Α. Κόπτσης: Τι συμβαίνει με τα σχολεία που τίθενται σε αναστολή λειτουργίας

Α. Κόπτσης: Τι συμβαίνει με τα σχολεία που τίθενται σε αναστολή λειτουργίας

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση για την αναστολή λειτουργίας 36 δημοτικών σχολείων και 69 νηπιαγωγείων δίνει μιλώντας στο GRTimes.gr, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης. Τι αναφέρει για τα προβλήματα σχολικής στέγης και την προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά.

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία και όχι να βάλει «λουκέτο» όπως γράφηκε σε πολλά μέσα, σε δημοτικά και νηπιαγωγεία της Κεντρικής Μακεδονίας, εξηγεί στο GRTimes.gr o Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Τονίζει καταρχάς ότι τα δημοτικά που δεν θα λειτουργήσουν φέτος είναι συνολικά 36 και όχι 56, καθώς τα υπόλοιπα αφορούν σχολεία που δεν λειτούργησαν ποτέ, από την ίδρυση τους (*δείτε τους πίνακες στο τέλος του άρθρου).

«Κάποιοι ή διάβασαν λάθος την απόφαση ή το κάνουν σκόπιμα. Στην απόφαση που εκδώσαμε, στην τελευταία στήλη αναφέρει ότι τα περισσότερα είναι σε αναστολή λειτουργίας από την ίδρυση τους. Δηλαδή κάποτε, πριν από κάποια χρόνια, ιδρύθηκαν στα χαρτιά κάποια σχολεία που όμως ποτέ δεν λειτούργησαν στην πράξη, γιατί πχ δεν προέκυψαν μαθητές, γιατί δεν έγιναν κτίρια από την πολιτεία κτλ. Άρα ο μεγάλος όγκος αυτών, είναι από παλαιότερες χρονολογίες, ενώ κάποια είναι από πέρυσι, πρόπερσι που δεν είχαν παιδιά» δηλώνει ο κ. Κόπτσης.

Όπως διευκρινίζει, φέτος στην πραγματικότητα είναι μόνο 10 νηπιαγωγεία και 7 δημοτικά που δεν θα λειτουργήσουν, ενώ λειτουργούσαν πέρυσι.

Από τα 10 νηπιαγωγεία, τα 3 δεν έχουν κανέναν μαθητή, τα 3 έχουν από έναν μαθητή, τα 3 έχουν τρεις μαθητές και το 1 έχει δύο μαθητές.

Από τα 7 δημοτικά, τα τρία είναι στην Πιερία το 1 είχε τρία παιδιά, το άλλο τέσσερα και το άλλο επτά και οι μαθητές θα μεταφέρονται με έξοδα της πολιτείας σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων, στο κεφαλοχώρι της περιοχής.  Ένα σχολείο στη Χαλκιδική είχε έναν μόλις μαθητή, ένα στη Θεσσαλονίκη με κτιριακό πρόβλημα και τέλος δύο στην Πέλλα, το ένα με 5 και το άλλο με 8 μαθητές, τα οποία είναι σε ελάχιστη απόσταση και με πολύ εύκολο δρόμο από ένα πολυθέσιο δημοτικό.

«Δεν μπορείς να παρανομείς και να κάνεις κινήσεις σε βάρος των μαθητών»

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης αναφέρει πως κάθε περίπτωση σχολείου εξετάζεται ξεχωριστά και πως σε κάθε περίπτωση υπάρχουν νόμοι και προϋποθέσεις που πρέπει να εφαρμόζονται, ενώ οι ειδικές συνθήκες, όπως πχ σε απομακρυσμένα σχολεία, επιτρέπουν τις εξαιρέσεις, με μοναδικό γνώμονα την ποιοτική εκπαίδευση.

«Ένα μονοθέσιο νηπιαγωγείο για να λειτουργήσει, χρειάζεται 14 μαθητές και όσα έχουν 1,2 και 3 παιδιά, αναστέλλουμε τη λειτουργία τους μετά από πρόταση των διευθυντών Εκπαίδευσης, δίνοντας τη δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς των παιδιών, σε ένα πολύ κοντινό νηπιαγωγείο, με πολλά παιδιά, που μπορεί να είναι διθέσιο και που στην πραγματικότητα είναι ένα νηπιαγωγείο που θα προσφέρει ποιοτικότερη εκπαίδευση» λέει ο κ. Κόπτσης, προσθέτοντας ότι δεν γίνεται να έχεις νηπιαγωγό για μόνο έναν μαθητή.

Αντίθετα σε περιπτώσεις νηπιαγωγείων με ακόμη και 4 μαθητές, επειδή είναι απομακρυσμένα και για να μην ταλαιπωρούνται οι μαθητές, ειδικά μέσα στον χειμώνα, τα σχολεία παρέμειναν σε λειτουργία λόγω ειδικών συνθηκών. «Αλλά δεν μπορείς να παρανομείς και να κάνεις κινήσεις που είναι σε βάρος των μαθητών» επισημαίνει, προσθέτοντας ακόμη πως στην περίπτωση των τριών δημοτικών σχολείων της Πιερίας, οι ίδιοι οι γονείς είχαν κάνει ένσταση και είχαν διαμαρτυρηθεί, για το ότι τα σχολεία τους θα λειτουργούσαν με λιγότερους από 10 μαθητές που είναι και ο ελάχιστος προβλεπόμενος αριθμός.

«Φυσικά δεν  κλείνουμε σχολεία. Δεν τα καταργούμε σκόπιμα, γιατί η πολιτική μας είναι να τα αφήνουμε ανοιχτά. Και όσα είναι σε αναστολή από παλαιότερα έτη, τα αφήνουμε στο ίδιο καθεστώς, γιατί λέμε ότι του χρόνου μπορεί να βρεθούν παιδιά, ή να μεταφερθούν κάποια κτλ. Άρα δεν τα κλείνουμε και αντίθετα τα αφήνουμε με την αναστολή. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, δεν μπορούμε να αφήνουμε έναν εκπαιδευτικό για έναν μαθητή» δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Κόπτσης εκφράζοντας το παράπονο του ταυτόχρονα, για το ότι η είδηση για την αναστολή λειτουργίας των παραπάνω σχολείων, έπαιξε σε πολλά μέσα με τίτλους «κλείνουν σχολεία» και φωτογραφίες με αλυσίδες σε πόρτες σχολείων.

Λίγοι οι μαθητές στην περιφέρεια, υπεράριθμοι στη Θεσσαλονίκη

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στην Περιφέρεια πολλά σχολεία αναστέλλουν τη λειτουργία τους γιατί δεν έχουν μαθητές, ενώ την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη σε πολλές περιοχές υπάρχει έλλειψη νέων σχολείων και πολλά με υπεράριθμούς μαθητές, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, παραδέχεται το γεγονός και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι το πρόβλημα έλλειψης στέγης στην πόλη, θα λυθεί το αργότερο σε πέντε χρόνια.

«Όντως περιφερειακά, σε Πέλλα και Ημαθία, έχουμε σχολεία που είναι και με πολύ λιγότερο από τον προβλεπόμενο αριθμό μαθητών, καθώς τα παιδιά μειώνονται. και στη Θεσσαλονίκη, πχ στο Κέντρο στην Καλαμαριά, σε Εύοσμο και Νεάπολη, έχουμε υπερπλήρη τμήματα» δηλώνει κάνοντας γνωστό ότι δίνεται ένας μεγάλος αγώνας για να εφαρμοστεί σε όλους τους δήμους φέτος η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

«Στον Εύοσμο για παράδειγμα και στην Καλαμαριά που εφαρμόζουμε φέτος τη δίχρονη, ψάχνουμε αίθουσες και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, ένα μικρό θαύμα αν το επιτύχουμε, γιατί και ο δήμος Καλαμαριάς και ο δήμος Ευόσμου έλεγαν ότι δεν γίνεται. Νομίζω ότι τελικά θα πάμε πάρα πολύ καλά και θα τα καταφέρουμε. Μέχρι τώρα εκεί δεν μπορούσαμε να βρούμε καμία αίθουσα. Τα τμήματα είναι υπερπλήρη και όλα τα σχολεία γεμάτα» λέει χαρακτηριστικά.

Νέα σχολεία από την Περιφέρεια

Αναφέρεται επίσης στην εκπόνηση ενός προγράμματος σχολικής στέγης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ώστε μέσα σε τρία ή το αργότερο σε πέντε χρόνια, να έχουν κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ, 30 νέα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

«Έχουμε ήδη προτείνει τα σχολεία σε συνεργασία με τους δήμους, θέλω να πιστεύω ότι θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέσα σε μια πενταετία και νομίζω ότι με την ολοκλήρωση τους θα δώσουν μια πνοή στην πόλη, καλύπτοντας τουλάχιστον σε πολύ μεγάλο βαθμό τις σημερινές μας ανάγκες» λέει ο κ. Κόπτσης.

Όσον αφορά τις ανάγκες στέγασης για την προσχολική εκπαίδευση, επισημαίνει ότι είχε ζητηθεί από την πολιτεία εδώ και τρία χρόνια η παραχώρηση προκάτ αιθουσών, οι οποίες, παρά τις υποσχέσεις δεν έφτασαν ποτέ. «Φέτος οφείλουμε να πούμε ότι το υπουργείο Παιδείας πίστωσε ήδη περίπου 1,9 εκ. ευρώ, στους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Ευόσμου κ.α, για να προμηθευτούν οι ίδιοι με αναθέσεις τις αίθουσες προκάτ και θέλω να πιστεύω ότι σε λίγους μήνες θα είναι όλα έτοιμα. Εν τω μεταξύ βρήκαμε και εναλλακτικές λύσεις μέχρι να παραγγελθούν και να χτιστούν τα προκάτ, θεωρώντας ότι η δίχρονη εκπαίδευση θα εφαρμοστεί σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, εκτός της Νεάπολης που πήρε εξαίρεση για φέτος» σημειώνει.

Πυρετώδεις ρυθμοί προετοιμασίας για τη νέα σχολική χρονιά

Σε ερώτηση τέλος για το πως εξελίσσεται η προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά και το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να επηρεάσει και πάλι τη λειτουργία των σχολείων, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ήταν καθησυχαστικός, δηλώνοντας ότι οι σχολικές μονάδες θα είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Σχετικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό, τονίζει ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των αποσπάσεων και ήδη περίπου 1700 άτομα είναι αποσπασμένα στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τους αναπληρωτές, με την ελπίδα να έρθουν όσοι κριθεί αναγκαίο ότι χρειάζονται.

Αναφορικά τέλος για το ενδεχόμενο η πανδημία να επηρεάσει την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο κ. Κόπτσης επισημαίνει ότι τα σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία είναι πανέτοιμα, καθώς «οι τηλεδιασκέψεις, οι επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών, οι πλατφόρμες που είχαν δημιουργηθεί, τα email των μαθητών» μπορούν μέσα σε λίγες μέρες να επανακτηθούν και να τεθούν σε πλήρη λειτουργία.

«Δουλέψαμε πολύ καλά σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας πέρυσι και θεωρώ ότι θα χρειαστούν μόλις λίγες για να εφαρμόσουμε τις όποιες αλλαγές αν και εφόσον χρειαστεί. Είμαστε σε αναμονή των οδηγιών του υπουργείου υγείας» καταλήγει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

*

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top