Οlympia Forum II: Ο πολίτης στις πόλεις- εργαστήρια προόδου

Οlympia Forum II: Ο πολίτης στις πόλεις- εργαστήρια προόδου

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Οι πόλεις πρέπει να λειτουργήσουν σαν εργαστήρια προόδου αλλά με γνώμονα τον πολίτη, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδιασμών για το μετασχηματισμό τους.

Αυτό τονίσθηκε στο πλαίσιο του Olympia Forum II και της συζήτησης που αυτή την ώρα διεξάγεται με θέμα «οι πόλεις ως εργαστήρια προόδου».

Η συζήτηση άνοιξε με τοποθέτηση του δημάρχου της Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γεωρκάτζη, ο οποίος και τόνισε ότι μία πόλη, για να απελευθερώσει όλη τη δημιουργικότητα των πολιτών της, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την ανεκτικότητα στο διαφορετικό, όχι μόνο σε ζητήματα κοινωνικής ισότητας, αλλά και οικονομίας, γιατί, όπως είπε, η ελεύθερη σκέψη και έκφραση δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης για όλους.

Ο Δήμος της Λευκωσίας, επενδύει σε πάρα πολλές παρεμβάσεις σε θέματα πρασίνου, προσβασιμότητας και βιώσιμης κινητικότητας, αλλά και πολιτιστικών υποδομών κοντά στην Πράσινη Γραμμή γιατί θεωρεί ότι βρίσκεται το νέο κέντρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για την κ. Μωϋσή Ελισάφ, Δήμαρχο Ιωαννιτών, η πόλη σε αυτή την προσπάθεια μετασχηματισμού της, πρέπει να δώσει έμφαση στην ενίσχυση του κοινωνικού της προσώπου, όπως και στην απελευθέρωση και το «ξεκλείδωμα» των εξωστρεφών προοπτικών της αλλά για να το κάνει αυτό μία πόλη χρειάζεται τη συμβολή της Πολιτείας.

Ο κ. Ελισάφ, δήμαρχος μίας πόλης- έδρας ενός μεγάλου και δυναμικού Πανεπιστημίου, τόνισε ότι η εκτέλεση έργων και η παροχή υπηρεσιών από πλευράς δήμων, απαιτούν αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, εκσυγχρονισμό των δομών και, ενίσχυση του προσωπικού των ΟΤΑ, ώστε να υπάρξουν και οι δυνατότητες απορρόφησης σε τοπικό επίπεδο, πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Δήμος Δίου – Ολύμπου, έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τόνισε ο δήμαρχος κ. Βαγγέλης Γερολιόλιος, επισημαίνοντας ότι συστατικά του μετασχηματισμού της περιοχής αποτελούν το ιστορικό της φορτίο και ο φυσικός της πλούτος. Αυτά τα συστατικά λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό της αναπτυξιακή τους προστασία, προς όφελος των δημοτών.

Ο κ. Γερολιόλιος μίλησε για το Π.Δ. με το οποίο ο Όλυμπος κηρύχθηκε σε εθνικό πάρκο, που θα πρέπει όμως να ακολουθηθεί από ένα διαχειριστικό σχέδιο  για την αειφορική διαχείριση η οποία θα είναι και προς όφελος κοινωνίας και πολιτών.

Ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου, προσέθεσε τέλος ότι οι αστικές συγκεντρώσεις του δήμου δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα που σε άλλες περιοχές αντιμετωπίζονται με μεγάλη ένταση ( π.χ. ατμοσφαιρική ρύπανση, κυκλοφοριακό κ.αλ.) αλλά η θερινή περίοδος που συνοδεύεται από μεγάλη τουριστική κίνηση, προξενεί σειρά προβλημάτων που ζητούν λύση προς όφελος κατοίκων και επισκεπτών.

Ο δ/νων σύμβουλος της Lever A.E. κ. Θεόδωρος Καριπίδης, τόνισε ότι οι πόλεις πρέπει να γίνουν εργαστήρια προόδου αλλά πάντοτε για όφελος του πολίτη, που θέλει καλύτερες υπηρεσίες υγείας, παιδείας, βελτιωμένες συνθήκες μετακίνησης, καθαρότερες πόλεις, ασφάλεια, προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές, υποδομές κοινωνικής μέριμνας, πολιτισμού και αθλητισμού αλλά και ευκαιρίες απασχόλησης και επαγγελματικής εξέλιξης.

Οι πόλεις πρέπει να βελτιωθούν προς όφελος των κατοίκων τους, πρέπει να μετασχηματιστούν με ταχύτερους ρυθμούς καθώς ο πληθυσμός τους ολοένα και μεγαλώνει.

Για τον μετασχηματισμό όμως των πόλεων, σε χρόνους ταχύτερους και με καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να αλλάξουν οι υφιστάμενες δομές που στην πράξη ακυρώνουν ή καθυστερούν πολύ την υλοποίηση καλών πρωτοβουλιών , όπως συμβαίνει με το πρόγραμμα της δημιουργίας  Open Malls στο κέντρο πόλεων, για το οποίο μάλιστα διατέθηκαν 110 εκατ. ευρώ. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, ελάχιστοι πόροι αντλήθηκαν ακριβώς επειδή οι δομές που υπάρχουν για την διαχείριση και απορρόφηση των κεφαλαίων, ανατρέπουν τα χρονοδιαγράμματα και  στέκουν εμπόδιο στο να υπάρξει όφελος για την κοινωνία και τον πολίτη.

Ο κ. Καριπίδης υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις, νέες αποτελεσματικές δομές όπως επιτυχημένα λειτούργησε το gov.gr, ενώ οπωσδήποτε θα πρέπει να ενισχυθεί και το ανθρώπινο δυναμικό των δομών διαχείρισης των προγραμμάτων που αφορούν δράσεις μετασχηματισμού.

Η συζήτηση συντονίστηκε από τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Μικελόπουλο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ