Οργ/σμός Μεταμοσχεύσεων: Σημαντικό το μήνυμα της οικογένειας του Ιάσωνα

Οργ/σμός Μεταμοσχεύσεων: Σημαντικό το μήνυμα της οικογένειας του Ιάσωνα

Εξ αφορμής του τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε έξω από τη Βουλή, που στοίχισε τη ζωή του 23χρονου Ιάσωνα αλλά και την κίνηση της οικογένειας του εκλιπόντος να δωρίσει τα όργανά του, επανέρχεται στην επικαιρότητα το ζήτημα της δωρεάς οργάνων στην Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης.

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης 

«Η αλήθεια είναι ότι είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, όχι όμως γιατί ο κόσμος δεν δείχνει προθυμία να δωρίσει όργανα, αλλά εξαιτίας της ανεπάρκειας του συστήματος να ανιχνεύσει έγκαιρα τους δότες» τονίζει στο GRTimes ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Ελλάδος (ΕΟΜ), Γιώργος Παπαθεοδωρίδης και προσθέτει: «Είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα της οικογένειας του Ιάσωνα που ευαισθητοποιήθηκε άμεσα στην προσέγγιση και έδωσε την συγκατάθεσή της ώστε να γίνουν οι μεταμοσχεύσεις, οι οποίες μάλιστα προχώρησαν άμεσα».

Σε ερώτηση για το πόσο μεγάλη μπορεί να είναι για κάποιον η αναμονή προκειμένου να βρεθεί δότης, ο κ. Παπαθεοδωρίδης υπογράμμισε πως «αυτό εξαρτάται από το είδος τη μεταμόσχευσης αλλά και πόσο συμβατός είναι ο λήπτης με το όργανο που δωρίζεται. Υπάρχουν περιστατικά που κάποιος μπορεί να περιμένει και πάνω από μία δεκαετία μέχρι να μπορέσει να προχωρήσει σε μεταμόσχευση», ενώ αναφορικά με το πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η λίστα αναμονής για κάποιον που χρειάζεται μόσχευμα, σημείωσε πως «η λίστα είναι πάρα πολύ μεγάλη κυρίως από αυτούς που χρειάζονται νεφρό».

Αναφερόμενος στο πως μπορεί να εγγραφεί κάποιος στο μητρώο δωρητών, ο πρόεδρος του ΕΟΜ σημειώνει ότι «οποιοσδήποτε το επιθυμεί, μπορεί να το κάνει συμπληρώνοντας τη «Δήλωση Δωρεάς Οργάνων και Ιστών» η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΕΟΜ και στα γραφεία του (Αν. Τσόχα 5, Αθήνα). Οι τρόποι υποβολής της δήλωσης είναι: α) αυτοπροσώπως στην έδρα του ΕΟΜ, β) με συστημένη επιστολή προς τον ΕΟΜ, που περιέχει δήλωση με το βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής, γ) ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής της ιστοσελίδας του ΕΟΜ και χρήσης των διαπιστευτηρίων του taxisnet (όνομα, χρήστη, κωδικός πρόσβασης), δ) με κάθε άλλο τρόπο που διασφαλίζει το γνήσιο της υπογραφής και ανακοινώνεται από τον ΕΟΜ.

Τέλος σε ερώτηση για το αν η κατάσταση σε ότι αφορά τις μεταμοσχεύσεις έχει αλλάξει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Γ. Παπαθεοδωρίδης σημείωσε ότι «η κατάσταση είναι σαφώς πιο δύσκολη, καθώς η πλειοψηφία των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι γεμάτες από περιστατικά Covid, οπότε όλα τα υπόλοιπα προς το παρόν έχουν μείνει πίσω».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ