Οι νέοι κανόνες του υπουργείου Εργασίας στις ΜοΠΠ και η αντίδραση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Οι νέοι κανόνες του υπουργείου Εργασίας στις ΜοΠΠ και η αντίδραση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Το νέο πλαίσιο που εισάγει το υπουργείο Εργασίας και μεταξύ άλλων καλύπτει αυστηρά κριτήρια ίδρυσης, κανόνες και προδιαγραφές λειτουργίας σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) είναι αυτό που επί της ουσίας έχει προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστα Γιαννόπουλο και την υφυπουργό Εργασίας αρμόδια για τα θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις από την τελευταία.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το ένα σκέλος της κυβερνητικής απόφασης προβλέπει τη ρύθμιση της λειτουργίας, στελέχωσης, κτιριολογικών προδιαγραφών, ελέγχου και εν τω συνόλω παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε η φροντίδα των παιδιών που φιλοξενούνται στις 82 δομές που υπάρχουν στην Ελλάδα, να είναι η καλύτερη δυνατή.

Το δεύτερο σκέλος αφορά τη λειτουργία των δομών οι οποίες θα πρέπει να έχουν ως βασικό στόχο την εύρεση κατάλληλης οικογένειας για κάθε παιδί, ενώ είναι γνωστό πως η δημόσια διαβούλευση για το εν λόγω ζήτημα με την συμμετοχή φορέων παιδικής προστασίας όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, η Unicef, οι Περιφέρειες, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών κ.α. ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2022.

Όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, όλες οι απόψεις που τέθηκαν επί τάπητος αξιολογήθηκαν και αρκετές υιοθετήθηκαν, με στόχο να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών, να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών στα παιδιά, να στελεχωθούν σωστά και με κατάλληλο προσωπικό και φυσικά να επιτυγχάνεται η ταχύτερη αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που αποτελεί και τον βασικό στόχο του σχεδιασμού.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση, σε όλες τις δομές υπάρχει μεταβατική περίοδος προσαρμογής, διάρκειας ενός έτους, έτσι ώστε να προσαρμοστούν στις προϋποθέσεις λειτουργίας τους.

Χαμόγελο του Παιδιού: Με το πλαίσιο αυτό κλείνουν άμεσα 3 σπίτια και εν συνεχεία άλλα 11

Οι παραπάνω αποφάσεις και ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας που ανακοινώθηκε και επίσημα την περασμένη εβδομάδα από την υφυπουργό, Δόμνα Μιχαηλίδου, συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση του «Χαμόγελου του Παιδιού» και συγκεκριμένα του προέδρου του, Κώστα Γιαννόπουλου.

Ο τελευταίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε -στην οποία συμμετείχαν και παιδιά που φιλοξενούνται στον φορέα- υπογράμμισε πως με την απόφαση αυτή ενδέχεται να κλείσουν άμεσα 3 σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του «Χαμόγελου», εν συνεχεία άλλα 11 μόνιμης φιλοξενίας, ενώ ο ίδιος κινδυνεύει με σύλληψη διότι τα παραπάνω σπίτια δεν έχουν άδεια.

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επιχειρούσε να πείσει με προτάσεις για τα κτηριακά, προτάσεις για τη λειτουργία, προτάσεις για τα σπίτια ημερήσιας φροντίδας που θα πρέπει να αδειοδοτηθούν γιατί είναι ό,τι καλύτερο όταν έχεις να κάνεις με παιδιά των οποίων η οικογένεια είναι σε κρίση, αλλά δεν τα παραμελούν, δεν τα κακοποιούν, για να απομακρυνθούν από αυτή».

Επίσης, έκανε λόγο για επιθυμία του υπουργείου να τοποθετήσει «φύλακες στις δομές, θαρρείς και πρόκειται για φυλακές», ενώ τέλος υπογράμμισε ότι από την απόφαση αυτή θίγονται και άλλες αξιόλογες Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας.

Υπ. Εργασίας: Κανείς δεν κλείνει, αλλά κανείς δεν λειτουργεί και χωρίς κανόνες  

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφερόμενοι στις τοποθετήσεις του προέδρου του «Χαμόγελου του Παιδιού», ξεκαθάρισαν «ότι κανένας φορέας δεν πρόκειται να κλείσει, αλλά και κανένας δεν πρόκειται να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς κανόνες».

Ειδικότερα όπως δήλωσε η ίδια η Δ. Μιχαηλίδου, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι κανόνες που βάζουμε, αφορούν ένα χώρο στον οποίο δεν έχουν μπει εδώ και 200 χρόνια» και πρόσθεσε πως «ανάλογο σχέδιο προεδρικού διατάγματος, υπάρχει και για τις δημόσιες δομές. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία δομή, κανένα Ίδρυμα που να μην έχει κανόνες. Καθίσαμε όλοι σε ένα τραπέζι, εγώ δεν τους έβγαλα από το κεφάλι μου. Και η ρύθμιση αυτή δεν αφορά μόνο το «Χαμόγελο του Παιδιού» αλλά 82 δομές ολόκληρης της χώρας».

Οι αλλαγές που φέρνει το νέο πλαίσιο για τις ΜοΠΠ

Ποιες αλλαγές όμως φέρνει το νέο κυβερνητικό πλαίσιο αναφορικά με τη λειτουργεία των Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας; Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας το νέο σχέδιο «δημιουργείται για πρώτη φορά με απόλυτη διαφάνεια ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παιδικής προστασίας».

Επιπλέον οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως «με τη νέα Υπουργική Απόφαση, όλες οι Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, οφείλουν να παρέχουν σε κάθε παιδί την κατάλληλη ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Πλέον, κάθε ΜοΠΠ, οφείλει για όσο διάστημα φιλοξενεί παιδιά, να διασφαλίζει τα δικαιώματά τους, ώστε αυτά να συμμετέχουν και να έχουν ενεργό ρόλο στα θέματα που τα αφορούν, και κυρίως να μεριμνά έμπρακτα για την τοποθέτηση των ανηλίκων σε κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον».

Επίσης σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, σε «όλες τις δομές παρέχεται μεταβατική περίοδος διάρκειας ενός έτους, με σκοπό να προσαρμοστούν στις νέες προϋποθέσεις λειτουργίας τους. Σε περίπτωση που μια δομή για οποιονδήποτε λόγο αδυνατεί να προσαρμοστεί, είμαστε εδώ για να ακούσουμε τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζει και να τη βοηθήσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Θεσσαλονίκη: Μήνυση και έκκληση από το Χαμόγελο του Παιδιού για την κλοπή του οικίσκου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top