Ομάδα Διάλογος: Σπάστε το lockdown των βιβλιοθηκών

Ομάδα Διάλογος: Σπάστε το lockdown των βιβλιοθηκών

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Να βρεθεί τρόπος να «σπάσει» το lockdown στις βιβλιοθήκες του δήμου Κορδελιού Ευόσμου και αλλού, ζητά η ομάδα πολιτών «Διάλογος» που μάλιστα προτείνει την υιοθέτηση πρωτότυπων πρακτικών που εφαρμόζονται ήδη από την Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας και τις βιβλιοθήκες του δήμου Παύλου Μελά.

Τα παραδείγματα των βιβλιοθηκών της Βέροιας και του δήμου Παύλου Μελά, που βρήκαν τρόπους να ικανοποιήσουν τη «δίψα» των πολιτών για το βιβλίο, επικαλείται η ομάδα «Διάλογος» του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, ζητώντας να γίνει κάτι αντίστοιχο τόσο στον συγκεκριμένο δήμο, όσο και σε άλλους.

Όπως αναφέρει η ομάδα, στις «άγριες» μέρες που ζούμε και προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα, «οδηγηθήκαμε να μπλοκάρουμε μέσα σε όλα τα άλλα και την σημαντική όσο και  ζωτική για πολλούς, λειτουργία της κυκλοφορίας του βιβλίου, που πραγματώνεται κυρίως από τα βιβλιοπωλεία και τις δημόσιες βιβλιοθήκες».

Και ενώ βρέθηκε λύση και άνοιξαν τα βιβλιοπωλεία, η ομάδα «Διάλογος» κάνει λόγο για αδήριτη ανάγκη να γίνει το ίδιο και στις δημοτικές και κεντρικές βιβλιοθήκες κάθε τόπου.

Η ομάδα αναφέρει πως υπάρχει τρόπος που είναι μάλιστα και υγειονομικά ασφαλής, αρκεί να τεθούν σε εφαρμογή νέες ιδέες και επικαλείται την Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, που συνεχίζει την λειτουργία της με τη διαδικασία του delivery, αλλά και τις βιβλιοθήκες του δήμου Παύλου Μελά που διανέμουν βιβλία στα σπίτια ηλικιωμένων.

«Με το εξαιρετικό  σε ποιότητα ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν οι βιβλιοθήκες μας είναι σίγουρο πως μπορούμε να υλοποιήσουμε την ιδέα αυτή και εμείς. Τι περιμένουμε;  Χρειάζεται να σπάσουμε την απραγία.  Είναι ανάγκη να μην μείνουμε αδρανείς. Ας  ξεκινήσουμε άμεσα. Μην ξεχνώντας ποτέ  ότι  κανείς δεν χόρτασε μόνο με την τροφή….» επισημαίνει η ομάδα «Διάλογος» χαρακτηριστικά.

Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: Η βιβλιοθήκη των… ρεκόρ

Επιδόσεις για ρεκόρ, συνεχίζει ακόμη και στην περίοδο του lockdown, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, που κατά μέσο όρο δανείζει 150.000 βιβλία τον χρόνο, παρά το γεγονός ότι εξυπηρετεί τις ανάγκες περίπου 40.000 κατοίκων. Διαθέτει μάλιστα, περισσότερα από 35.000 εγγεγραμμένα μέλη.

Στη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη άλλωστε, είχε απονεμηθεί το 2010, το  βραβείο  «Πρόσβαση στη Μάθηση» του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, γεγονός που μεταξύ άλλων δείχνει πόσο καλά ανταποκρίνεται στην ικανοποίηση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών, χιλιάδων κατοίκων.


Η Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας λοιπόν, ήδη από το πρώτο lockdown την περασμένη Άνοιξη, όπως εξηγεί στο GRTimes.gr και η βιβλιοθηκονόμος και υπεύθυνη επικοινωνίας, Ασπασία Τασιοπούλου, εφάρμοσε ένα πρωτοποριακό για βιβλιοθήκες πρόγραμμα, κάνοντας ένα αίτημα που έγινε αποδεκτό, ώστε τα βιβλία να παραδίδονται κατ` οίκον, μέσω γνωστής εταιρείας κούριερ. Από τις αρχές του δεύτερου lockdown ωστόσο, καθώς οι ανάγκες μεγάλωσαν πολύ, τη διαδικασία του delivery πραγματοποιεί υποκατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ (MyMarket), χωρίς μάλιστα καμία οικονομική επιβάρυνση, ούτε για τη βιβλιοθήκη, ούτε για τους αναγνώστες.

«Εκείνο το διάστημα, το πρόγραμμα είχε απήχηση κυρίως με μυθιστορήματα και με κάποια βιβλία για εργασίες φοιτητών. Τώρα όμως, στο δεύτερο lockdown, έχοντας και την εμπειρία από την προηγούμενη φορά, η απήχηση είναι πολύ μεγαλύτερη, έως και τριπλάσια. Κάθε μέρα γίνεται παράδοση πακέτων και το ενδιαφέρον αφορά πλέον εκτός από μυθιστορήματα, βιβλία αυτοβελτίωσης, φιλοσοφίας και ψυχολογίας και φυσικά βιβλία για εργασίες που εξυπηρετούν και πολλούς μεταπτυχιακούς φοιτητές» αναφέρει η κα. Τασιοπούλου.

Είναι χαρακτηριστικό πως μια μέρα πριν το τελευταίο lockdown, δηλαδή στις 6 Νοεμβρίου 2020, οι πολίτες, ακόμη και ολόκληρες οικογένειες, έσπευσαν στη βιβλιοθήκη ώστε να εφοδιαστούν ενόψει της καραντίνας, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ώρες να δοθούν 1152 βιβλία.

Δήμος Παύλου Μελά: Βιβλίο στο σπίτι για την τρίτη ηλικία

Έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης που αποσκοπεί στο να νιώθουν λιγότερη μοναξιά τα άτομα της τρίτης ηλικίας, εφαρμόζουν οι βιβλιοθήκες του δήμου Παύλου Μελά.

Από τις 24 Νοεμβρίου, άρχισε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Βιβλίο στο σπίτι για την τρίτη ηλικία», που απευθύνεται σε δημότες ηλικίας άνω των 65 ετών, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν έως δύο βιβλία και αυτά να παραδοθούν μέσω της υπηρεσίας, στην εξώπορτα της οικίας τους.

Η συγκεκριμένη δράση, που αποτελεί πρωτοβουλία του Τμήματος Πολιτισμού του δήμου, εφαρμόζεται από τις δημοτικές βιβλιοθήκες Ευκαρπίας, Πολίχνης, και Σταυρούπολης, ενώ λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, τόσο κατά την προετοιμασία, όσο και κατά την παράδοση των βιβλίων.

Από την αρχή του προγράμματος στις 24/11, έως σήμερα, έχουν εξυπηρετηθεί 24 μέλη της βιβλιοθήκης με περίπου 70 βιβλία, ενώ το ενδιαφέρον αυξάνεται διαρκώς. 

Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής ιστοσελίδας, όπου πρέπει να ακολουθηθούν μερικά απλά βήματα για την εγγραφή και στη συνέχεια για την παραγγελία του βιβλίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης που καταθέτει η ομάδα «Διάλογος»:

«Σπάστε το lockdown» των βιβλιοθηκών του Δήμου μας…»

Ζούμε άγριες μέρες. Μια διάχυτη ανησυχία βρίσκεται σχεδόν σε κάθε βλέμμα αφού ο τυφώνας του ιού χτύπησε όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Στην δίνη της μείωσης της  μετάδοσης των κρουσμάτων οδηγηθήκαμε να μπλοκάρουμε μέσα σε όλα τα άλλα και  την  σημαντική όσο και  ζωτική για πολλούς λειτουργία της κυκλοφορίας του   βιβλίου , που πραγματώνεται  κυρίως  από τα  βιβλιοπωλεία και τις  δημόσιες βιβλιοθήκες.

Μαζί με την διορθωτική κίνηση, του  ανοίγματος  των βιβλιοπωλείων  που ευτυχώς είναι προ των πυλών , είναι αδήριτη ανάγκη να πράξουμε το ίδιο  και για τις δημοτικές και για τις κεντρικές βιβλιοθήκες κάθε τόπου. Υπάρχει τρόπος. Τηρώντας μάλιστα αυστηρά και  όλα τα μέτρα προφύλαξης. Μόνο που   χρειάζεται να ελιχθούμε, βάζοντας σε εφαρμογή  νέες ιδέες ανάλογες των καιρών. Όπως δηλαδή κάνει η γνωστή σε όλους βιβλιοθήκη της Βέροιας, που συνεχίζει την λειτουργία της  απρόσκοπτα, μεταφέροντας με την διαδικασία του delivery τα αιτήματα- βιβλία  των δημοτών  στα σπίτια τους. Συμπράττοντας-βοηθούμενη  για το εγχείρημα αυτό και με γνωστή ιδιωτική επιχείρηση. Κοντά στον  δρόμο αυτό με τον δικό του τρόπο ο γειτονικός μας δήμος του Παύλου Μελά.

Με το εξαιρετικό  σε ποιότητα ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν οι βιβλιοθήκες μας είναι σίγουρο πως μπορούμε να υλοποιήσουμε την ιδέα αυτή και εμείς. Τι περιμένουμε;  Χρειάζεται να σπάσουμε την απραγία.  Είναι ανάγκη να μην μείνουμε αδρανείς. Ας  ξεκινήσουμε άμεσα. Μην ξεχνώντας ποτέ  ότι  κανείς δεν χόρτασε μόνο με την τροφή….

Oμάδα Διάλογος

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top