Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης: Τα «reels», ο φραπές, ο μ@λ@κ@ς και ο… Θουκυδίδης

Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης: Τα «reels», ο φραπές, ο μ@λ@κ@ς και ο… Θουκυδίδης

Πολύς ο ντόρος σχετικά με το reel -τη μικρή ιστορία σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης- του ΟΤΘ διαφημίζοντας τη Θεσσαλονίκη με τον φραπέ αλλά και τη λέξη μ@λ@κ@. «Τρόμαξαν όλοι και δεν κατάλαβα τελικά γιατί. Ξέρω τις λέξεις, το δέχτηκα με πολύ μεγάλο σεβασμό όταν ακούστηκε για το φραπέ και το μ@λ@κ@ς, λες και δεν έχει διαβάσει ποτέ κανένας Θουκυδίδη» δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Έχουν περάσει τουλάχιστον δέκα μέρες, από τότε που «ανέβηκε» ένα «reel» -μια μικρή ιστορία δηλαδή- στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που προωθούσε τη Θεσσαλονίκη ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ), έχοντας ως κυρίαρχα στοιχεία τον φραπέ και τη λέξη μ@λ@κ@ς. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τα ΜΜΕ και από αναρτήσεις στα Social Media.

«Ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης προκειμένου να εκμεταλλευτεί το ισχυρό πλεονέκτημα της πλατφόρμας του Instagram και του Facebook, με στόχο να αυξήσει την επισκεψιμότητα  και τη σύμπλεξη των αναρτήσεων (posts) στους λογαριασμούς του, προχώρησε στη δημιουργία μια σειρά reels» αναφέρει στο GRTimes.gr η πρόεδρος του ΟΤΘ Βούλα Πατουλίδου διευκρινίζοντας ότι αυτές οι μικρές ιστορίες -τα reels- προέκυψαν από τα βίντεο που έχουν ήδη κάνει και έχουν μείνει κάποιες εικόνες από το μοντάζ.

«Ανακύκλωση» του υλικού

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των reels είναι η «ανακύκλωση» του υλικού. «Έχοντας στο portfolio μας εξαιρετικής ποιότητας υλικό από τις καμπάνιες που έχουμε “τρέξει” τα τελευταία χρόνια για την προώθηση της Θεσσαλονίκης, δημιουργούμε νέα “προϊόντα”, χωρίς ουσιαστικό κόστος παραγωγής» επισημαίνει η κα. Πατουλίδου.

«Τρόμαξαν όλοι και δεν κατάλαβα τελικά γιατί. Ξέρω τις λέξεις, το δέχτηκα με πολύ μεγάλο σεβασμό όταν ακούστηκε για το φραπέ και το μ@λ@κ@ς, λες και δεν έχει διαβάσει ποτέ κανένας Θουκυδίδη» λέει στο GRTimes.gr η κα. Πατουλίδου. «Αλλά μάλλον έπρεπε να βάλω ότι είναι Θουκυδίδης, για να ξέρουν από πού ξεκίνησε αυτή η λέξη. Γιατί όλοι οι σεμνότυφοι βγήκαν και είπαν “αχ, τι κακό έκανες”, που δεν ήταν έτσι. Γιατί ήταν κάτι πολύ συγκεκριμένο, ένα από τα reel των δευτερολέπτων», συμπληρώνει η ίδια.

Άγγιξε τις 500.000 θεάσεις

Το «ιντριγκαδόρικο» reel, που ήταν δουλειά εννέα παιδιών, μέσα σ’ ένα απόγευμα είχε 500.000 θεάσεις από το εξωτερικό. «Θα μας πεις, “μας χαρακτηρίζει;” Ναι, ο Θουκυδίδης μας χαρακτηρίζει, γιατί είναι δικός μας, είναι ένα από τα απίστευτα αναγνωρίσιμα πρόσωπα παγκοσμίως» επισημαίνει η πρόεδρος του ΟΤΘ Βούλα Πατουλίδου.

Εδώ να επισημάνουμε ότι σε κείμενο του αρχαίου Έλληνα ιστορικού Θουκυδίδη, γνωστού για τη συγγραφή της ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου, αναφέρεται «Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ᾽ εὐτελείας καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας· πλούτῳ τε ἔργου μᾶλλον καιρῷ ἢ λόγου κόμπῳ χρώμεθα, καὶ τὸ πένεσθαι οὐχ ὁμολογεῖν τινὶ αἰσχρόν, ἀλλὰ μὴ διαφεύγειν ἔργῳ αἴσχιον.» Δηλαδή, «Αγαπούμε το ωραίο, αλλά μένουμε απλοί και φιλοσοφούμε χωρίς να είμαστε νωθροί. Τον πλούτο μας τον έχομε για να τον χρησιμοποιούμε σε έργα και όχι για να τον καυχιόμαστε».

Αύξηση της τουριστικής κίνησης και ο πήχης στις 365 ημέρες

Σ’ ότι αφορά την τουριστική κίνηση για την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε στο GRTimes.gr η κα. Πατουλίδου, μέχρι στιγμής, καταγράφεται μια αύξηση της τάξεως του 20%, τουλάχιστον για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. «Αν κάνεις ένα γκάλοπ στον δρόμο, οι μαγαζάτορες λένε είχαμε κόσμο, τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα» σχολιάζει η πρόεδρος του ΟΤΘ. Η ίδια επισημαίνει ότι έχει δουλευτεί πολύ το city break, ενώ και οι κρουαζιέρες έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στην αναγνωρισιμότητα της Θεσσαλονίκης.

«Ο στόχος είναι πολύ συγκεκριμένος. Έχει ένα νούμερο, 365 μέρες, αλλά θέλει και άλλες προϋποθέσεις» αναφέρει η κα. Πατουλίδου εξηγώντας πως για τις 365 μέρες, ο τουρίστας, θα έρθει στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο  θα συνδυάσει και κοντινές εξορμήσεις, όπως για παράδειγμα στην Πιερία, στον Όλυμπο -το βουνό των Θεών- κλπ.. «Και οι επαγγελματίες μπορούν να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση του τουρισμού για 365 μέρες το χρόνο» υπογραμμίζει η ίδια.

Πτήσεις εκτός αιχμής και ημερήσια τουριστική κάρτα

Στο πλαίσιο της συνέντευξης που μας παραχώρησε η πρόεδρος του ΟΤΘ Βούλα Πατουλίδου, θέσαμε την επισήμανση των επαγγελματιών του τουρισμού της πόλης που έχουμε αφουγκραστεί, σχετικά με τη διακοπή απευθείας αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Θεσσαλονίκης και ευρωπαϊκών πρωτευουσών κατά τη χειμερινή περίοδο.

«Έχουμε προσπαθήσει και έχουμε πληρώσει σε συνεργασία με την Fraport και ακόμη περισσότερο και η Διεύθυνση Τουρισμού της ΠΚΜ, σε συνεργασία και με Aegean, να εξακολουθήσουν να υπάρχουν πτήσεις και να μην χάνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα» επισημαίνει η κα. Πατουλίδου.

Εδώ να σημειώσουμε ότι η Fraport, η οποία διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και το «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, εστιάζει στην εισαγωγή νέων διεθνών δρομολογίων -καθώς και στη διατήρησή τους- κατά τους χειμερινούς μήνες.

Με γνώμονα τις ανάγκες των αεροπορικών εταιρειών και τη στρατηγική προώθηση των 14 προορισμών της Fraport Greece, η Fraport προσφέρει κίνητρα με σημαντική επιδότηση στις αερολιμενικές χρεώσεις που κυμαίνονται από 25% έως 50%. Σύμφωνα με την εταιρία, στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι αεροπορικές εταιρείες να ξεκινήσουν τα πτητικά τους έργα νωρίτερα ή ακόμα και να τα επεκτείνουν πέρα ​​από την περίοδο αιχμής. Τα κίνητρα θα ισχύσουν από τον Οκτώβριο του 2023 και θα καλύπτουν τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Μάρτιο και Απρίλιο.

Τέλος, σ’ ότι αφορά την κυκλοφορία μιας τουριστικής κάρτας, στο μοντέλο που διαθέτουν όλες οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, συμπεριλαμβάνοντας μειωμένα εισιτήρια στα ΜΜΜ, στα μουσεία κλπ., όπως δήλωσε η κα. Πατουλίδου, είναι κάτι που το δουλεύουν εδώ και πολύ καιρό, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

«Θέλουμε να βγάλουμε την κάρτα εκείνη, με την οποία θα μπαίνει ο τουρίστας με χαμηλότερη είσοδο στο μουσείο, θα μπορεί να κυκλοφορήσει με το λεωφορείο sightseeing της πόλης, αλλά θα μπορεί να πάει και σε κάποιο μαγαζί και να έχει καλύτερη τιμή κλπ.» επισημαίνει η πρόεδρος του ΟΤΘ Βούλα Πατουλίδου στο GRTimes.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Γκάζι» από την ΠΚΜ για τις μετακινήσεις των μαθητών: Τι απαντά στο GRTimes η Βούλα Πατουλίδου

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 120.000 χιλιάδες θεατές στο υπερθέαμα της Red Bull – Formula 1, ελικόπτερο και όχι μόνο… (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top