Όμιλος Μουζενίδη: Το καράβι βουλιάζει – Απλήρωτοι εργαζόμενοι και συνεργάτες

Όμιλος Μουζενίδη: Το καράβι βουλιάζει – Απλήρωτοι εργαζόμενοι και συνεργάτες

Απλήρωτα μισθώματα στα ξενοδοχεία του Ομίλου εδώ και ενάμιση χρόνο, απλήρωτο προσωπικό, ακινητοποιημένα αεροπλάνα από την εξάπλωση της πανδημίας και έπειτα, και βεβαίως η μεγάλη απώλεια του ιδρυτή και προέδρου του Ομίλου, οδηγούν την εταιρία σε καθεστώς εξυγίανσης. «Το καράβι βουλιάζει» λένε χαρακτηριστικά κύκλοι του χώρου, «και πολύ άντεξε» λένε κάποιοι άλλοι, «είναι κρίμα, γιατί δουλέψαμε πάρα πολύ» συμπληρώνουν πρώην και νυν εργαζόμενοι σε εταιρίες του Ομίλου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Τα μαύρα σύννεφα στον Όμιλο Μουζενίδη κυριαρχούν τουλάχιστον την τελευταία πενταετία και όπως επισημαίνουν κύκλοι του χώρου στο GRTimes.gr, «κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα συμβεί». Απλά, η πανδημία του κορωνοϊού συμπαρέσυρε, ίσως νωρίτερα, το ρίσκο των πολλαπλών ανοιγμάτων του Ομίλου και κατ’ επέκταση των χρεών.

Όλα ξεκίνησαν πριν μια επταετία, από την κρίση στην Κριμαία στην Ουκρανία το 2014. Ήταν η χρονιά που ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε εμπορικό πόλεμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της στάσης των Ευρωπαίων στην εν λόγω κρίση. Το εμπάργκο δεν αφορούσε μόνο την εισαγωγή προϊόντων στην Ρωσία (σ.σ. ήταν ‘βόμβα’ για τις ελληνικές εξαγωγές προϊόντων όπως ροδάκινα, ακτινίδια, ελιές, γουναρικά κλτ.) αλλά και των Ρώσων για διακοπές σε χώρες της Ε.Ε.

Εκείνη, την χρονιά, όπως εξηγούν στο GRTimes.gr κύκλοι του τουριστικού χώρου, ο Όμιλος Μουζενίδη είχε κάνει έναν υπερβολικά αισιόδοξο προγραμματισμό, όπου οι εξελίξεις βεβαίως, δεν έφεραν τις επιθυμητές αφίξεις στην Ελλάδα.

Έκτοτε, ξεκίνησαν τα οικονομικά προβλήματα και οι υπέρογκες υποχρεώσεις του Ομίλου απέναντι σε συνεργάτες, προμηθευτές κτλ.

Έκανε συμφωνίες commitment (δεσμευτικές)

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr οι συμφωνίες που έκλεινε ο Όμιλος κυρίως με ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, ήταν commitment guarantie)– δηλαδή δεσμευτικές, εγγυημένες– και όχι allotment δηλαδή με προκράτηση ορισμένου αριθμού δωματίων για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και με πολύ χαμηλές τιμές. Η διαφορά ανάμεσα στις δυο συμφωνίες ήταν ότι αυτή που έκλεινε ο Όμιλος Μουζενίδη – η commitment- ήταν ότι τα δωμάτια πληρώνονται έρθουν δεν έρθουν οι πελάτες.

Μια τέτοια περίπτωση είχε συμβεί στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Porto Carras, όπου ο Όμιλος είχε μισθώσει τουλάχιστον τα ¾ του συγκροτήματος, είχε δώσει τις επιταγές στον τότε επιχειρηματία του πεντάστερου resort αλλά παράλληλα ξεκίνησαν και τα ‘φέσια’, κλείνοντας συμφωνίες με έναντι, έναντι, έναντι.

30.000 voucher, πάνω από 20 εκατ. χρέος

Η πανδημία του κορωνοϊού, έφερε, και τα γνωστά πλέον σ’ όλους voucher, με τα οποία ο κάθε πελάτης έχει τη δυνατότητα για το πακέτο υπηρεσιών που έχει αγοράσει είτε από τον πράκτορα είτε από την αεροπορική εταιρία κτλ. να το αξιοποιήσει σε διάστημα 18 μηνών από την ημέρα ακύρωσής του’ ή να του επιστραφούν τα χρήματα.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr ο Όμιλος έχει εκδώσει τουλάχιστον 30.000 voucher, νούμερο το οποίο μεταφράζεται σε πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Η αεροπορική εταιρία

Άλλη μια από τις εταιρίες του Ομίλου με τα 18 συνολικά brand names, η αεροπορική εταιρία Ellinair, εξακολουθεί να μην εκτελεί πτητικό έργο. Αυτό βεβαίως σημαίνει καθηλωμένα αεροσκάφη, αναστολή εργασίας προσωπικού, μη έλευση τουριστών από το εξωτερικό προς την χώρα μας.

Τα τέσσερα αεροσκάφη που έχει η εταιρία, δεν είναι ιδιόκτητα, είναι με σύμβαση μίσθωσης leasing. Σημειώνεται ότι στην αεροπορική εταιρία απασχολούνταν πάνω από 300 άτομα όλων των ειδικοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι σχετικά πρόσφατα είχε παρατηθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Ellinair, ο οποίος ήταν άριστος γνώστης του αεροπορικού κλάδου, και όπως αναφέρουν κύκλοι του χώρου «θα μπορούσε να βοηθήσει’ δεν υπάρχουν γνώστες του αεροπορικού».

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι αρκετά άτομα από το προσωπικό της αεροπορικής εταιρίας παραιτούνται, αναζητώντας κάποιο άλλο εργασιακό περιβάλλον.

Τα ξενοδοχεία

Μεγάλο ήταν το άνοιγμα του Ομίλου και στον ξενοδοχειακό κλάδο, όπου εκεί τα μισθώματα στα ΒΟΜΟ Hotels είναι απλήρωτα για πάνω από ενάμιση χρόνο.

Στην Κρήτη, όπου ο Όμιλος είχε γραφεία, διακινούσε, υπό κανονικές συνθήκες, περισσότερους από 60.000 τουρίστες από το εξωτερικό και είχε συνεργασία περίπου με 200 ξενοδοχεία ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr τα τελευταία δυο χρόνια χρώσταγε στους ξενοδόχους του νησιού γύρω στα 10 εκατ. ευρώ.

Το ξενοδοχείο που διαχειριζόταν στο Ρέθυμνο ήδη από το 2018, πέρυσι – όπως και φέτος- δεν λειτουργεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου βρίσκεται στα δικαστήρια.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Μουζενίδη ιδρύθηκε το 1995, αρχικά με την τουριστική εταιρεία Mouzenidis Travel.  Μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, διαθέτει 5 εταιρίες με 18 brand names, απασχολούσε περί τα 3.000 άτομα (μόνιμο και εποχικό προσωπικό), τα γραφεία του δικτύου αναπτύσσονται σε 18 χώρες με 14 γραφεία στην Ελλάδα.

Την παρούσα φάση, η Mouzenidis Travel Greece παρατείνει την περίοδο προσωρινής αναστολής παροχής τουριστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα από τις 27 Ιουνίου έως τις 9 Ιουλίου 2021.

Διαβάστε ακόμη:

Τα Bomo Hotels στη δίνη του Ομίλου Μουζενίδη

Όμιλος Μουζενίδη: Μαύρα σύννεφα στον Όμιλο – Η ανακοίνωση προς τους εργαζόμενους

Όμιλος Μουζενίδη: Έντονες αναταράξεις και αναστολή λειτουργίας στα καταστήματα του εξωτερικού

Μπ. Μουζενίδης: Ποιος ήταν ο οραματιστής του ελληνικού τουρισμού που έφυγε από τη ζωή

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top