Οικονόμου: Υγειονομική πανστρατιά υπευθυνότητας και αλληλεγγύης

Οικονόμου: Υγειονομική πανστρατιά υπευθυνότητας και αλληλεγγύης

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εμφανίζει σαφή προϊούσα ύφεση η οποία συνδέεται με τη σταδιακή αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ωστόσο υψηλό και η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ συνεχίζεται με τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό να δίνουν σκληρή μάχη για τη σωτηρία ζωών και την προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε.

Και πρόσθεσε πως «ενόψει των εορτών στις οποίες αυξάνεται η κινητικότητα του πληθυσμού στον δημόσιο χώρο και συνηθίζονται οι οικογενειακές συνάξεις επιβάλλεται σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας καθώς και ο συχνός έλεγχος με αυτοδιαγνωστικά ή όποια άλλα τεστ. Να επισημάνω ότι δόθηκε παράταση στη δυνατότητα διάθεσης δωρεάν self test για  όλο τον πληθυσμό εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Πάνω απ’ όλα και σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός καθώς και η τρίτη δόση για όσους έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό μας εδώ και τρεις μήνες. Όπως έχω επισημάνει η περίοδος των Χριστουγέννων είναι σημαντικότατη για λόγους θρησκευτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς. Με μια υγειονομική πανστρατιά υπευθυνότητας και αλληλεγγύης, προστατεύουμε την υγεία των συνανθρώπων μας, αποδίδουμε έμπρακτη ευγνωμοσύνη στους υγειονομικούς που δίνουν σκληρή μάχη για μήνες και διασφαλίζουμε το εισόδημα των επαγγελματιών που στηρίζουν μέγα μέρος του τζίρου τους στη δουλειά που θα κάνουν αυτές τις ημέρες», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

«Από τον ΕΟΔΥ έχει ξεκαθαριστεί με βάση συγκεκριμένα δεδομένα ότι δεν έχουμε κανέναν θάνατο ατόμου που νόσησε με κορονοϊό τουλάχιστον 14 μέρες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Παράλληλα επιστημονικές μελέτες που έγιναν στο Ισραήλ, έδειξαν ότι η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε άτομα άνω των 50 ετών μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 90% ενώ σε όλες τις ηλικίες μειώνει 12 με 17 φορές την πιθανότητα μόλυνσης. Η επιστήμη μας δείχνει το δρόμο να προστατευθούμε και η ανθρωπότητα οφείλει να περιβάλλει τους επιστήμονες με σεβασμό και με ευγνωμοσύνη. Κάθε άλλη συμπεριφορά απάδει απ’ αυτή τη λογική, απάδει απ’ αυτό που πρέπει να κάνουμε», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα νέα μέτρα που βρίσκονται από σήμερα σε ισχύ

Αναλυτικά ανέφερε πως «από σήμερα Δευτέρα, οι πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν συμπληρώσει επτά μήνες απ’ τον εμβολιασμό τους και δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη, αναμνηστική δόση, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι. Χάνουν δηλαδή τα προνόμια που είχαν ως εμβολιασμένοι και θα υπόκεινται στους περιορισμούς που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους. Σημειώνεται ακόμη ότι μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκε η μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 στους 3 μήνες. Επιπλέον, το πιστοποιητικό θα  αποδίδεται μόνο κατόπιν ελέγχου με τη μέθοδο PCR, εντός 30 ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο.

Είναι πάντως θετικό το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω και τη μείωση του διαστήματος που μεσολαβεί ανάμεσα στη δεύτερη και στην τρίτη δόση από τους έξι στους τρεις μήνες, παρατηρείται διαρκώς αυξημένη προσέλευση τόσο για την τρίτη όσο και για την πρώτη δόση. Συγκεκριμένα στους συμπολίτες μας 60 ετών και πάνω από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας μέχρι σήμερα υπάρχουν 100 χιλιάδες εμβολιασμοί ή ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης.

Στο μεταξύ, άνοιξε από την Παρασκευή η πλατφόρμα στην οποία οι γονείς μπορούν να κλείσουν άμεσα ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών από 5 έως 11 ετών που θα ξεκινήσει μεθαύριο Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. Μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί πάνω από 28 χιλιάδες ραντεβού».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Οικονόμου  υπενθύμισε ότι «το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργανώνει, αύριο Τρίτη στις 5 το απόγευμα, διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης μαθητών και γονέων για τα οφέλη του εμβολιασμού στις ηλικίες αυτές. Θα μιλήσουν και θα απαντήσουν στα ερωτήματα των γονέων η  καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου».

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων οργανωμένο σε τέσσερις άξονες προτεραιότητας

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η ισότητα των φύλων αποτελεί δείκτη πολιτισμού και εκσυγχρονισμού μιας κοινωνίας. Η κυβέρνησή μας, από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, εφαρμόζει πολιτικές για την ουσιαστική ισότητα μεταξύ των φύλων και την υπέρβαση χρόνιων υστερήσεων στο πλαίσιο της ελληνικής πραγματικότητας. Είμαστε ανυποχώρητα στρατευμένοι στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανάμεσα στ’ άλλα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση μας έχει προωθήσει:

-Ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

-Την  επέκταση των γονικών αδειών 4 μηνών και για τους δύο γονείς.

-Την  επιδότηση από τον ΟΑΕΔ από τους 2 στους 4 μήνες της γονικής άδειας.

-Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη παιδιών 2 μηνών έως 2,5 ετών.

-Το σχέδιο χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία χώρων φύλαξης παιδιών σε 120 επιχειρήσεις»

Πρόσθεσε ακόμη πως «την περασμένη Παρασκευή παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025. Πρόκειται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για ένα σχέδιο με προοδευτικές πολιτικές που θα παραμερίσουν διακρίσεις, και στερεότυπα και θα κάνουν πράξη την ισότητα.

Οργανώνεται γύρω από τέσσερις άξονες προτεραιότητας, ο καθένας εκ των οποίων επικεντρώνεται σε μια θεματική ενότητα:

  1. Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
  2. Ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων.
  3. Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.
  4. Ενσωμάτωση της διάστασης των πολιτικών για τα φύλα σε τομεακές πολιτικές γενικώς.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα καταρτίζει, χρηματοδοτεί και πραγματώνει ένα οριζόντιο εθνικό σχέδιο δράσης με στόχο την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια, αλλά και στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».

Προϋπολογισμός 2022 – αναδεικνύεται η αναπτυξιακή, κοινωνική και προοδευτική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής

Περνώντας στη συνέχεια στον Προϋπολογισμό 2022, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως «ξεκινά αύριο στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο  η συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2022. Ο Προϋπολογισμός αποτελεί κομβικό μέρος του συνολικού κυβερνητικού σχεδίου για την ασφαλή έξοδο από το περιβάλλον των διεθνών κρίσεων και την ταχεία μετάβαση στο περιβάλλον της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, ώστε να προαχθεί το δημόσιο αγαθό και να γίνει κοινωνικό κεκτημένο η ευημερία για όλους μέσω της ανάπτυξης.

Για μια ακόμη φορά θα αναδειχθεί η αναπτυξιακή, κοινωνική και προοδευτική κατεύθυνση της  κυβερνητικής πολιτικής.  Είναι, άλλωστε προφανές ότι ο Προϋπολογισμός ανταποκρίνεται στις βασικές μας προτεραιότητες, στις βασικές μας στοχεύσεις:

-Για δυναμική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα που αποδίδει καρπούς σε όλους τους Έλληνες. Το αναπτυξιακό πλεονέκτημα στόχος μας είναι -και αυτό γίνεται- να μετατρέπεται άμεσα σε κοινωνικό κεκτημένο και σε ευημερία για όλους.

-Είναι μια κυβερνητική πολιτική που υποστηρίζει ο Προϋπολογισμός για ένα οικονομικό μοντέλο  φιλικό προς την ανάπτυξη, που  φέρνει επενδύσεις, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες με  έμφαση στη πράσινη ανάπτυξη. Με στόχο χιλιάδες άνεργοι να βρουν μια καλή εργασία και τον επόμενο χρόνο, όπως ήδη κάναμε και  μέσα στο 2021.

-Στοχεύουμε σε ένα Κράτος που κάνει άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό -ο πολίτης το βλέπει, το παρατηρεί- που περιορίζει δραστικά τη γραφειοκρατία και που βρίσκεται κοντά του, δίπλα του.

-Απλώνει ένα προστατευτικό «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας με στοχευμένες δράσεις, με ουσιαστικέ  πολιτικές υποστήριξης  υπέρ των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Ο νέος Προϋπολογισμός, όπως άλλωστε και ο προηγούμενος, δεν περιλαμβάνει νέους φόρους, αντίθετα περιλαμβάνει πρόσθετες μειώσεις φόρων και άλλα κίνητρα. Για παράδειγμα Περιλαμβάνει:

-Την εφαρμογή του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» που αφορά νέους από 18 έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, οι οποίοι  θα λαμβάνουν 1.200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης, εκ των οποίων το 50% αποτελεί επιδότηση μισθολογικού κόστους και το 50% προσαύξηση μισθού.

-Περιλαμβάνει την επέκταση του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με επιπλέον  50.000 νέες θέσεις.

-Περιλαμβάνει την κατάργηση -που ήδη ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021- του φόρου  για  γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ.

-Περιλαμβάνει τη μείωση του τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που είναι σήμερα στο 10% και την πλήρη κατάργησή του για νέους έως 29 ετών.

-Περιλαμβάνει την επέκταση της χορήγησης στεγαστικού επιδόματος για τους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.

-Περιλαμβάνει, επίσης, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιριστικά ή συνεργατικά σχήματα.

-Περιλαμβάνει τη μείωση -που άρχισε από την 1η Οκτωβρίου- του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών από το 13% στο 6%.

-Τη μείωση του φόρου νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.

-Περιλαμβάνει γενναία και πολύ σημαντικά κίνητρα  για συνενώσεις και συνεργασίες μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της έκπτωσης του φόρου.

-Περιλαμβάνει, επίσης, τη χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση».

 Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021»

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «ανοίγει  σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» και θα παραμείνει ανοιχτή για 50 ημέρες. Το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 50.000 κατοικιών, 38% περισσότερων συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο. Εντάσσεται στο σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το τέλος της δεκαετίας και θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ ειδική μέριμνα λαμβάνεται για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν πόροι που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε κλείνοντας πως «η κυβέρνηση, με πολιτική της αρχή τον πραγματισμό, τον ρεαλισμό, προσφέρει έμπρακτα αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής στον πολίτη τόσο με τη διάχυση πλούτου όσο και με την αξιοποίηση αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γεωργιάδης για “Θεματοφύλακες”: Είναι σχεδόν τρομοκρατική οργάνωση – Άλλο στολές κι άλλο απαγωγές (VIDEO)

ΕΣΠΑ: Με φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα του 2021 η πληρωμή των δικαιούχων τον Ιανουάριο

«Άσπρισαν» Χορτιάτης, Εξοχή, Φίλυρο και Ασβεστοχώρι: Επί ποδός η Πολιτική Προστασία (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Γερμανία-ΥΠΕΞ: Ο γερμανορωσικός αγωγός Nord Stream 2 δεν θα λειτουργήσει αν κλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία

Βασιλακόπουλος για μετάλλαξη Όμικρον: Πιο μεταδοτική-Αν νοσήσουν πολλοί θα έχουμε σημαντική θνητότητα (VIDEO)

Συγκλονίζει ο γυμνασιάρχης Αιγινίου: Με έδεσαν πισθάγκωνα, έγινε πάλη (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top