι του 2015.

Από το 2016 λοιπόν, συνδέθηκε η φορολογία εισοδήματος με τις ηλεκτρονικές πληρωμές και, αρχικά, σε ένα βαθμό, με το «κτίσιμο του αφορολόγητου».

Για την ακρίβεια, πλέον,  δεν πρόκειται για «αφορολόγητο» αλλά για την αποφυγή πέναλτι, στις περιπτώσεις που οι ηλεκτρονικές πληρωμές δεν αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 30% του εισοδήματος.

Άρα μιλάμε μόνο για το 30% του εισοδήματος, όταν σε ένα κλασικό, μέσο νοικοκυριό, οι δαπάνες διαβίωσης φτάνουν περίπου στο 70% του εισοδήματός του. Και φτάνουμε να συζητάμε για αυτό το 30%, όταν βλέπουμε ότι ακόμη και τσίχλες από το περίπτερο, αγοράζουμε με κάρτα; Kαι πως θα ζούσε μία οικογένεια αν δεν ξόδευε ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός της για τροφή, ένδυση, λογαριασμούς ΟΚΩ (ρεύμα,νερό, τηλέφωνο, θέρμανση), ιατρικές δαπάνες, μετακινήσεις κλπ;

Aν βρεθεί κάποιος που ζει με αέρα κοπανιστό και μπορεί, δίχως στερήσεις ή…μαύρα έσοδα, να αποταμιεύει το σύνολο του εισοδήματός του, θα αποτελεί παγκόσμια φαινόμενο, αν δε, αποταμιεύει έστω και το 50%, δικαίως θα πρέπει να προταθεί για βραβείο.

Η φοροδιαφυγή στα 50 δισ ευρώ

Η πραγματικότητα είναι μία και την γνωρίζουμε όλοι: Η φοροδιαφυγή υπάρχει σε μεγάλη έκταση. Εκτιμήθηκε ότι η παραοικονομία στη χώρα μας ξεπερνάει το 30% του ΑΕΠ, δηλαδή φτάνει τα 50 δις ευρώ, αν λάβουμε υπόψη μας ότι το 2020 το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 166 δις. ευρώ.

Το 30% του εισοδήματος, είναι ίσως οι δαπάνες ενός νοικοκυριού στο σούπερ- μάρκετ. Θα κάνουμε και για αυτό συζήτηση, ότι είναι σε βάρος της αποταμίευσης;

Πλήρης πάταξη της φοροδιαφυγής δεν υπάρχει, ούτε στις χώρες με την πλέον ανεπτυγμένη οικονομία, αλλά ο περιορισμός της είναι δυνατός καθώς μάλιστα είναι γνωστά τα επαγγέλματα και οι δραστηριότητες που η παραοικονομία βασιλεύει. Γι’ αυτό άλλωστε το Υπουργείο Οικονομικών δίνει εξτρά έκπτωση φόρου για ηλεκτρονικές αποδείξεις από πολλά τεχνικά επαγγέλματα, γιατρούς και υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, κομμωτήρια, ταξί, καθαριστήρια κ.αλ.

Αντί λοιπόν να γκρινιάζουμε για αυτό το 30% των δαπανών και να κάνουμε θεωρητικούς ακροβατισμούς, για το εάν και πόσο «μας βάζουν τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι» με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, ας σκεφτούμε το πιθανό όφελος για τα δημόσια έσοδα και τις κοινωνικές παροχές, ενδεχομένως και την απασχόληση, από τη μείωση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top