Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Λάμψη, Υπερδιοργάνωση αλλά και έλλειψη υποδομών

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Λάμψη, Υπερδιοργάνωση αλλά και έλλειψη υποδομών

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Οι Δελφοί αλλά και ο νομός Φωκίδας ολόκληρος ένοιωσε φέτος, για δεύτερη χρονιά στη σειρά, τη μεγάλη απώλεια από τη μη πραγματοποίηση στο φυσικό του χώρο, του ετησίου Οικονομικού Φόρουμ που διοργανώνει από το 2016, ανελλιπώς, η SGT του Σ. Τσομώκου, ενός μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα διεθνούς συμποσίου, πολιτικής και οικονομικής όσμωσης.

Από το 2016, που πραγματοποιήθηκε το 1ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, οι Δελφοί των περίπου 1.000 κατοίκων προς τις αρχές της Άνοιξης και για λίγες ημέρες, κατακλύζονται από μία πολυεθνική πλημμυρίδα ανθρώπων, πολιτικών, ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών, από λομπίστες και διπλωμάτες και φυσικά από εκατοντάδες δημοσιογράφων. Μία διοργάνωση, η μεγαλύτερη με διαφορά που πραγματοποιείται στους Δελφούς, η οποία υπολογίζεται ότι αφήνει ένα συνολικό τζίρο περίπου 2 εκατ. ευρώ,  το μεγαλύτερο μέρος του οποίου μένει στην περιοχή.

Για το 2020, το Μάρτιο, η SGT είχε διοργανώσει ένα πρωτοφανές σε μέγεθος Φόρουμ, με ομιλητές και συνέδρους να φθάνουν στον εντυπωσιακό αριθμό των 3.200 ατόμων, ξένων και Ελλήνων. Μαζί με τους περίπου 250 ανθρώπους της Γραμματείας και τους τεχνικούς υποστήριξης, ο πληθυσμός των Δελφών για λίγες ημέρες θα τριπλασιάζονταν τουλάχιστον ενώ είχαν προκρατηθεί όλα τα δωμάτια ξενοδοχείων,  σε αποστάσεις 50-60 χλμ, μέχρι Λιβαδειά, Γαλαξείδι, εννοείται Αράχωβα, ως ακόμη και την Ερατεινή Φωκίδας, ενώ κρατήσεις είχαν γίνει και σε ξενοδοχεία της Θήβας.

Φέτος, πάλι λόγω των περιορισμών της πανδημίας, το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε υβριδικά, στην Αθήνα, με τους Δελφούς να περιμένουν πλέον το 2022, να φιλοξενήσουν ξανά το «συνέδριό τους», με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και των Επιχειρήσεων να επιμένουν ότι οι Δελφοί χρειάζονται οπωσδήποτε ενίσχυση των συνεδριακών τους υποδομών, γιατί αδυνατούν να ικανοποιήσουν την επίμονη ζήτηση για φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων.

Στο κρίσιμο θέμα των συνεδριακών υποδομών αναφέρθηκε στο GRTimes.gr τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κ. Γιώργος Δελμούζος, όσο και ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, αλλά και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας κ. Βασίλειος Αυγερινός, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Γιάννη Παπαθανασίου να συμπληρώνει την τετράδα των τοπικών παραγόντων που τοποθετήθηκαν στη σχέση Φόρουμ και τοπικής οικονομίας.

Αναμφίβολα, το μήνυμα είχε συγκεκριμένους παραλήπτες που είναι το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με πρόεδρο την ακαδημαϊκό Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ, αλλά και την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Σημειωτέον ότι ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης έλκει την καταγωγή του από τη Φωκίδα.

Επέκταση των συνεδριακών εγκαταστάσεων

Μάλιστα υπάρχει και  συγκεκριμένη πρόταση, που κατέθεσε στο GRTimes.gr o κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος είπε ότι το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο θα πρέπει να αφήσει την τακτική της αδράνειας και να αξιοποιήσει το «Φρύνιχο» , το ανοικτό μεγάλο θέατρο, το οποίο μένει ουσιαστικά αχρησιμοποίητο, προκειμένου να φιλοξενούνται σε αυτό διοργανώσεις των 800-1.000 συνέδρων.

Tη σημασία της διοργάνωσης του Φόρουμ των Δελφών για τη Φωκίδα, τόνισε ο  χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Δελμούζος, λέγοντας πως το Φόρουμ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για την περιοχή επειδή ήταν επί πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένη, προσθέτοντας ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν και οι εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου.

«Οι Δελφοί, για δεύτερη χρονιά χάνουν  την καλύτερη περίοδο της τουριστικής τους σεζόν καθώς το καλοκαίρι, οι υψηλές θερμοκρασίες, τραβούν τους επισκέπτες στις παραθαλάσσιες περιοχές. Έχω για το λόγο αυτό ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού, για να του εξηγήσω ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη ενίσχυση στις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής», συμπλήρωσε ο κ. Δελμούζος.

Οφέλη για Φωκίδα και Βοιωτία

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αποτελεί μία πολύ σημαντική διοργάνωση για τη Φωκίδα, υποστήριξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βασίλειος Αυγερινός λέγοντας ότι στη διάρκεια πραγματοποίησης του Φόρουμ δεν δούλευε μόνο  η Φωκίδα αλλά και περιοχές της Βοιωτίας, όπως Λιβαδειά, Αντίκυρα, Άσπρα Σπίτια, Δίστομο.

«Είναι μία διοργάνωση μεγάλης προβολής για την περιοχή μας, με εξέχοντες ομιλητές από όλο τον κόσμο, με διαφορά η μεγαλύτερη και σημαντικότερη διοργάνωση για τους Δελφούς αλλά και για τη Φωκίδα», δήλωσε ο κ. Αυγερινός υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα που έχει ο πολιτισμικός τουρισμός για την περιοχή.

«Ο Δήμος Δελφών ( σ.σ. με έδρα την Άμφισσα), στην περίοδο του Φόρουμ, κατακλυζόταν από επισκέπτες. Από την Αράχωβα στα ορεινά της Βοιωτίας, μέχρι την Ερατεινή, στα νότια της Φωκίδας. Είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσουμε σε αριθμούς τις οικονομικές επιπτώσεις του Φόρουμ για το Δήμο μας, που έχει 26.000 κατοίκους, δυσκολότερο ακόμη για το νομό Φωκίδας και την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής.

Τσομώκος: Η “άσκηση” μίας υπερδιοργάνωσης

Η «άσκηση» διοργάνωσης του Φόρουμ, αρχίζει, κάθε χρονιά, έξι- οκτώ μήνες πριν την έναρξή του, από μία ομάδα περίπου πέντε ατόμων που έχουν το σχεδιασμό της διοργάνωσης. Η ομάδα σταδιακά μεγαλώνει και στη διάρκεια του Φόρουμ εργάζονται για τη διοργάνωση πάνω από 150, ως και 200 άτομα, όπως είπε στο GRTimes.gr o ιδρυτής του Φόρουμ και επικεφαλής της SGT κ. Συμεών Τσομώκος.

Και η διοργάνωση αλλά και η πραγματοποίηση του Φόρουμ αποτελούν , κάθε χρονιά, μία δύσκολη «άσκηση» γιατί οι συνεδριακές υποδομές των Δελφών δεν επαρκούν και καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για να διεξαχθεί ένα event που έχει διεθνή προβολή.

Οι συζητήσεις του Φόρουμ διεξάγονται στις δύο αίθουσες που διαθέτει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, κάποιες μικρότερες αίθουσες στο ξενοδοχείο «Amalia» στους Δελφούς, όπως και στο «Anemolia» της Αράχωβας, αλλά και στην «Άρτεμις» , τη μεγάλη “τέντα” που στήνεται στο Πολιτιστικό των Δελφών.

«Οι Δελφοί χρειάζονται συνεδριακές υποδομές που να μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλες διοργανώσεις. Εάν γίνουν τα απαιτούμενα έργα, οι Δελφοί μπορούν να προσελκύσουν πάρα πολλά διεθνή συνέδρια και γεγονότα με σημαντικά οικονομικά οφέλη για την περιοχή. Έχουμε υποστηρίξει αυτή την άποψη και όχι επειδή θα εξυπηρετούσε τη διοργάνωση του Οικονομικού Φόρουμ», τόνισε ο κ. Τσομώκος.

Λάμψη μεν, έλλειψη υποδομών δε

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε αντιληφθεί την επίδραση που έχουν οι Δελφοί στη διεθνή αγορά. Το brand και η υπεραξία των Δελφών είναι μεγάλης λάμψης και βαρύτητας και φυσικά ο κ. Τσομώκος και η SGT κάνουν μεθοδικά μία πολύ σοβαρή οργανωτικά δουλειά, παντρεύοντας ένα σύνολο υπηρεσιών προκειμένου να υλοποιηθεί ένα συνέδριο αυτού του βεληνεκούς”, δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου.

«Η επίδραση του Φόρουμ για την περιοχή είναι πάρα πολύ σημαντική και θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο άλλαζε στάση και έπαυε να είναι αδρανές όσον αφορά τη διαχείριση του συνεδριακών γεγονότων. Οι Δελφοί μπορούν να δώσουν τεράστια άνθηση υπηρεσιών, στη Φωκίδα, σε όλη τη Στερεά Ελλάδα.

«Εδώ και 25 χρόνια ζητάμε επίμονα σοβαρές συνεδριακές υποδομές, αίθουσες των 800-1.000 ατόμων ώστε να παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες συνεδριακές , δώδεκα μήνες το χρόνο. Ζητάμε από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο να εκσυγχρονίσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και να τις επεκτείνει. Οι Δελφοί θέλουν αποτελέσματα, το πρόβλημα το γνωρίζουν κεντρικά. Μπορώ να πω ότι ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας όπως ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας είναι δραστήριοι διεκδικητές», κατέληξε ο Πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδοχείων.

Η οικονομία των Δελφών στηρίζεται  στον εισερχόμενο τουρισμό, διαθέτει ένα πολιτισμικό κεφάλαιο μοναδικό, αρχαιολογικούς τόπους και ένα λειτουργικό Μουσείο, assets γύρω από τα οποία έχει αναπτυχθεί ένας 12μηνος προορισμός.  Στους Δελφούς λειτουργούν περίπου 25 ξενοδοχεία, πολλές επιχειρήσεις εστίασης , επιχειρήσεις εμπειρίας ενώ στην περιοχή υπάρχει ένας τεράστιος ελαιώνας όπως και ένας από τους αρχαιότερους αμπελώνες της χώρας,εμπλουτίζοντας έτσι το τουριστικό προϊόν.

Εάν ενισχυθούν οι συνεδριακές υποδομές των Δελφών, η περιοχή θα μπορούσε εύκολα να προσελκύσει δέκα συνέδρια του μεγέθους του Οικονομικού Φόρουμ, υποστήριξε ο κ. Παπαθανασίου, προσθέτοντας και το αναπόφευκτα επίκαιρο σχόλιο, ότι σεζόν τουριστική φέτος ακόμη δεν υπάρχει. Οι ξενοδόχοι της περιοχής περιμένουν να δούνε πως θα εξελιχθεί η σεζόν προς τον Ιούλιο και μετά.

*φωτογραφία αρχείου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ