iSea: Οι νόστιμοι εισβολείς στο πιάτο σας!

iSea: Οι νόστιμοι εισβολείς στο πιάτο σας!

Η iSea στο πλαίσιο του προγράμματος Pick The Alien θα διοργανώσει για δεύτερη φορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης το Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού.

Το πρόγραμμα Pick The Alien υλοποιείται για 4η συνεχόμενη χρόνια και στο πλαίσιο του έχουν ενημερωθεί περισσότεροι από 5.000 πολίτες στα νησιά του Ιονίου, των Κυκλάδων, της Κρήτης, του Αργολικού Κόλπου, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στόχος μας αποτελεί η προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης θαλασσινών και η αντικατάσταση εμπορικών αυτόχθονων ειδών, των οποίων οι πληθυσμοί μειώνονται, με βρώσιμα ξενικά είδη.

Η εισβολή θαλάσσιων ξενικών ειδών που έχουν εξαπλωθεί λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων, απειλεί τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου. Περίπου 1.000 ξενικά είδη έχουν εισέλθει στη Μεσόγειο και περισσότερα από 240 έχουν καταγραφεί στις ελληνικές θάλασσες.

Ορισμένα από αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως εισβολικά και ανταγωνίζονται τα αυτόχθονα είδη για πόρους και τόπους διαβίωσης προκαλώντας σημαντικά οικολογικά προβλήματα. Οι επιπτώσεις τους εκτείνονται πέρα από το θαλάσσιο περιβάλλον και έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία, κυρίως στον κλάδο της αλιείας, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία.

Το μπλε καβούρι, Callinectes sapidus (Atlantic blue crab), αυτόχθονο είδος του Δυτικού Ατλαντικού και του κόλπου του Μεξικού, εισήλθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’50, κατόπιν σχεδόν εξαφανίστηκε αλλά πριν από μια δεκαετία περίπου η παρουσία του έγινε μόνιμη.

Η εξάπλωσή του πλέον είναι ευρεία και συναντάτε από τις ακτές της Πιερίας έως την Αλεξανδρούπολη, το Ιόνιο, την Πελοπόννησο αλλά και την Κρήτη. Συγκαταλέγεται στα νοστιμότερα καρκινοειδή του κόσμου με ιδιαίτερη εμπορική αξία στις ΗΠΑ όπου θεωρείται εκλεκτός μεζές, έχοντας το δικό του φεστιβάλ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού!

Στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 18 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας, και ώρα 18:00 – 23:00 στο παραλιακό μέτωπο πλησίον του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου (40.624323, 22.949608) καλούμε τους κατοίκους κι επισκέπτες της περιοχής να δοκιμάσουν ευφάνταστες κι εύγεστες συνταγές που θα ετοιμάσουν για εμάς οι καταξιωμένοι σεφ του Food Truck “Feed the Need” σε συνεργασία με τον Jonathan Harnett του MasterChef 6, με ζωντανή παρασκευή φαγητού.

Φέρτε την οικογένεια και τους φίλους σας και γευτείτε μοναδικές γεύσεις με πρώτη ύλη τα μπλε καβούρια!!

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ, και την υποστήριξη και συνεργασία του Blue Marine Foundation, του Ionian Environment Foundation, του Argolic Environment Foundation και του Cyclades Preservation Fund και με την αιγίδa της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΑΑΔΕ: Χωρίς επιστροφή φόρου 270.000 δικαιούχοι γιατί δεν δήλωσαν ΙΒΑΝ

Φά’ το πριν τα φάει – Γαστρονομία εναντίον ξενικών ειδών

Απειλεί το Αιγαίο και όλη τη Μεσόγειο ο λαγοκέφαλος – «Τώρα πρέπει να τρέξουμε»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top