Οι τέσσερις λόγοι για την απόφαση διήμερης αναστολής της διά ζώσης εκπαίδευσης

Οι τέσσερις λόγοι για την απόφαση διήμερης αναστολής της διά ζώσης εκπαίδευσης

Οι λόγοι που οδήγησαν την Πολιτική Προστασία στην απόφαση για διήμερη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης αντί της δια ζώσης εκπαίδευσης είναι οι εξής:

1) Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, η κακοκαιρία «Ελπίδα» αναμενόταν να επηρεάσει από το βράδυ της Κυριακής 23/1, τις περιοχές των Σποράδων, της Εύβοιας, των Βόρειων και Δυτ. Κυκλάδων, της Στερεάς Ελλάδας και της Ανατολικής και Βόρειας Αττικής. Τα φαινόμενα σύμφωνα με τις προβλέψεις θα ξεκινούσαν αρχικά με ήπιες χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και σταδιακά θα ενταθούν από το μεσημέρι και μετά σε όλη την Αττική, περιλαμβανομένων των περιοχών του κέντρου της Αθήνας και των νοτίων προαστίων. Τα φαινόμενα ισχυρών χιονοπτώσεων θα διαρκέσουν έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης και μετά θα ακολουθήσει παγετός.

2) Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων και με δεδομένο ότι υπάρχει ως εναλλακτική λύση η τηλεκπαίδευση, κρίθηκε ότι είναι ορθότερο και πιο ασφαλές για όλους να ανασταλεί για δυο ημέρες η δια ζώσης εκπαίδευσης και τα μαθήματα να γίνουν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

3) Στην απόφαση συνυπολογίστηκαν οι εξής παράγοντες: το γεγονός ότι οι μαθητές σήμερα θα έπρεπε να κάνουν μάθημα με ανοιχτά παράθυρα λόγω των πρωτοκόλλων Covid υπό πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (μέγιστη έως 4 βαθμούς Κελσίου) με κίνδυνο να χρειαστεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους το μεσημέρι της Δευτέρας ενώ θα έχει ήδη ξεκινήσει το φαινόμενο των ισχυρών χιονοπτώσεων με την πλέον ισχυρή του ένταση.

4) Μέλημα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών και η απρόσκοπτη λειτουργία της εκπαίδευσης με κάθε μέσο. Και τα δύο επιτυγχάνονται με τη λύση που υιοθετήθηκε, όπως επισημαίνουν πηγές.

Η μεγάλη σημασία της ενισχυτικής δόσης

Δύο νέες μελέτες που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών επαναβεβαιώνουν τη μεγάλη σημασία της ενισχυτικής δόσης για την πρόληψη σοβαρών συμπτωμάτων κατά τα δύο τελευταία μεγάλα κύματα της πανδημίας, όπως επισημαίνουν πηγές.

Η πρώτη μελέτη, η οποία αντλεί συμπεράσματα με βάση σχεδόν 88.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία 10 πολιτειών, καταδεικνύει ότι κατά την περίοδο της κυριαρχίας της παραλλαγής Δέλτα οι ενήλικες που είχαν λάβει αναμνηστική δόση με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA είχαν προστασία 94% από το ενδεχόμενο νοσηλείας.

Αντίστοιχα, κατά το πρώτο δίμηνο μετά την εμφάνιση της Όμικρον -παρά τις δεκάδες μεταλλάξεις που παρουσιάζει οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο αποφυγής των αντισωμάτων- η τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA εξασφάλιζε προστασία της τάξης του 90% από την ανάγκη εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Η δεύτερη μελέτη υπολογίζει ότι την περίοδο που η Όμικρον σταδιακά κυριάρχησε στην κοινότητα των ΗΠΑ αλλά ταυτόχρονα συνυπήρχε με την Δέλτα -δηλαδή μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου- οι ανεμβολίαστοι είχαν 53,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους λόγω Covid σε σχέση με όσους είχαν λάβει και ενισχυτική δόση και 12,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν συγκριτικά με όσους ήταν μεν εμβολιασμένοι αλλά χωρίς αναμνηστική δόση.

Αυτά τα στοιχεία -σε έρευνες μεγάλης κλίμακας- φανερώνουν πόσο αποτελεσματική είναι η ενισχυτική δόση, ειδικά αφού παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα μετά την δεύτερη, για την αποτροπή νοσηλειών και θανάτων.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της τρίτης δόσης, η κυβέρνηση ξεκίνησε την εκστρατεία νωρίτερα από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ και επέτρεψε την ταχεία χορήγησή τους για όλους τους ενήλικες, χρησιμοποιώντας κατά κόρον τα mRNA εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Ήδη έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 4,54 εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις.

Την 1η Φεβρουαρίου αρχίζει η νέα φάση για την τρίτη δόση

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα -παρά την αποκλιμάκωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων- παραμένει υψηλό και η πίεση στο ΕΣΥ, τόσο σε απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ, συνεχίζεται. Γι΄ αυτό δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αντιθέτως, είναι επιβεβλημένη η τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Με βάση τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ διαπιστώνεται ότι το 93,4% των θανάτων από κορονοϊό κατά το τελευταίο 15νθημερο αφορούσε ασθενείς που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί είτε δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση.

Επιβεβαιώνεται έτσι -και μέσω των εγχώριων κλινικών δεδομένων- η ανάγκη εμβολιασμού τόσο με την πρώτη όσο και με την αναμνηστική δόση. Με αυτό το στόχο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, από την 1η Φεβρουαρίου όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους θα θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι μόνον εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Σε διαφορετική περίπτωση θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν και θα χάνουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Ρεκόρ κρατικής χρηματοδότησης για Έρευνα και Ανάπτυξη το 2020

Όπως επισημαίνουν πηγές. στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η ουσιαστική στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και τονίζουν πως μέσα από συντονισμένες προσπάθειες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τη μεγάλη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, η χώρα μας έχει φέρει την έρευνα και την τεχνολογία σε ένα νέο επίπεδο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης για το 2020, οι ετήσιες πιστώσεις που καταγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό για Έρευνα και Ανάπτυξη ανέρχονται σε 1.463,2 εκατομμύρια ευρώ, που είναι το υψηλότερο στην περίοδο 2008-2020. Οι πιστώσεις για έρευνα και τεχνολογία αποτελούν το 0,89% του ΑΕΠ και το 1,48% του συνόλου των δημοσίων δαπανών, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στην 3η και την 8η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντίστοιχα.

Πλέον, η χώρα μας βρίσκεται στο χάρτη των επενδύσεων σε data centers, start-ups και αποτελεί έναν αναπτυσσόμενο κόμβο για την τεχνολογική-επιχειρηματική πρόοδο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ανοίγοντας το δρόμο για την αντιστροφή του brain-drain.

Δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων σεξουαλικής κακοποίησης και βίας κατά των γυναικών

Με στόχο την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της παρενόχλησης και της βίας κατά των γυναικών, όπως τονίζουν πηγές η κυβέρνηση έχει αναπτύξει σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών και δράσεων.

Ανάμεσα στα άλλα:

 • Τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα και αυστηροποίησε τις ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Για τον ομαδικό βιασμό προβλέπεται πλέον ως μοναδική ποινή η ισόβια κάθειρξη, ενώ προβλέφθηκε ρητά και ο βιασμός ανηλίκου με ποινή την ισόβια κάθειρξη. Αυξήθηκαν οι ποινές για την εμπορία ανθρώπων. Επαναφέρθηκε ως αξιόποινη πράξη η μαστροπεία
 • Αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο των καταδικασθέντων για διάφορα εγκλήματα, ανάμεσα στα οποία η ανθρωποκτονία, η εμπορία ανθρώπων και όλα τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας
 • Κυρώθηκε η Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας
 • Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιεί σειρά δράσεων:
 1. Λειτουργεί Αυτοτελές Τμήμα στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία
 2. Λειτουργεί 43 συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όπου οι γυναίκες που δοκιμάζονται βρίσκουν κοινωνική, ψυχολογική, αλλά και νομική υποστήριξη
 3. Λειτουργεί 19 Ξενώνες Φιλοξενίας όπου βρίσκουν ασφαλή καταφύγια
 4. Διασφαλίζει σε 24ωρη βάση η πρόσβαση των θυμάτων στην εθνικής εμβέλειας Γραμμή SOS 15900, προκειμένου να ζητούν βοήθεια και να έχουν άμεση πληροφόρηση και οδηγίες αντίδρασης
 • Ο ΟΑΕΔ εφαρμόζει ειδικά προγράμματα για να βρίσκουν οι κακοποιημένες γυναίκες εργασιακή στήριξη
 • Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ίδρυσε επιτελικό τμήμα, έξι επιχειρησιακά γραφεία και 72 Ειδικές Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα, αστυνομικοί εκπαιδεύονται για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιστατικών βίας
 • Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υλοποιεί πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία
 • Το Υπουργείο Αθλητισμού υλοποιεί δράσεις κατά της διαφθοράς, της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στον αθλητισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Ελπίδα»: Σε εξέλιξη το δεύτερο και εντονότερο κύμα της κακοκαιρίας

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Έρχονται ισχυρές χιονοπτώσεις και στη Χαλκιδική (ΧΑΡΤΗΣ)

«Ελπίς»: Πόσο θα χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας και στις περιοχές της Αττικής (ΦΩΤΟ)

Χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

«Ελπίς»: Τι είναι ο «αεροχείμαρρος παγετού» που πλήττει ήδη τη χώρα (VIDEO-ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ)

«Ελπίς»-Τήνος: Το χιόνι σκέπασε τα πάντα-Ένταση των φαινομένων το βράδυ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Μιχαηλίδου: Κλειστοί όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΗΦ, τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, λόγω κακοκαιρίας

Δήμος Αθηναίων: Μεγάλη κινητοποίηση για την προστασία των αστέγων από την κακοκαιρία

Βιασμός-Θεσσαλονίκη: Τις γυναίκες που συμμετείχαν στο πάρτι της σουίτας αναζητά η ΕΛΑΣ (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Ο ιδιοκτήτης του ψιλικατζίδικου της Τούμπας στο GRTimes–Προστατέψτε μας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top