Οργή για τα νέα μέτρα στο λιανεμπόριο: «Δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης» (ΦΩΤΟ)

Οργή για τα νέα μέτρα στο λιανεμπόριο: «Δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης» (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί από τους επαγγελματίες των εμπορικών καταστημάτων ενόψει των νέων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο, «Αυτοί που αποφασίζουν δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης στην αγορά» – Με πολλά «λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις» προειδοποιεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης στο GRTimes.

Αλλάζει άρδην η ζωή των ανεμβολίαστων πολιτών από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου οπότε και εφαρμόζονται τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Θυμίζουμε ότι για να έχουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες πρόσβαση σε εμπορικά καταστήματα θα πρέπει να κάνουν rapid test ή pcr.

Την ίδια ώρα σφοδρές είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες του λιανεμπορίου, οι οποίοι δηλώνουν ότι ο κλάδος δεν θα αντέξει κι άλλο πλήγμα και αν δεν υπάρξει ουσιαστική μέριμνα θα αναγκαστούν να κλείσουν οι μικρές επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης αναφέρει στο GRTimes ότι «είναι άδικο να πληρώσει τα σπασμένα πάλι το εμπόριο, τη στιγμή που εφαρμόσαμε πιστά όλα τα μέτρα που προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο. Χωρίς κρούσμα στα εμπορικά καταστήματα λαμβάνουν μέτρα τα οποία το μόνο που καταφέρνουν, είναι να πλήξουν την ήδη επιβαρυμένη αγορά».

Πειραματίζονται με τις δουλείες μας- Δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης

Για μέτρα που έχουν λανθασμένη κατεύθυνση, και που αποτελούν προϊόν πειραματισμού κάνει λόγο ο κύριος Φιλιππίδης τονίζοντας ότι «τα εμπορικά καταστήματα ήταν τα πρώτα που εφάρμοσαν τα μέτρα και τώρα, μας ανταμείβουν με αυτό τον τρόπο».

Λουκέτο στις μικρές επιχειρήσεις

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τους χωροφύλακες και τους τροχονόμους για την τήρηση των μέτρων» επισημαίνει ο κύριος Φιλιππίδης επιβεβαιώνοντας την δυσκολία να εφαρμοστούν τα μέτρα από τη θεωρία στην πράξη, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μικρές επιχειρήσεις. «Το αποτέλεσμα θα είναι να πέσει ο ήδη χαμηλός τζίρος των επιχειρήσεων και να επιβιώσουν στο τέλος μόνο οι πολυεθνικές» τονίζει χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφέρει το ζήτημα της ενίσχυσης του αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν κανέναν περιορισμό σε ανεμβολίαστους πελάτες με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το χάσμα στην αγορά.

«Από τους 840.000 επιχειρηματίες στην Ελλάδα σχεδόν οι μισοί είναι αυτοαπασχολούμενοι. Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, δεν μπορεί δηλαδή να έχει στο μαγαζί του άλλος να έχει πελάτη μέσα και να βγαίνει και έξω να κάνει ελέγχους, να είναι μόνος του, να πρέπει να τιμολογήσει και να κάνει και ελέγχους ποιος θα μπει και ποιος θα βγει. Από την άλλη δεν πείθουν αυτά τα μέτρα γιατί αν όντως φέρουν αποτέλεσμα πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο γιατί ταυτόχρονα είναι ελεύθερα τα σουπερμάρκετ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι εκκλησίες, τα φαρμακεία κτλ» λέει ο κ. Φιλιππίδης.

Χαμηλές πτήσεις και στις εκπτώσεις

Παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι η τρίτη μέρα των εκπτώσεων η κατάσταση είναι δραματική λέει τέλος ο κύριος Φιλιππίδης, αναγνωρίζοντας ότι οι καταναλωτές δεν έχουν κίνητρα για να προβούν σε αγορές.

Διχασμένοι και οι επαγγελματίες

Η Μυροφόρα Ιωσηφίδου ιδιοκτήτρια καταστήματος ρούχων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αναφέρει από τη μεριά της στο GRTimes ότι «εμένα με βρίσκουν σύμφωνη τα μέτρα διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά και να αφήσουμε πίσω μας τα δεινά της πανδημίας» «Είναι λίγο άχαρο να καλούμε εγώ να κάνω τον έλεγχο στον πελάτη, αλλά δεν μπορεί να είναι το κράτος παντού», ενώ εκφράζει την ικανοποίηση της από την στήριξη που έλαβε η επιχείρηση της από το κράτος.

Ο Γιώργος Ρούκας ιδιοκτήτης καταστήματος με χαρτικά και γραφική ύλη από τη μεριά του αναφέρει στο GRTimes ότι «Θα δυσκολέψουν τις αγοραστικές συνθήκες τα νέα μέτρα γιατί η αγορά είναι κλίμα και ψυχολογία και υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που την επηρεάζουν».

«Στα εμπορικά καταστήματα θα μπορούσε να αποφευχθούν τα συγκεκριμένα μέτρα διότι εφαρμόζονται τα μέτρα» επισημαίνει.

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Μεγάλο προβληματισμό και απογοήτευση αποτελούν τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης για το λιανεμπόριο ύστερα από μια μακρόχρονη περίοδο lockdown κατά την οποία τηρήθηκαν ευλαβικά τα αυστηρά μέτρα που είχαν τεθεί στην αγορά.

Οι νέες προϋποθέσεις για την είσοδο του αγοραστικού κοινού στα εμπορικά καταστήματα το μόνο που θα επιφέρουν είναι σημαντική μείωση στον τζίρο των επιχειρήσεων, καθώς είναι δεδομένο ότι η αγοραστική κίνηση θα μειωθεί.

Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται στους καταστηματάρχες και τους υπαλλήλους τους να μετατραπούν  σε ελεγκτές των καταναλωτών. Αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης προκαλεί σύγχυση και αμφίδρομη δυσαρέσκεια.

Είναι αδιανόητο για ποιο λόγο γίνεται διαχωρισμός των καταστημάτων από τα σουπερμάρκετ και τις συγκοινωνίες. Η ελεύθερη προσέλευση των καταναλωτών χωρίς ελέγχους αποτελεί κίνδυνο διασποράς για τα καταστήματα λιανικής ενώ για τις υπεραγορές τροφίμων και τις συγκοινωνίες, όχι;

Γιατί να μην εφαρμόζονται και στον κλάδο των τροφίμων οι έλεγχοι, εκεί όπου η προσέλευση είναι μεγάλη;

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στα οποία στοιβάζονται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες χωρίς αποστάσεις, δεν αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο διασποράς;

Είναι δεδομένο ότι  προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής όλων μας και της ασφάλειας των καταναλωτών και παραμένει και σήμερα η πρώτη προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν διαπιστώθηκαν στα δύο χρόνια της πανδημίας κρούσματα στους χώρους των επιχειρήσεών μας.

Δεν είναι δυνατόν όμως οι επιχειρήσεις να αποτελούν το εξιλαστήριο θύμα της επιδεινωμένης κατάστασης που προκαλεί η πανδημία covid-19.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναιρέσει άμεσα τα νέα μέτρα που αφορούν στο λιανεμπόριο, γιατί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν αντέχουν άλλη διάκριση εις βάρος τους. Και το σπουδαιότερο, δεν ανεχόμαστε πλέον με αδικαιολόγητες αποφάσεις που δεν έχουν καμία ελπίδα επίλυσης του προβλήματος, την επίσπευση της οικονομικής τους καταστροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρέχουν άρον-άρον οι ανεμβολίαστοι στα κομμωτήρια: “Μας βάζουν ταφόπλακα”, λένε οι κομμωτές

Εύοσμος: Περίεργη επίθεση σε καθηγήτρια μέσα σε αίθουσα σχολείου 

ΟΑΣΘ: Πρόστιμα σε 65 υπαλλήλους, “αρνητές” των covid test

Θεσσαλονίκη: Αιματηρό επεισόδιο μέρα μεσημέρι στην Αριστοτέλους (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δ. Ωραιοκάστρου: 177 κρούσματα κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα

Ελεύθερος ο οδηγός του φορτηγού που παρέσυρε και σκότωσε την ποδηλάτισσα

Κινητοποίηση εργαζομένων στο νοσ. Άγιος Δημήτριος: “Πάρτε πίσω τις αναστολές” (VIDEO)

Παπαστεργίου: Χειρότερη η κατάσταση από πέρυσι -Εκτός ΜΕΘ 5 διασωληνωμένοι στο «Παπαγεωργίου» (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους σε ισχύ από το Σάββατο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top