Όλυμπος – Καταφύγια: Με πληρότητες προ covid ολοκληρώνεται η φετινή σεζόν – Ανοιχτά τα καταφύγια με οδική πρόσβαση

Όλυμπος – Καταφύγια: Με πληρότητες προ covid ολοκληρώνεται η φετινή σεζόν – Ανοιχτά τα καταφύγια με οδική πρόσβαση

Στα νούμερα της προ covid εποχής κινήθηκε η φετινή σεζόν για τα καταφύγια του Ολύμπου, η οποία ξεκίνησε το Μάιο με αισιόδοξα μηνύματα και ολοκληρώνεται για φέτος, σήμερα, κυρίως για εκείνα που είναι σκαρφαλωμένα σε υψόμετρα άνω των 1.950 μ. Ωστόσο, θα παραμείνουν ανοιχτά για τα Σαββατοκύριακα εκείνα που έχουν οδική πρόσβαση.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Ολοκληρώνεται σήμερα, τελευταία μέρα του Οκτωβρίου, η φετινή σεζόν λειτουργίας για τα καταφύγια του Ολύμπου, τα οποία βρίσκονται άνω των 1.950 μ. Τελευταία μέρα λειτουργίας για το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός», το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 2.060 μ., και όπως πληροφορείται το GRTimes.gr οι πληρότητες και οι διανυκτερεύσεις του, επανήλθαν στην κανονικότητα, δηλαδή στις εποχές πριν την πανδημία του κορωνοΐου.

Πεζοπόροι και ορειβάτες απ’ όλα τα πλάτη και μήκη της γης περπάτησαν και φέτος στα μονοπάτια του Ολύμπου και σκαρφάλωσαν στις κορυφές της κατοικίας των Δώδεκα Θεών. Από την Ταϊβάν μέχρι τη Νότια Αφρική και από τη Χιλή και το Μεξικό μέχρι την Αυστραλία διανυκτέρευσαν στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (ή «Καταφύγιο-Α») ενώ σ’ αυτούς προστίθενται και πολλοί Έλληνες, λάτρεις της ορειβασίας.

«Συγκρίνοντας τη φετινή χρονιά, με την περσινή και την προπέρσινη, μπορούμε να πούμε ότι ήρθαμε στην κανονικότητα» αναφέρει στο GRTimes.gr η υπεύθυνη λειτουργίας του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός» Μαρία Ζολώτα. Όπως η ίδια εξηγεί, η συμπεριφορά των ορειβατών που διανυκτέρευσαν τη φετινή σεζόν, ήταν κανονική, προ covid εποχές, με ελάχιστες εξαιρέσεις που ζητούσαν κοιτώνα με όσο το δυνατόν λιγότερα κρεβάτια.

Υπενθυμίζουμε ότι η φετινή σεζόν για το «Σπήλιος Αγαπητός» ξεκίνησε στις 10 Μαΐου με τους πρώτους ορειβάτες που ανέβηκαν στο καταφύγιο να προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Λετονία και Ιταλία.

Μας τα χάλασε ο καιρός

Το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (ή «Καταφύγιο-Α») το οποίο ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης βρίσκεται σε υψόμετρο 2.060 μ., στη θέση «Μπαλκόνι» (ή «Εξώστης») του Ολύμπου, και είναι χωρητικότητας 103 ατόμων.

Σχετικά με την επισκεψιμότητά του, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, το 2019 κατέγραψε 10.000 διανυκτερεύσεις, το 2020 πρώτη χρονιά πανδημίας η κίνηση είχε πέσει στο 50% ενώ πέρυσι οι διανυκτερεύσεις κάλυψαν το 70%. Για φέτος, μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το ρεπορτάζ, δεν είχε γίνει η καταμέτρηση των συνολικών διανυκτερεύσεων.

Αυτό όμως που αναφέρει η κα. Ζολώτα, είναι ότι σε γενικές γραμμές δεν τους βοήθησε ο καιρός. «Υπήρχαν πολλά έκτακτα δελτία ειδήσεων για έντονα καιρικά φαινόμενα, γεγονός που φόβισε τον κόσμο» αναφέρει εξηγώντας πως το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, για παράδειγμα, υπήρξαν αρκετές ακυρώσεις, ωστόσο, τα καιρικά φαινόμενα δεν ήταν τόσο ακραία όσο παρουσιάστηκαν.

Ο Σεπτέμβριος ο πιο δυνατός μήνας

Η φετινή σεζόν κατέγραψε καλύτερες πληρότητες για το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» το μήνα Σεπτέμβριο, που ούτως ή άλλως, είναι ένας «ορειβατικός μήνας», όπως αναφέρθηκε, ωστόσο προηγούμενες χρονιές ο Αύγουστος ήταν ο πιο δυνατός μήνας εξηγεί η κα. Ζολώτα. «Ο Αύγουστος φέτος ήταν λίγο βροχερός» προσθέτει η ίδια.

Τέλος, σ’ ότι αφορά τον Οκτώβριο, τα Σαββατοκύριακα οι πληρότητες κινήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα, ενώ αντίστοιχα και το πρώτο 10ημερο του μήνα είχε καλή επισκεψιμότητα. «Πάντα ψηλά, με υγεία και καλή αντάμωση για του χρόνου» δηλώνει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr η υπεύθυνη λειτουργίας του καταφυγίου Μαρία Ζολώτα.

Ολοκληρώνεται η σεζόν

Το τέλος του Οκτωβρίου σηματοδοτεί το κλείσιμο και για τα υπόλοιπα καταφύγια που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 1.950 μ. στον Όλυμπο. Το καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» στα 2.697 μ., έχει ήδη κλείσει για τη φετινή σεζόν, ενώ όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, δέχεται κρατήσεις για τις ημέρες των Θεοφανείων, εφόσον βεβαίως το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Σημειώνεται ότι το καταφύγιο χτίστηκε το 1961 και ανήκει στο Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης.

Χθες, Κυριακή 30 Οκτωβρίου, ήταν η τελευταία ημέρα λειτουργίας για φέτος για το καταφύγιο «Πετρόστρουγκα» το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.950 μέτρων στην ομώνυμη θέση. Το καταφύγιο το οποίο ανήκει στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία, έχει χωρητικότητα 64 ατόμων και όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο υπεύθυνος του καταφυγίου Νεκτάριος Παρμάκης, τον χειμώνα το καταφύγιο λειτουργεί κατόπιν κρατήσεων. «Μάρτιο και Απρίλιο λειτουργούμε με ξένους που έρχονται για ορειβατικό σκι» επισημαίνει ο κ. Παρμάκης.

Σήμερα, ολοκληρώνει τη φετινή του σεζόν το καταφύγιο «Χρήστος Κάκαλος» στο Οροπέδιο των Μουσών, στα 2.650 μ., το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 23 Μαΐου και όπως πληροφορείται το GRTimes.gr δέχτηκε πολύ κόσμο. «Κάθε χρόνο πάμε και καλύτερα, το βουνό αποκτάει μια άλλη τροπή» αναφέρουν υπεύθυνοι του καταφυγίου.

Συνεχίζουν τα καταφύγια με οδική πρόσβαση

Ανοιχτά, παραμένουν τα Σαββατοκύριακα τα καταφύγια που βρίσκονται σε χαμηλά υψόμετρα και το βασικότερο έχουν οδική πρόσβαση. Το καταφύγιο «Δημήτριος Μπουντόλας» το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 930 μέτρων στη θέση «Σταυρός» και η πρόσβαση σ’ αυτό γίνεται μέσω του ασφαλτόδρομου, από το Λιτόχωρο που οδηγεί στα Πριόνια (9ο χλμ. από Λιτόχωρο) όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο υπεύθυνος του καταφυγίου Γιώργος Δουλτσίνος για την χειμερινή περίοδο λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα, την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, και από Πάσχα καθημερινά. Έχει χωρητικότητα 27 ατόμων και διαθέτει εστιατόριο (τηλ. 6939 225857).

Το καταφύγιο «Κορομηλιά» σε υψόμετρο 1.020 μέτρων στη βορειοανατολική πλευρά του Ολύμπου, έχει χωρητικότητα 18 ατόμων και διαθέτει εστιατόριο. Όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο διαχειριστής του καταφυγίου Βαγγέλης Γιαννικός η σεζόν για φέτος επέστρεψε στα νούμερα του 2019, καταγράφοντας για το συγκεκριμένο καταφύγιο περί τις 300 – 400 διανυκτερεύσεις. Το καταφύγιο παραμένει ανοιχτό τα Σαββατοκύριακα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, «ανάλογα βεβαίως τις καιρικές συνθήκες, τηρούμε πάντα τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας» υπογραμμίζει ο κ. Γιαννικός (τηλ. 694 2243349, 698 1448978).

Επίσης, το καταφύγιο «Κρεβάτια» Βροντούς στα 1.005 μ., στη βόρεια πλευρά του Ολύμπου, παραμένει ανοιχτό όλο τον χρόνο, τα Σαββατοκύριακα. Έχει χωρητικότητα 23 ατόμων και διαθέτει εστιατόριο. Η πρόσβαση στο καταφύγιο γίνεται μέσω χαλικόδρομου 8 χλμ., από την Αγία Τριάδα Βροντούς (τηλ. 6971 773070).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλυμπος- Καταφύγιο «Σπ. Αγαπητός»: Διανυκτέρευση ‘στη μέση του πουθενά’, στα 2.060 μ.

Αποδράσεις δροσιάς σε βάθρες του Ολύμπου (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Σκάφη, Ψάρεμα και Θαλάσσιος Τουρισμός στο προσκήνιο στη μεγαλύτερη γιορτή της θάλασσας!

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top