Οινοτουρισμός: Η εναλλακτική μορφή τουρισμού με τα πολλαπλά οφέλη

Οινοτουρισμός: Η εναλλακτική μορφή τουρισμού με τα πολλαπλά οφέλη

Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν περισσότερα από 1.200 οινοποιεία, ωστόσο μόλις τα 88, δηλαδή το 7,33%, είναι πιστοποιημένα με το Επισκέψιμο Σήμα, από το υπουργείο Τουρισμού; Ο οινοτουρισμός αποτελεί ακόμη μια εναλλακτική μορφή τουρισμού με πολλαπλά οφέλη, για τις τοπικές κοινωνίες. Το GRTimes.gr καταγράφει τις δυσκολίες, τις προκλήσεις, τα εμπόδια.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Μια μεγάλη και σημαντική για τον κλάδο του οίνου εκδήλωση, ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, με τον επετειακό 20ο Χάρτη των Γεύσεων, να προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες – επαγγελματίες και οινόφιλο κοινό- και με τη συμμετοχή 160 και πλέον οινοποιείων, εταιριών διανομής από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και την Κύπρο.

Άλλη μια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση οινογευσίας ακολουθεί τις επόμενες μέρες, και συγκεκριμένα την επόμενη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου. Πρόκειται τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων με τη συμμετοχή τριάντα (30) μελών της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» οι οποίοι θα επιλέξουν  από τα κελάρια τους σπάνια και ακριβά κρασιά για να τιμήσουν τα Χριστούγεννα και το πνεύμα της αγάπης.

Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr,  ξεχωρίζουν, όχι μόνο για την σπανιότητα και την αξία των κρασιών που προσφέρουν αλλά και γιατί, όπως κάθε χρόνο, όλα τα έσοδα από τη διοργάνωση είναι για φιλανθρωπικό σκοπό. Φέτος, μάλιστα, το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα προσφερθεί εξ ολοκλήρου σε ειδικό σχολείο προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες νέων ατόμων με κινητικά προβλήματα που ωστόσο δίνουν μάχες, εκτός από την καθημερινή τους ζωή, καθώς και σε παραολυμπιακούς αγώνες.

Ο οινοτουρισμός και τα οφέλη του

«Chateau Nico Lazaridi και Οινοτουρισμός: από το σχέδιο στην υλοποίηση» ήταν μια από τις θεματικές ενότητες που παρουσιάστηκαν, κατά τη διάρκεια του 20ου Χάρτη των Γεύσεων, που πραγματοποιήθηκε 2 και 3 Δεκεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Η περιοχή της Δράμας φημίζεται για τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά της και ένα από τα οινοποιεία της που εδρεύει στην Αγορά Δράμας, το Chateau Nico Lazaridi, το τελευταίο διάστημα επενδύει, μεταξύ άλλων, και στον οινοτουρισμό.

«Είμαστε το μοναδικό οινοποιείο της περιοχής, που δεχόμαστε επισκέψεις και τα Σαββατοκύριακα» δηλώνουν στελέχη του οινοποιείου στο GRTimes.gr προσθέτοντας πως οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται δίπλα από τους αμπελώνες του οινοποιείου, στους χώρους παραγωγής – εμφιάλωσης καθώς και στην υπόγεια κάβα και στην Πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό».

Για την τρέχουσα χρονιά, το συγκεκριμένο οινοποιείο υποδέχθηκε, μέχρι στιγμής, 6.314 επισκέπτες, όταν τα αντίστοιχα νούμερα το 2022 ήταν 3.970 επισκέπτες, το 2021 και 2020 εν μέσω κορωνοϊού 527 και 261 αντίστοιχα, το 2019 2.987 και το 2018 2.281 επισκέπτες.

Ευκαιρίες και οφέλη για τα οινοποιεία

Αναμφίβολα, τα παραπάνω νούμερα του Chateau Nico Lazaridi οδηγούν σε ευκαιρίες αλλά και οφέλη που έχουν από τον οινοτουρισμό, όχι μόνο το εκάστοτε οινοποιείο που βλέπει πιο «ζεστά» τη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού, αλλά και η ευρύτερη περιοχή και οι τοπικές επιχειρήσεις.

Άλλωστε οι βασικοί πυλώνες του οινοτουρισμού, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση της «Chateau Nico Lazaridi και Οινοτουρισμός: από το σχέδιο στην υλοποίηση» είναι:

α. ο καταναλωτής – επισκέπτης

β. ευκαιρία μάρκετινγκ

γ. σχεδιασμός στρατηγικής.

Δυσκολίες, προκλήσεις, εμπόδια

Η έννοια του οινοτουρισμού μεταφράζεται με επισκέψεις σε οινοποιεία, αμπελώνες, οινικά φεστιβάλ, εκθέσεις οίνου κλπ., όπου η γευσιγνωσία και η γνωριμία με κύρια χαρακτηριστικά της εκάστοτε περιοχής συνιστούν τα πρωταρχικά κίνητρα για τους επισκέπτες.

Η πορεία του Chateau Nico Lazaridi προς τον οινοτουρισμό μετράει αρκετά χρόνια, από το 1997 όταν δημιουργήθηκε το Chateau Nico Lazaridi, το 2014 που ξεκίνησε στη Δράμα η περίφημη «ΔραμΟΙΝΟγνωσία», το 2019 με την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, το 2022 όπου το Οινοποιείο είναι φιλικό προς τα κατοικίδια (pet friendly winery), το 2023 με τη νέα αίθουσα γευσιγνωσίας.

«Δυσκολίες; Πολλές» αναφέρουν στο GRTimes.gr στελέχη του οινοποιείου. Ξεκινώντας τα πρώτα χρόνια, από μια τουριστικά μη προβεβλημένη περιοχή, από την οργάνωση της διαδικασίας για ξενάγηση και οινογευσία, από τη μη επαρκή στελέχωση ανθρώπινου δυναμικού, από τον τρόπο εξυπηρέτησης και λειτουργίας του οινοποιείου.

Προκλήσεις, οι κτηριακές επενδύσεις, η αύξηση των εσόδων (σταθερών και μεταβλητών), η διαχείριση επικοινωνίας, η διαχείριση μεγάλων γκρουπ και εξειδικευμένων επισκεπτών. Εμπόδια, η περίοδος της πανδημίας του κορωνοϊού και οι όποιες απαγορεύσεις της εποχής.

Ευκαιρίες και οφέλη για την περιοχή

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Οινοποιείου CHÂTEAU NICO LAZARIDI, οι οποίες βρίσκονται στην τοπική κοινότητα Αγοράς στο νομό Δράμας, καταλαμβάνουν περίπου 6.500 τ.μ. και αποτελούν ένα ενοποιημένο συγκρότημα που περιλαμβάνει χώρους οινοποίησης, παραγωγής, εμφιάλωσης, χώρους αποθήκευσης, υπόγειες κάβες για την ωρίμαση των κρασιών, γραφεία, χώρους γευσιγνωσίας και σεμιναρίων καθώς και την πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό». Στο οινοποιείο μπορεί να δει κανείς πάνω από 100 ζωγραφικά και γλυπτά έργα που προκαλούν έναν αέναο διάλογο ανάμεσα στον οίνο και τις εικαστικές τέχνες.

«Ποιες οι ευκαιρίες όμως και τα οφέλη για την περιοχή;» ρωτήσαμε τα στελέχη του Chateau Nico Lazaridi. Αφενός, είναι η «βελτίωση της τουριστικής προβολής του νομού Δράμας» όπως μας ενημερώνουν. Αφετέρου, είναι η ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού, ιστορικού, πολιτιστικού περιβάλλοντος, η προβολή του ιδιαίτερου terroir και της βιοποικιλότητας της περιοχής, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων, η σύνδεση με φορείς εκπαίδευσης και επισκέψεις σχολείων, η ευκαιρία για δημιουργία συνεργειών μεταξύ τοπικών επιχειρήσεων, η ανάδειξη του προορισμού σε συνδυασμό με την εγγύτητα με τη θάλασσα, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επαγγελματικής αναβάθμισης, η φιλοξενία παρουσιάσεων, εκδηλώσεων, συνεδρίων κλπ.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω οινοποιείο στην τοπική κοινότητα Αγορά Δράμας, διαθέτει χώρο προσβάσιμο για Άτομα με κινητή Αναπηρία, είναι εξοπλισμένο για βρεφική φροντίδα ενώ είναι και φιλικό για τα τετράποδα (pet friendly), αρκεί οι ιδιοκτήτες τους να βρίσκονται κοντά τους και να συνοδεύονται με λουρί/οδηγό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δράμα: Το έθιμο με τα καραβάκια και ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας (ΦΩΤΟ)

Από τη Χαλκιδική ο «Αγρότης της Χρονιάς» για το 2023

Ξεκινά στις 13 Δεκεμβρίου το «Καλάθι των Χριστουγέννων» -Τα 5 προϊόντα που έχουν «κλειδώσει»

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top