Ομ. Λαϊκών Αγορών: Απαράδεκτο το ν/σ – Αύριο τηλεδιάσκεψη με Γεωργιάδη

Ομ. Λαϊκών Αγορών: Απαράδεκτο το ν/σ – Αύριο τηλεδιάσκεψη με Γεωργιάδη

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στις τάξεις των επαγγελματιών παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών λόγω του νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το υπαίθριο εμπόριο, το οποίο σωματεία και ομοσπονδίες απορρίπτουν εξ ολοκλήρου, διότι όπως τονίζουν “οι ρυθμίσεις του είναι ανεδαφικές και καταστρεπτικές” για το μέλλον των αγορών. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης 

“Σε μια εποχή που χάνονται θέσεις εργασίας, σε μια εποχή που οι περισσότεροι έχουν δουλέψει τις μισές ημέρες και τα μεροκάματα έχουν χαθεί, εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση επιλέγει να παίξει με την επιβίωση των ανθρώπων που εργάζονται στις λαϊκές αγορές. Αυτό το σχέδιο νόμου λοιπόν, εμείς δεν το συζητάμε καν. Δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία του διαλόγου. Ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα και αν αυτό γίνει, έχουμε προτάσεις να καταθέσουμε. Εάν δεν γίνει, τότε έχουμε και πλάνο αντίδρασης” τονίζει στο GRtimes o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας και Θράκης, Άγγελος Δερετζής. 

Οι διατάξεις βάσει των οποίων προκύπτουν οι έντονες διαφωνίες των σωματείων είναι οι εξής: 

  • Δίνει τη διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες (ΣΔΙΤ) και επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές καθώς επίσης και να δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς, 
  • Ορίζει τον πλειστηριασμό των θέσεων τις οποίες θα διεκδικούν από ένα έως τρία χρόνια για τους παραγωγούς πωλητές και έως τέσσερα για τους επαγγελματίες. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή σε αυτή είναι η απουσία χρεών στον ιδιωτικό φορέα λειτουργίας, στην περιφέρεια ή τον δήμο, στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που σημαίνει ότι οι ενημερότητες ξαναμπαίνουν στα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν, 
  • Εάν πωλητής εξασφαλίσει μία θέση, μπορεί να την χάσει εάν δεν πληρώσει δύο μήνες στον ιδιωτικό φορέα λειτουργία των λαϊκών αγορών,
  • Απαιτεί την καταβολή τίτλου σπουδών από κάθε πωλητή,
  • Μέχρι τις 7 το πρωί ο κάθε πωλητής θα πρέπει να έχει καταχωρήσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα μπει σε λειτουργία, το σύνολο των πωλούμενων προϊόντων καθώς και την τιμή εκκίνησης και διαθέσιμης ποσότητας για κάθε προϊόν, 
  • Εάν στον εκάστοτε πωλητή επιβληθεί πρόστιμο για παράβαση που θα διαπιστωθεί και εκείνος διαμαρτυρηθεί ή ασκήσει προσφυγή δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι να βγει απόφαση. 

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας και Θράκης, καταλήγει τονίζοντας πως “αυτές είναι μόνο μερικές από τις χυδαίες, απάνθρωπες και εξωφρενικές ρυθμίσεις του υποτιθέμενου νέου σχεδίου νόμου για τις λαϊκές αγορές. Μόνο άνθρωποι, που μισούν πραγματικά τους συνανθρώπους τους, οι οποίοι βγάζουν ένα τίμιο μεροκάματο στις λαϊκές αγορές θα μπορούσαν να το έχουν σκεφτεί και να το γράψουν. Κάθε λέξη, κάθε γραμμή, κάθε παράγραφος και άρθρο του άθλιου αυτού Σχεδίου Νόμου, θα μας βρει απέναντι”. 

Διαφωνεί με το σχέδιο νόμου ο Απ. Τζιτζικώστας 

Την έντονη διαφωνία του αναφορικά με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις λαϊκές αγορές, εξέφρασε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Άγγελο Δερετζή. 

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στα ΜΜΕ ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως το νομοσχέδιο δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν λύνει βασικά προβλήματα και δεν προωθεί το βασικό ζητούμενο, που είναι ο εκσυγχρονισμός των λαϊκών αγορών”. 

“Δεν πρόκειται να γίνει καμιά συζήτηση όσο βρίσκεται στο τραπέζι αυτό το σχέδιο νόμου. Ζητάμε την άμεση απόσυρσή του, ώστε να ξεκινήσει διάλογος” σημείωσε από την πλευρά του ο Άγγελος Δερετζής. 

Αύριο τηλεδιάσκεψη με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Σ’ ότι αφορά το μέλλον του νομοσχεδίου πάντως, η αυριανή ημέρα (4/2) χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσημη καθώς στη 1 μετά το μεσημέρι, είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη των Ομοσπονδιών και των Ενώσεων που έχουν βασικό αντικείμενο τις λαϊκές αγορές με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη. 

“Κοιτάξτε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πάρα πολλά. Αρκεί να σας πω ότι το 90% των επαγγελματιών και πωλήτών στις λαϊκές αγορές δεν έχουν εισπράξει τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Πως θα επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι. Και πως θα επιβιώσουν μετά από ένα τέτοιο απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Είναι πανελλαδικό αίτημα των Ομοσπονδιών, των Ενώσεων και των Οργανώσεων να αποσυρθεί εξ ολοκλήρου” κατέληξε στο GRtimes o κ. Δερετζής.  

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top