Εκδήλωση ΑΠΘ: «Φιλική Εταιρεία: Στόχοι και δραστηριότητες»

Εκδήλωση ΑΠΘ: «Φιλική Εταιρεία: Στόχοι και δραστηριότητες»

«Φιλική Εταιρεία: Στόχοι και δραστηριότητες. Θέματα προς διερεύνηση» είναι το θέμα της στρογγυλής τράπεζας που διοργανώνει το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών του ΑΠΘ και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 και ώρα 18:30.

Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις του ΑΠΘ για τον εορτασμό των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στη στρογγυλή τράπεζα θα γίνουν αναφορές στο ελληνικό εταιριστικό κίνημα του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα πρότυπα οργάνωσης, τη δομή και τον ρόλο της Φιλικής Εταιρείας στην Επανάσταση του 1821. Επίσης, θα διατυπωθούν ερωτήματα, τα οποία προκύπτουν από τη διερεύνηση οθωμανικών πηγών, αναφορικά με την ύπαρξη σχεδίου δράσης για την εξέγερση και τον ρόλο της Θεσσαλονίκης σε αυτή.

Παράλληλα, θα αναζητηθούν οι πυρήνες αλήθειας που υποκρύπτονται στην προφορική παράδοση και στις διάσπαρτες γραπτές μαρτυρίες, με στόχο να στηριχθεί η άποψη ότι, και στην Τραπεζούντα του Πόντου, ένας ιδιαίτερα περιορισμένος κύκλος Ελλήνων υπήρξε κοινωνός των επαναστατικών ιδεών και της προετοιμαζόμενης εθνεγερσίας.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι:

-Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Oμότιμος Kαθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, «Η Φιλική Εταιρεία (1814-1821)».
-Φωκίων Κοτζαγεώργης, Αν. Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, «Έναρξη της εξέγερσης στη Χαλκιδική»
-Άρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού, Ομότιμη Καθηγήτρια, ΑΠΘ, «Ηλίας Κανδήλης, “απόστολος” της Φιλικής Εταιρείας από τη Χερσώνα στην Τραπεζούντα»

Συντονιστής θα είναι ο Καθηγητής Ιστορίας Νεότερων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Γούναρης.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Zoom, στον σύνδεσμο: https://authgr.zoom.us/j/97037684618?pwd=NVNMdTBqWFl2TEhVZHZOZ1ZzNlFzZz09

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ