Οργανωμένα ταξίδια στο εξωτερικό: Ο κόσμος θέλει να κάνει διακοπές, όχι τεστ!

Οργανωμένα ταξίδια στο εξωτερικό: Ο κόσμος θέλει να κάνει διακοπές, όχι τεστ!

Δεν είναι ένα, δεν είναι δυο, δεν είναι τρία τα προβλήματα με τα οποία εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι οι τουριστικοί πράκτορες, ένας κλάδος που επηρεάστηκε στο μέγιστο βαθμό από την πανδημία του κορωνοϊού. Κύμα ακυρώσεων, πάγωμα κρατήσεων, γκρίνια, φόβος, ανασφάλεια, αύξηση του προϋπολογισμού του ταξιδιώτη έφερε η πρόσφατη ανακοίνωση της Κυβέρνησης για υποχρεωτικό PCR ή rapid τεστ για την είσοδο όλων των ταξιδιωτών στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Νέα μέτρα ισχύουν από αύριο, Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00, λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον». Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση αφορά όλους τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη χώρα, ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή νόσησης αυτών, οι οποίοι οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19 εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών.

Αυτή η προϋπόθεση εισόδου στην Ελλάδα είναι που άλλαξε το σκηνικό στις κρατήσεις για οργανωμένα ταξίδια στο εξωτερικό, σε δημοφιλείς προορισμούς, τις τελευταίες μέρες.

Ο κόσμος πανικοβλήθηκε, «και αν βρεθώ, σου λέει, θετικός, και θα πρέπει να μείνω καραντίνα, τι θα κάνω;» είναι έντονοι προβληματισμοί μαζί με γκρίνια που ακούνε τελευταία οι τουριστικοί πράκτορες. Συν το γεγονός ότι η υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού τεστ, ακόμη και στους εμβολιασμένους πολίτες ή τους νοσήσαντες, αυξάνει τον προϋπολογισμό του ταξιδιώτη.

Εάν για παράδειγμα, μια οδική εκδρομή στο εξωτερικό κοστίζει 150 ευρώ, και θα πρέπει ο ταξιδιώτης να πληρώσει ένα ποσό της τάξεως έως και 50% περισσότερο, για τη διενέργεια τεστ – είτε PCR είτε rapid- τότε τον βγάζει αυτόματα έξω από τον προϋπολογισμό του για το συγκεκριμένο ταξίδι.

«Στο Βελιγράδι το PCR κοστίζει 80 – 90 ευρώ, στο Λονδίνο 100 λίρες, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό» αναφέρει στο GRTimes.gr ο Πασχάλης Γερεμπακάνης διευθυντής ταξιδιωτικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη με οργανωμένες εκδρομές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Αίσθημα ασφάλειας αλλά και καλή ψυχολογία

Αν μη τι άλλο, ο κόσμος για να ταξιδέψει χρειάζεται να νιώθει ασφάλεια και επίσης να έχει καλή ψυχολογία. «Το ταξίδι δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες του καταναλωτή» επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου εξηγώντας πως οι νέες ανακοινώσεις περί υποχρεωτικής επίδειξης αρνητικού τεστ κατά την είσοδο στη χώρα, έφεραν το αναμενόμενο ‘πάγωμα’, αποτρέποντας πολλούς να πάρουν την απόφαση να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

«Ο κόσμος θέλει να πάει να κάνει διακοπές, όχι να κάνει τεστ» δηλώνει στο GRTimes.gr από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μπιβολάρης διευθυντής ταξιδιωτικού οργανισμού στη Θεσσαλονίκη με παράδοση πολλών ετών στο οργανωμένο ταξίδι.

Ο ίδιος εξηγεί ότι εδώ και ένα μήνα, από τις ανακοινώσεις για lockdown στη Βιέννη και την ακύρωση των χριστουγεννιάτικων αγορών στη Γερμανία κ.α., το ενδιαφέρον του κόσμου είχε ατονήσει. «Δεν έρχονται κρατήσεις, ο κόσμος έχει φοβηθεί» δηλώνει με προβληματισμό ο κ. Μπιβολάρης.

Προσθέτει ότι στα πακέτα του γραφείου καλύπτεται και η ταξιδιωτική ασφάλιση για τον κορωνοϊό, με μόλις 15 ευρώ/άτομο, γεγονός που δίνει μια ασφάλεια στον πελάτη τους, «και για αυτό το λόγο, δεν έχουμε και ακυρώσεις» προσθέτει.

Καλύτερα να ήμασταν… κλειστά!

Τα αυξημένα κόστη για τους ιδιοκτήτες των τουριστικών γραφείων, συντηρώντας όλον το μηχανισμό τους, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας του προσωπικού τους, επενδύοντας στην αγορά αεροπορικών θέσεων, βρίσκοντας εργαστήρια στο εξωτερικό για τη διενέργεια των τεστ (μοριακό PCR ή rapid), φτιάχνοντας μικρότερα γκρουπ των 20 – 25 ατόμων, για παράδειγμα, αντί των 40 – 45, με το ανάλογο ποσό να μετακυλύει στους ίδιους και όχι στους πελάτες τους, τους οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις να λένε «θα ήταν προτιμότερο να ήμασταν κλειστά!».

Ερωτηθείς οι εμπλεκόμενοι στο οργανωμένο ταξίδι, για το εάν υπήρξαν/υπάρχουν πελάτες οι οποίοι αποφασίζουν τελικά, αντί να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να επιλέξουν έναν προορισμό στην Ελλάδα, η απάντηση είναι αρνητική. «Άλλος είναι ο πελάτης που θέλει να πάει στο εξωτερικό και άλλος εκείνος που θα επιλέξει την Ελλάδα» αναφέρουν στο GRTimes.gr.

Δημοφιλείς προορισμοί

Τελικά, ποιοι είναι εκείνοι οι προορισμοί που έχουν τις περισσότερες κρατήσεις και έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κόσμου; «Παρίσι, Ελβετία, Βουδαπέστη» δηλώνει ο κ. Μπιβολάρης ενώ από την πλευρά του ο κ. Γερεμπακάνης αναφέρει τη Βουδαπέστη με τις πρώτες αναχωρήσεις να ξεκινούν στις 21 Δεκεμβρίου (οδικό) αλλά και το Παρίσι, η Αλσατία, το Λονδίνο, η Κρακοβία, η Ρώμη.

«Σίγουρα, η Βιέννη είναι η πρωταγωνίστρια, η ‘βασίλισσα των Χριστουγέννων’, έχουμε 40 – 50 άτομα, όταν, όμως θα έπρεπε να έχουμε 400 – 500» λέει ο Πασχάλης Γερεμπακάνης.

Και από Ελλάδα; Μετέωρα – Καλαμπάκα, Ναύπλιο, Δελφοί, Γιάννενα, Βόλος – Πήλιο, αλλά και Ευρυτανία, Ορεινή Ναυπακτία, Ορεινή Κορινθία και Καστροπολιτείες Λακωνίας και Μεσσηνίας στην Πελοπόννησο είναι προορισμοί που κυριαρχούν στα οργανωμένα ταξίδια για την περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

Πόσοι θα ταξιδέψουν τις φετινές γιορτές;

Οι τουριστικοί πράκτορες κρατάνε μικρό καλάθι, και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δουν θεαματικά νούμερα και αύξηση του τζίρου στα ταμεία τους.

Αν και η περίοδος των Χριστουγέννων είναι από τις πλέον δυνατές και για τα οργανωμένα ταξίδια, όπως προβλέπουν οι επιχειρηματίες των τουριστικών γραφείων, θα είναι ζημιογόνος. «Μάλλον, καλό Πάσχα, θα πρέπει να πούμε» λένε χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr.

Βάσει υπολογισμών και της μέχρι στιγμής εικόνας που έχουν, μια ακριβώς εβδομάδα από την γιορτή των Χριστουγέννων, εκτιμάται ότι φέτος από Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψουν οργανωμένα περί τις 3.000 άτομα.

Μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, γραφεία έχουν προπληρωμένες εκδρομές για 400 – 500 άτομα, όταν θα έπρεπε, υπό κανονικές συνθήκες, να διακινήσουν τουλάχιστον 2.500 κόσμο. Άλλοι, μιλούν για 1.000 άτομα όταν σε μια καλή χρονιά θα διακινούσαν 4.000 – 5.000. Σκεφτείτε, ότι προ πανδημίας, την εορταστική περίοδο του 2019, με τα τουριστικά γραφεία από Θεσσαλονίκη ταξίδεψαν οργανωμένα στο εξωτερικό περί τα 10.000 – 12.000 άτομα.

Ο Ιανουάριος προβλέπεται μήνας απολύσεων του προσωπικού, εκτιμούν εμπλεκόμενοι του κλάδου…

(φωτογραφία: pixabay)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για την είσοδο στην Ελλάδα – Αναλυτικά η ΚΥΑ

FedHATTA: Το PCR 48 ωρών δυναμιτίζει την τουριστική κίνηση τα Χριστούγεννα

Χριστούγεννα – Lockdown: «Πάγωσαν» τα οργανωμένα ταξίδια στην Κεντροδυτική Ευρώπη

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top