Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Ναι στην πρόληψη, όχι στο στιγματισμό (VIDEO)

Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Ναι στην πρόληψη, όχι στο στιγματισμό (VIDEO)

“Μετράμε τις απώλειες και διεκδικούμε της νίκες” είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα των δράσεων που πραγματοποιούνται στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να προωθηθούν τα παγκόσμια μηνύματα για την αξία της πρόληψης, την αντιμετώπιση του στίγματος και των προκαταλήψεων σχετικά με τον HIV, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Μπορεί πλέον ο HIV να αποτελεί ένα χρόνιο, διαχειρίσιμο νόσημα και οι άνθρωποι που λαμβάνουν αγωγή να μη μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, όμως το στίγμα δυστυχώς παραμένει για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. “Επιδίωξη μας είναι να σπάσει ο φόβος καθώς οι άνθρωποι που ζουν με HIV χρειάζονται αποδοχή“, ανέφερε η Αμαλία Μανωλοπούλου, υπεύθυνη γραφείου Θετικής Φωνής στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας για τη δράση που γίνεται στο ίδιο σημείο της Αριστοτέλους από το 2010.

“Ο HIV είναι άλλο ένα απόλυτα αντιμετωπίσιμο και χρόνιο νόσημα. Οι άνθρωποι που ζουν με HIV δεν αποτελούν απειλή για την κοινωνία, δεν μεταδίδουν. Το πιο ηχηρό και ισχυρό κοινωνικό μας μήνυμα είναι η εξίσωση You =You, αυτό που τα άλλαξε όλα στις συνειδήσεις μας”, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου.

Η δράση γίνεται ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας AIDS από τους Γιατρούς του Κόσμου που θα συνεργαστούν και θα ενώσουν τη φωνή τους με τη Θετική Φωνή, στο πλαίσιο της ορθής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων και με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης και πρόληψης του ιού του HIV, η επισήμανση των επικίνδυνων συμπεριφορών που εκθέτουν στον ιό, η ευαισθητοποίηση για την εξάλειψη του στίγματος όσων ασθενούν αλλά και η ενθάρρυνση για προληπτικό έλεγχο.

Όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η ανθρωπότητα ταλαιπωρείται τα τελευταία δύο χρόνια από την πανδημία του κορωνοϊού, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι εδώ και αρκετές δεκαετίες, υπάρχουν κάποιες άλλες μολυσματικές ασθένειες, για τις οποίες πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά μέτρα. Μια από αυτές είναι και η ασθένειας του AIDS.

“Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε τώρα για την πανδημία του κορωνοϊού, πρέπει να τα παίρνουμε για να εξαλείψουμε και αυτό το μεγάλο κακό που υπάρχει ανάμεσα μας τα τελευταία χρόνια και, δυστυχώς, δεν υπάρχει το αντίστοιχο εμβόλιο. Υπάρχουν κάποια φάρμακα, αλλά δυστυχώς παραμένει μια μάστιγα για τον νεαρό κυρίως πληθυσμό του πλανήτη και της χώρας μας. Για αυτό λέμε ναι στην προφύλαξη, ναι στην πρόληψη και ναι στην γνώση. Ξεκινώντας από σήμερα, ο καθένας γνωρίζει ότι το πρόβλημα υπάρχει, γνωρίζει πως να προστατεύει τον εαυτό του, τους συντρόφους και τους ανθρώπους του”, σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Στο πλαίσιο των δράσεων παρουσιάστηκε ένα πρωτότυπο βιωματικό δρώμενο, από τη θεατρική ομάδα των εθελοντών των Γιατρών του Κόσμου σχετικά με τις επιπτώσεις του στιγματισμού, των στερεοτύπων και τις διακρίσεις που επιφέρουν, καθώς αποτελούν ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα.

“Στόχος μας είναι η πρόληψη για να εξαλειφθεί αυτή η αρρώστια”, τόνισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρης Αηδονόπουλος, λέγοντας πως το κυριότερο είναι να πάψει να υπάρχει το στίγμα του οροθετικού. “Ως Έλληνες δεν έχουμε τη συνήθεια που είχαν άλλοι λαοί τις προηγούμενες δεκαετίες, να φοράνε κίτρινο αστέρι στους διαφορετικούς από αυτούς ανθρώπους. Για εμάς όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, ίδιοι και έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλήρης ένταξη των οροθετικών στην άυλη-ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Παγκόσμια Ημέρα AIDS: «Θετική Φωνή» και Γιατροί του Κόσμου ενώνουν τη φωνή τους στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Δέδες: Ίδιος αριθμός οροθετικών πέρυσι με τις μισές εξετάσεις στα Checkpoints για τον HIV (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Δήμος Θεσσαλονίκης: Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας HIV/AIDS

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ