Όργιο απάτης από επιχειρήσεις για να μπουν στην επιστρεπτέα

Όργιο απάτης από επιχειρήσεις για να μπουν στην επιστρεπτέα

Δήλωναν μηδενικούς ή μικρούς τζίρους το 2019 και υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις ύψους εκατομμυρίων – Επιχείρηση 25 τ.μ. δήλωνε 150 εργαζομένους – Στον εισαγγελέα οι παραβάτες

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε χθες εγγράφως από το ΣΔΟΕ να εξετάσει στοιχεία της ΑΑΔΕ για να αποκαλυφθούν φαινόμενα παρανομιών, διαφθοράς και απάτης που σχετίζονται με τα επιδόματα που δόθηκαν λόγω πανδημίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κρεαταγοράς, η οποία είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 3.000 ευρώ για το 2019. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,9 εκατ. ευρώ. Ακόμη, ένα ξενοδοχείο στη Θεσσαλία, είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020, ενώ πριν την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019 και το 2020, με τζίρο 3 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, εταιρεία παραγωγής φυτών, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 7.000 ευρώ για το 2019 και το 2020 και υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019 με τζίρο ύψους περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη, σημειώθηκαν περιστατικά καταστρατήγησης του πλαισίου των μέτρων στήριξης, με χαρακτηριστική περίπτωση μία επιχείρηση στη Θεσσαλία, η οποία στεγαζόταν σε κτίριο 25 τ.μ. και κατά τον έλεγχο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, βρέθηκαν εγγεγραμμένοι 150 εργαζόμενοι! Από αυτούς, οι 129 είχαν προσληφθεί με σύμβαση μερικής απασχόλησης – για 4 ώρες εργασίας το μήνα κατά μέσο όρο  – και οι περισσότεροι είχαν προσληφθεί από τον Νοέμβριο του 2020 και εφεξής, οπότε ξεκίνησε το δεύτερο lockdown. Οι συμβάσεις και των 150 εργαζομένων τέθηκαν σε αναστολή, με αποτέλεσμα να καταστούν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.

Παρεμβαίνει εισαγγελέας 

Καθώς τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε εικονικές προσλήψεις, συντάσσεται σχετικός φάκελος για να σταλεί στον Εισαγγελέα και να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά. Κλιμάκια του ΣΕΠΕ ελέγχουν αυτή τη στιγμή και άλλες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ανάλογες – αδικαιολόγητες – ροές μισθωτής απασχόλησης, οι οποίες εγείρουν υπόνοιες καταστρατήγησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Παράλληλα με τους φυσικούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ, πραγματοποιούνται και ψηφιακοί έλεγχοι των στοιχείων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, για να εντοπιστούν και άλλες πρακτικές που ενδεχομένως υποκρύπτουν καταχρηστική συμπεριφορά, όπως π.χ. η πρόσληψη ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού εργαζομένων σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις εν μέσω lockdown.

Οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έδωσαν εντολή να εντατικοποιηθούν περαιτέρω οι έλεγχοι και να συνεργαστούν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για την ταχεία ολοκλήρωση των φακέλων. Οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Κωστής Χατζηδάκης διαβεβαιώνουν ότι σε όλες τις ύποπτες περιπτώσεις, τα στοιχεία θα συγκεντρωθούν και θα διαβιβαστούν άμεσα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και θα ακολουθήσουν οι προσήκουσες κατά περίπτωση ενέργειες.

Δρομολογούνται αλλαγές για τα μέτρα στήριξης

Παράλληλα, για την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον, τα δύο Υπουργεία δρομολογούν αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ορισμένων μέτρων στήριξης.

Οι πρώτες σημαντικές αλλαγές είναι οι εξής:

§ Στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δεν θα ληφθούν υπόψη τροποποιητικές δηλώσεις του 2020 που υποβλήθηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2021, ενώ θα υπάρχουν και ειδικές κυρώσεις σε περίπτωση υπόνοιας καταστρατήγησης των διατάξεων.

§ Εφεξής οι εργοδότες-επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας μόνο για εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται κατ’ ελάχιστον 4 ώρες ημερησίως. Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι το πεδίο της σχετικής ρύθμισης θα καταλαμβάνει όσους έχουν προσληφθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Αδιαπραγμάτευτη και αταλάντευτη επιδίωξη της Κυβέρνησης, πέραν της δίωξης των παραβατών, είναι η προστασία γενικότερα των οικονομικών συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου της χώρας.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top