Όλυμπος-Kαταφύγιο «Σπ. Αγαπητός»: Διανυκτέρευση “στη μέση του πουθενά”, στα 2.060 μ.

Όλυμπος-Kαταφύγιο «Σπ. Αγαπητός»: Διανυκτέρευση “στη μέση του πουθενά”, στα 2.060 μ.

Με αισιόδοξα μηνύματα για τη φετινή σεζόν ξεκίνησε τη λειτουργία του το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός», σε υψόμετρο 2.060 μ., στον θεϊκό Όλυμπο. Ήδη από τις 10 Μαΐου ορειβάτες από όλον τον κόσμο, από τις ΗΠΑ μέχρι τη Λετονία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ισραήλ κτλ., έχουν ανέβει στο βουνό. «Είμαστε στη μέση του πουθενά», λέει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr η υπεύθυνη λειτουργίας του καταφυγίου Μαρία Ζολώτα.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Κάθε χρόνο, χιλιάδες λάτρεις της ορειβασίας επισκέπτονται την περιοχή της Πιερίας και συγκεκριμένα τον Όλυμπο, για να κατακτήσουν τις κορυφές του. Ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας ο Μύτικας ή Πάνθεον που φτάνει τα 2.917 μέτρα και προκαλεί δέος σε πεζοπόρους, ορειβάτες, αναρριχητές που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου.

«Από το 2001 που είμαι υπεύθυνη διαχείρισης του καταφυγίου έχουν περάσει πάνω από 70 διαφορετικές εθνικότητες» δηλώνει στο GRTimes.gr η υπεύθυνη λειτουργίας του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός» Μαρία Ζολώτα προσθέτοντας ότι από το 1958 που το διαχειριζόταν ο πατέρας της Κώστας Ζολώτας έχουν περάσει συνολικά 105 διαφορετικές εθνικότητες.

Το καταφύγιο που βρίσκεται «στη μέση του πουθενά» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κα. Ζολώτα, ξεκίνησε για φέτος τη λειτουργία του στις 10 Μαΐου, και ήδη αυτές τις δυο μέρες (σ.σ. το ρεπορτάζ πραγματοποιήθηκε χθες 12 Μαΐου) έχουν διανυκτερεύσει 55 άτομα. Ορειβάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Λετονία, Ιταλία ήταν οι πρώτοι που ανέβηκαν για φέτος στο καταφύγιο. «Έλληνες;» ρωτώ την κα. Ζολώτα. «Ανέβηκαν και τέσσερις Έλληνες, εκ των οποίων οι τρεις οδηγοί που συνοδεύουν γκρουπ» δηλώνει η ίδια.

Στο 50% οι κρατήσεις για αύριο

Σχετικά με την εικόνα που έχει μέχρι στιγμής η κα. Ζολώτα για τη φετινή περίοδο, όπως αναφέρει είναι θετική, «και εάν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό στον κόσμο, θεωρώ ότι θα τα πάμε πολύ καλά» δηλώνει.

Για αύριο, Σάββατο 14 Μαΐου, που θα είναι και το πρώτο Σάββατο λειτουργίας του καταφυγίου για φέτος, οι κρατήσεις κινούνται περίπου στο 50%. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η κα. Ζολώτα, «από τις κρατήσεις μέχρι τις τελικές διανυκτερεύσεις, απέχει αρκετά» εξηγώντας πως είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. «Για το Σάββατο δίνει βροχές, οπότε είναι πολύ πιθανόν, να υπάρξουν αρκετές ακυρώσεις» δηλώνει η υπεύθυνη λειτουργίας του «Σπήλιος Αγαπητός».

10.000 διανυκτερεύσεις προ Covid εποχή

Το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (ή «Καταφύγιο Α») το οποίο ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης βρίσκεται σε υψόμετρο 2.060 μ., στη θέση «Μπαλκόνι» (ή «Εξώστης») του Ολύμπου και είναι χωρητικότητας 103 ατόμων. Διαθέτει και εστιατόριο ενώ σήμα στα κινητά ‘πιάνει’ μόνο η Cosmote. Οι τιμές ανά διανυκτέρευση είναι 18 ευρώ/άτομο και 13 ευρώ για μέλη Ορειβατικών Συλλόγων (τηλ. 23520 81800, 6973 210687, www.mountolympus.gr).

Σ’ ότι αφορά την επισκεψιμότητα, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, το 2019 κατέγραψε 10.000 διανυκτερεύσεις, το 2020 πρώτη χρονιά πανδημίας η κίνηση έπεσε στο 50% ενώ πέρυσι οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν στις 7.000.

Για την ιστορία, θεμελιώθηκε το 1930 και υπήρξε το πρώτο ελληνικό καταφύγιο (Καταφύγιο Α’). Ονομάστηκε «Σπήλιος Αγαπητός» προς τιμήν του πρώτου προέδρου του Ε.Ο.Σ. (η σημερινή Ε.Ο.Ο.Α.) ,αρχιτέκτονα και μηχανικού Σπήλιου Αγαπητού που σχεδίασε το πρώτο κτίριο του καταφυγίου. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1931 και μπορούσε να φιλοξενήσει 25 άτομα. Σταδιακά το καταφύγιο επεκτάθηκε και βελτιώθηκε. Διαθέτει πλέον 103 θέσεις ύπνου μοιρασμένες σε τρεις πτέρυγες: την κεντρική, την εξωτερική και την νέα πτέρυγα « Κώστας Ζολώτας». Διαχειριστής του καταφυγίου ήταν από το 1954 (επίσημα από το 1960) έως το 2001 ο επίσημος οδηγός Ολύμπου Κώστας Ζολώτας.

Ο Όλυμπος – Η κατοικία των Δώδεκα Θεών

Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου ήταν ο πρώτος Εθνικός Δρυμός που θεσμοθετήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα το 1938, ενώ με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το 1985, θεσμοθετήθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Μεταξύ άλλων, η ανακήρυξη του Δρυμού έγινε με σκοπό την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας παράλληλα με την περιβαλλοντική εκπαίδευση του κοινού και την ανάπτυξη του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Με ειδική νομοθεσία έχει απαγορευτεί κάθε είδους εκμετάλλευση στην ανατολική πλευρά του βουνού σε έκταση 40.000 στρεμμάτων περίπου που αντιπροσωπεύει τον πυρήνα του Δρυμού. Το μοναδικό οικοσύστημα φιλοξενεί πάνω από 1.500 είδη φυτών, δεκάδες είδη άγριων ζώων, καθώς και σπάνια πουλιά.

Το 1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Ολυμπο ως  ένα «Μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς», η Ευρωπαϊκή Κοινότητα τον έχει συμπεριλάβει στις «Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα Περιοχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας» ενώ έχει  καταχωρηθεί στον κατάλογο του ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000 ως «Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Ειδική Ζώνη Προστασίας» για την ορνιθοπανίδα.

Να σημειωθεί ότι η είσοδος στον Εθνικό Δρυμό επιτρέπεται μόνον από τους υπάρχοντες δρόμους και η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο στα διαμορφωμένα μονοπάτια, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.

Για την ιστορία, ήταν 2 Αυγούστου του 1913, όταν κατακτήθηκε η απάτητη -μέχρι εκείνη τη στιγμή- κορυφή του Ολύμπου, στις 10.25 π.μ. Οι Ελβετοί Frederic Boissonnas –ο περίφημος φωτογράφος- και Daniel Baud Bovy με τη βοήθεια του Χρήστου Κάκκαλου – του Έλληνα κυνηγού αγριοκάτσικων-, έγραψαν το όνομά τους στην ιστορία της ψηλότερης κορυφής της Ελλάδας. Ο Χρήστος Κάκκαλος, που είχε μεγάλη εμπειρία στον Όλυμπο, ήταν και ο πρώτος από τους τρεις που σκαρφάλωσε στο Μύτικα. Στη συνέχεια και μέχρι το θάνατό του, το 1976, έγινε ο επίσημος οδηγός του Ολύμπου. Μαζί του, κατέκτησε το 1921, τη δεύτερη κορυφή του Ολύμπου, το Στεφάνι – το «Θρόνο του Δία» με υψόμετρο 2.912 μ., ο Ελβετός Marcel Kurz.

Στον Όλυμπο λειτουργούν οκτώ καταφύγια που εξυπηρετούν τις ανάγκες των περιπατητών, πεζοπόρων, ορειβατών, αναρριχητών και χιονοδρόμων (για ορειβατικό σκι) ενώ σε καίρια σημεία των κυρίων διαδρομών προς την κορυφή του υπάρχουν άλλα έξι καταφύγια ανάγκης. Η κλασική περίοδος, ανάλογα πάντα των συνθηκών που επικρατούν, κυμαίνεται από Ιούνιο έως Οκτώβριο.

Τα υπόλοιπα καταφύγια, εκτός του «Σπήλιος Αγαπητός», όπως πληροφορείται το GRTimes.gr θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στα τέλη Μαΐου. Να σημειώσουμε ότι σημείο εκκίνησης για τα ορειβατικά μονοπάτια του Ολύμπου – και το τελευταίο σημείο που φτάνει αυτοκίνητο (17 χλμ. από Λιτόχωρο ασφαλτόδρομος) -, είναι η θέση «Πριόνια» όπου λειτουργεί καφέ ταβέρνα (τηλ. 6932 484868). Από τα Πριόνια περνάει και το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, μέσω του Λιτόχωρου και του φαραγγιού του Ενιπέα.

*Φωτογραφία αρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σφοδρές αντιδράσεις για σχέδιο Κ.Υ.Α που ορίζει εισιτήριο 6 ευρώ στον Όλυμπο

Απόδραση σε παραδοσιακούς οικισμούς της Πιερίας (ΦΩΤΟ)

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top