«Όμηροι» της Τουρκίας 13 Έλληνες νταλικιέρηδες! (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

«Όμηροι» της Τουρκίας 13 Έλληνες νταλικιέρηδες! (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

«Ζούμε σαν ‘’φυλακισμένοι’’ χωρίς να έχουμε κάνει τίποτα. Κάντε κάτι!». Αυτά τα λόγια, με τα οποία έκλεισε τη συνέντευξή του στο GRTimes.gr o κ. Γιώργος Χουτουριάδης, «συμπυκνώνει» την απελπισία που έχει καταβάλει τον ίδιο και τους 12 συναδέλφους του οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι παραμένουν για 11η μέρα σήμερα, εγκλωβισμένοι μέσα στις νταλίκες τους, στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ.

Η Τουρκία έχει απαγορεύσει τη διέλευσή τους από τα σύνορα από τις 29 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τη μη εξάπλωση του κορωναϊού. Ωστόσο η απαγόρευση φαίνεται πως είναι επιλεκτική καθώς ισχύει μόνο για τους 13 Έλληνες οδηγούς. Όλα τα υπόλοιπα φορτηγά περνούν κανονικά! Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για καθεστώς ιδιότυπης «ομηρίας» σε βάρος των Ελλήνων οδηγών.

«Σήμερα συμπληρώνονται 11 μέρες που βρισκόμαστε εδώ», λέει ο κ. Χουτουριάδης απευθύνοντας έκκληση προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την άρση του εγκλωβισμού των 13 Ελλήνων οδηγών οι οποίοι είναι απελπισμένοι και απογοητευμένοι. Μάλιστα κάνουν λόγο για δραματικές στιγμές τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους, οι οποίες ανησυχούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων που  βρίσκονται πάνω από 2.000 χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα τους. Το σημείο στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί απέχει 1.900 χλμ από το τελωνείο των Κήπων, ενώ οι οικογένειές τους βρίσκονται τουλάχιστον 2.260 χλμ μακριά για όσους μένουν στη Θεσσαλονίκη.

Οικονομική ασφυξία

«Για όνομα του Θεού! Θέλουν να αρρωστήσουμε κι εμείς και να μπούμε σε καραντίνα μετά την επιστροφή μας;», λέει εμφανώς απογοητευμένος ο κ. Κώστας Αντωνίου υπογραμμίζοντας πως πέραν της σωματικής και ψυχολογικής ταλαιπωρίας οι 13 οδηγοί φορτηγών υφίστανται και οικονομική «αιμορραγία» η οποία οποία προφανώς τους «καίει» λόγω της ακινησίας των φορτηγών. «Τα έξοδα ”τρέχουν” και οι διακανονισμοί οφειλών έχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες πληρωμής. Αν δεν δουλέψουμε πώς θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις έγκαιρα; Δυστυχώς θα χάσουμε τις ρυθμίσεις», σημειώνει ο ίδιος. Παράλληλα αναφέρεται στην αγωνία των οικογενειών οι οποίες δεν γνωρίζουν πότε θα επιστρέψουν οι δικοί τους άνθρωποι και σε ποια κατάσταση βρίσκονται.

«Τα έξοδα κυλούν κι εμείς δεν μπορούμε κάνουμε κάτι», προσθέτει ο κ. Χουτουριάδης, ενώ όπως λέει «τελειώνουν και οι προμήθειές μας: τρόφιμα, νερά, ρούχα». «Πόσες προμήθειες να χωρέσεις μέσα στην καμπίνα του οδηγού», λέει και ο κ. Αντωνίου.

Ούτε μπάνιο…

«Οι συνθήκες διαβίωσης είναι δύσκολες. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε μπάνιο», σημειώνουν οι οδηγοί οι οποίοι ζήτησαν από τις τουρκικές Αρχές να τους υποβάλουν σε εξετάσεις για κορωναϊό προκειμένου να διαπιστώσουν ότι δεν νοσούν και να τους επιτρέψουν να περάσουν τα σύνορα. Όμως βρίσκουν «πόρτα» στην απέναντι πλευρά. Να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι δέχτηκαν να εξεταστεί ένας οδηγός ο οποίος αποδείχτηκε πως δεν νοσεί. Ωστόσο και πάλι επέστρεψε κατόπιν εντολής των Τούρκων στο ιρακινό έδαφος, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις περί… καψωνιού.

«Θέλουμε από τους πολιτικούς να δώσουν λύση», λέει ο κ. Χουτουριάδης προσθέτοντας πως «στείλαμε email στα υπουργεία Μεταφορών και Εξωτερικών αλλά δεν πήραμε απάντηση». Η μόνη πολιτική παρέμβαση την οποία είδαν οι ίδιοι ήταν η επίσκεψη του Έλληνα πρέσβη στο Ιράκ, προσθέτει ο κ. Αντωνίου υπογραμμίζοντας πως αν δεν δοθεί άμεσα λύση η κατάσταση θα ξεφύγει και από τα όρια της απελπισίας. «Είμαστε πάρα πολλές μέρες στο δρόμο. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση και ζητάμε λύση τώρα», είπε στο GRTimes.gr ο κ. Αντωνίου.

Να σημειωθεί πάντως ότι απαγορευτικό ισχύει και για ένα φορτηγό από τη Μολδαβία.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, ενώ έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τουρκική πλευρά ως λύση η μετάβαση στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ άλλων οδηγών από την Ελλάδα οι οποίοι θα παραλάβουν τα φορτηγά αφού προηγουμένως αυτά απολυμανθούν! Όμως προς το παρόν όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και τα σύνορα της Τουρκίας κλειστά για τους 13 νταλικιέρηδες…

αντωνιου-1

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ