Οικονομία και ανάπτυξη στην ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου

Οικονομία και ανάπτυξη στην ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου

Οικονομία και ανάπτυξη είναι οι λέξεις κλειδιά για τα θέματα που θα εξεταστούν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 12:00 το μεσημέρι, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η εισήγηση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, σχετικά με την πορεία εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών που κατέθεσε αίτημα εκταμίευσης της δεύτερης πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η πρώτη που κατέθεσε αίτημα για την τρίτη πληρωμή (σκέλος δανείων).

Παραμένει στο 0,35% το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης για τις μικρές επιχειρήσεις

Παρά την πρόσφατη διπλή αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ (συνολικά κατά 1,25%) το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τους τραπεζικούς φορείς προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, παραμένει σταθερό στο 0,35%, ενώ για τις υπόλοιπες, διαμορφώνεται σταθερό στο 1%. Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται σε ΚΥΑ, του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του αναπληρωτή υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη και όπως υπογραμμίζουν πηγές, είναι ενδεικτική του έντονου κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η αλλαγή για τις υπόλοιπες αφορά δανειακές συμβάσεις που θα συναφθούν μεταξύ των τραπεζικών φορέων και των δικαιούχων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από εδώ και στο εξής.

Οι 5 πυλώνες

Υπενθυμίζεται πως πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» μπορούν να διεκδικήσουν δάνειο επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν στους πυλώνες:

1. Πράσινη μετάβαση,
2. Ψηφιακός μετασχηματισμός,
3. Καινοτομία, έρευνα & ανάπτυξη,
4. Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και
5. Εξωστρέφεια.

Ήδη στο δανειακό σκέλος έχουν υποβληθεί πάνω από 160 επενδυτικά σχέδια, με συνολικό προϋπολογισμό. που ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ από τα οποία πάνω από 1 δισ. ευρώ αφορούν επενδύσεις από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, καταρτίζονται δύο δανειοδοτικά προγράμματα, τα οποία αφορούν αποκλειστικά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Με βάση το πρώτο που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο οι συνεργαζόμενες, εμπορικές τράπεζες θα μπορούν να χορηγήσουν δάνεια, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το δεύτερο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, θα απευθύνεται σε καινοτόμες, νεοφυείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χορηγώντας τους δάνεια για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Η πλήρης ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνει επίσης ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, για τα οικονομικά ζητήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ξεχωριστή σημασία έχει και η παρουσίαση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη του νομοσχεδίου για τη στεγαστική πολιτική.

Στην ατζέντα του σημερινού Υπουργικού περιλαμβάνονται επίσης:

* Ενημέρωση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για τον μηχανισμό εξορθολογισμού αρμοδιοτήτων πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

* Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, και τον υφυπουργό, Γιώργο Κώτσηρα, του νομοσχεδίου για την εναρμόνιση των βασικών κωδίκων με τη σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.

* Παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, του νομοσχεδίου για την οργάνωση των σχέσεων κράτους και πολίτη (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας).

* Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών, β) Κύρωση τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης του έργου «Ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου Θριάσιου Πεδίου», γ) Ερανιστικό νομοσχέδιο.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top