Οικονόμου: Όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς

Οικονόμου: Όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς

«Πριν από λίγο δημοσιεύτηκαν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2021, 2022 και 2023 για τις χώρες της ευρωζώνης και της ΕΕ. Για τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης για το 2021, 7,1% που είναι ο δεύτερο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη, με μέσο όρο 5% και σημαντικά αυξημένος από τις καλοκαιρινές της προβλέψεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,1% σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο που είναι στο 4,3% και για το 2023 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3,6% επίσης αυξημένος με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που  θα είναι στο 2,4% για την ευρωζώνη».

Όπως μάλιστα επεσήμανε: «ταυτόχρονα οι προβλέψεις δείχνουν ότι η χώρα μας θα έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη ενώ θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση της ανεργίας. Οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώνουν τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δικαιώνουν τη μεταρρυθμιστική μας πολιτική, επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά ότι η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο, με μια πολιτική που αποδίδει αποτελέσματα και που διαμορφώνει σταθερές βάσεις προκοπής και ευημερίας για όλους τους Έλληνες».

Περνώντας στο θέμα της πανδημίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η έξαρση της πανδημίας αφορά όπως παρατηρεί ο καθένας όλο το βόρειο ημισφαίριο και όχι μόνο την Ελλάδα. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον της δυναμικής κλιμάκωσης των κρουσμάτων η χώρα μας εξακολουθεί την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας με την οικονομία,, την εκπαίδευση, την κοινωνία πλήρως  λειτουργικές χωρίς να έχουμε εξαντλήσει ακόμα όλα τα περιθώρια αντίδρασης και άμυνας στον κορωνοϊό.

Η βασική, η ασφαλέστερη, η αποδοτικότερη οδός περιορισμού των κρουσμάτων αλλά και των συνεπειών της ασθένειας είναι όπως έχουν καταλήξει όλοι οι αρμόδιοι επιστήμονες, ο εμβολιασμός. Η κυβέρνησή μας με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια αλλά και το δημόσιο συμφέρον έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές:

Πρώτα απ’ όλα έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι δεν θα υπάρξει άλλο lockdown στη χώρα και ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς. Ταυτόχρονα εφαρμόζονται σε συνεννόηση με τους ειδικούς μια σειρά από μέτρα και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο σχέδιο ελέγχου της τήρησης εφαρμογής των μέτρων.

Ταυτόχρονα με ιδιαίτερη έμφαση συνεχίζεται η προσπάθεια για επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την επιτάχυνση των ρυθμών για την τρίτη, τη λεγόμενη αναμνηστική δόση», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

«Θα επαναλάβω για μια ακόμα φορά, από έρευνες που έχουν γίνει, που δημοσιεύονται και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, απ’ τα καθημερινά στοιχεία που παίρνουμε απ’ τα νοσοκομεία κι από τις ΜΕΘ προκύπτει ότι περίπου 9 στους 10 νοσηλευόμενους στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε πως «παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση του ΕΣΥ ειδικά στις περιφέρειες που παρατηρείται πολύ αυξημένη και πολύ μεγάλη πίεση.

Στο πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, αντιμετωπίζεται η χώρα, όπως είχε συμβεί και σε άλλες φάσεις όξυνσης της πανδημίας στο παρελθόν ως μία υγειονομική περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό έχουν τεθεί στη διάθεση του ΕΣΥ μέχρι σήμερα και η κατάσταση αυτή είναι δυναμική, συνεχίζεται και ενισχύεται, 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη απ’ τον ιδιωτικό τομέα και 206 κλίνες στη Θεσσαλία για covid περιστατικά και 150 κλίνες στη Θεσσαλονίκη κι άλλες 150 στη Λάρισα για λοιπά περιστατικά.

Στη διάθεση του ΕΣΥ βρίσκονται και οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Στην Αττική υπάρχει αντίστοιχη συνεννόηση για ενεργοποίηση της διάθεσης κλινών του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ αν παραστεί ανάγκη, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας συνεχίζεται η επικοινωνία με τους ιατρικούς συλλόγους έτσι ώστε να ενισχυθεί το ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών για το ΕΣΥ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  υπογράμμισε συνοπτικά σε αυτό το σημείο ότι «η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μια σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση, όχι μόνο με υγειονομικές διαστάσεις.

Η κυβέρνησή μας μ’ ένα ισορροπημένο σχέδιο, εξακολουθεί να προσπαθεί. Προσπαθεί, να περιορίσει τις ανθρώπινες απώλειες και ταυτόχρονα να διασφαλίσει τη ζωή σε κάθε έκφανσή της».

Ακολούθως ο κ. Οικονόμου πέρασε στα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Είπε: «Είναι γνωστό ότι η κυβέρνησή μας ήταν από τις πρώτες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που έλαβαν μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακή κρίσης και συνεχίζουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Μετά την πρώτη επέκταση των μέτρων προχωρήσαμε χθες και σε μία ακόμη που αφορά όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για τη χαμηλή τάση αφορά και επιχειρήσεις καθώς και τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο και περιλαμβάνουν τα εξής:

-Αυξάνεται από τα 18 στα 39 ευρώ τον μήνα το ύψος της κρατικής επιδότησης σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 kWh.

-Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση διαμορφώνεται σε 45 ευρώ τον μήνα από 24 ευρώ.

-Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, αναστέλλεται η χρέωση των τελών χρήσης δικτύου από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Με το μέτρο αυτό, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση δύο θερμικών MWh τον μήνα θα έχει μείωση στον λογαριασμό του που θα κυμανθεί από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα.

-Αναστέλλεται για χρονική περίοδο πέντε μηνών (από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022) η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για επιχειρήσεις με βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης καθώς και λοιπές χρήσεις μέσης τάσης. Οι χρεώσεις ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις αυτές ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ».

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου: «Συνολικά, οι πόροι που θα διατεθούν για αυτή την ενίσχυση σε νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις σε καταναλωτές ξεπερνά τα 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021.

Το διεθνές περιβάλλον είναι ρευστό, οι κλυδωνισμοί που αρχικά προκάλεσε η πανδημία δυστυχώς προχωρούν και σε άλλες μορφές του βίου, επεκτείνονται και σε άλλες διαστάσεις της ζωής μας όμως η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ανατιμήσεις, ανησυχεί για τις ανατιμήσεις αυτές, τις βιώνει και δεν μπορούμε να τις προσπερνάμε. Οφείλουμε ως κυβέρνηση με μετρημένες πολιτικές, με σοβαρότητα και με αποτελεσματικότητα να στηρίξουμε την κοινωνία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, και αυτό κάνουμε.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και μία ακόμη ενότητα ανακοινώσεων που έχω να κάνω σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και ανέφερε: «Έχουμε πολλές φορές ξεκαθαρίσει, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι βασική φιλοσοφία της αναπτυξιακής μας στρατηγικής είναι αυτή να έχει αντίκρυσμα σε όλους τους Έλληνες και να μην αφήνει κανέναν πολίτη απροστάτευτο. Έτσι, με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που ψηφίζεται σήμερα γίνονται πράξη οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τους νέους, για τους ανέργους, για την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων καθώς και για ρυθμίσεις οφειλών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συγκεκριμένα:

Ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2022 το «πρώτο ένσημο» για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας νέων ηλικίας 18-29 ετών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για έξι μήνες η κάθε πρόσληψη πλήρους απασχόλησης χωρίς προηγούμενη εμπειρία των νέων ανθρώπων με το ποσό των 1.200 ευρώ, που επιμερίζεται για έξι μήνες μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη».

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι επίσης δίνεται η δυνατότητα και για πρόγραμμα μερικής απασχόλησης που θα απευθύνεται σε φοιτητές που θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία όπου εκεί φυσικά η επιδότηση μειώνεται στο μισό.

Δεύτερον επεκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου του 2022 το πρόγραμμα των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που θεσπίστηκε ως μέτρο για ανάσχεση των παρενεργειών της πανδημίας.

Τρίτον διπλασιάζεται για το Δεκέμβριο η μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η καταβολή της προσαύξησης θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Και τέταρτον δίνεται η δυνατότητα για οφειλές που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας να ενταχθούν από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων σε αυτή των 72 δόσεων». Στη συνέχεια θέλησε να πει δυο λόγια για το πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0».

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Οικονόμου το πρόγραμμα αυτό είναι «μείζονος σημασίας για την ελληνική περιφέρεια και ειδικότερα για τον πρωτογενή τομέα για τους Έλληνες παραγωγούς. Είναι ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει σημαντικά αρδευτικά έργα και φράγματα μεγάλης κλίμακας που θα υλοποιηθούν με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και από ιδιωτικούς πόρους που θα κινητοποιηθούν μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Πρόκειται για 21 έργα συνολικού κόστους 1,6 δισ. ευρώ που θα αρδεύσουν πάνω από  1.350.000 στρέμματα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Είναι το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων για αρδευτικά δίκτυα που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Με τα έργα αυτά δεν επιτυγχάνεται μόνο η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υδατικού μας δυναμικού, αλλά μειώνεται δραστικά και ουσιαστικά το κόστος παραγωγής και δημιουργούνται ουσιαστικές προϋποθέσεις ώθησης της ανάπτυξης σε ολόκληρες περιοχές της χώρας και συνολικά στην οικονομία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ολοκλήρωσε την εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αναφορά στη συμμετοχή  του πρωθυπουργού στη Διάσκεψη για τη Λιβύη.

Όπως είπε: «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα συμμετάσχει αύριο στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία, με την συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Λιβύης, της Γενικής Γραμματείας του Ο.Η.Ε.. Είναι η πρώτη που η Ελλάδα καλείται να συμμετέχει -και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο σε μια τέτοιου είδους διάσκεψη- γεγονός που αποδεικνύει την σημασία που δίνουν στη χώρα μας στην αναγνώριση του ρόλου της, ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή οι εταίροι μας, οι σύμμαχοί μας, η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της.

H θέση της Ελλάδας, η οποία έχει εκφραστεί από τον πρωθυπουργό σε όλες τις διεθνείς επαφές του, είναι ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών στη Λιβύη, να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προθεσμία μέχρι το Σαββατοκύριακο στους ιδιώτες γιατρούς για εθελοντική προσέλευση στα νοσοκομεία

Γιαννάκος: Χωρίς κενή ΜΕΘ η μισή Ελλάδα -Με ηλικιακά κριτήρια η επιλογή ασθενών (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός 22χρονος ανεμβολίαστος στο “Παπαγεωργίου”

Πλεύρης: Ενεργοποίηση επίταξης την ερχόμενη εβδομάδα εάν δεν υπάρξει προσφορά (VIDEO)

SpaceX: Απογειώθηκε ο πύραυλος Falcon 9 που μεταφέρει 4 αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΦΩΤΟ)

Τιμητική διάκριση στον Γιώργο Μιχαΐλοβιτς, τον επί δεκαετίες φύλακα στο Σερβικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (VIDEO)

Εστίαση: Ως και 60% η μείωση του τζίρου (VIDEO)

Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ: Τίμησαν την επέτειο λήξης του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top