«Ετοιμοπόλεμα» τα φροντιστήρια για τη νέα σχολική χρονιά

«Ετοιμοπόλεμα» τα φροντιστήρια για τη νέα σχολική χρονιά

Ρεπορτάζ: Στέλλα Βενέρη

Η κλεψύδρα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έχει ήδη γυρίσει, με γονείς και μαθητές να προετοιμάζονται σε εντατικούς ρυθμούς. Δεν είναι όμως οι μόνοι που έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την υποδοχή του σχολικού έτους. Χθες, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε τον τρόπο λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων και των φροντιστηρίων.

Μάσκες και αντισηπτικά βρίσκονται ήδη στη θέση τους καθώς από τη 1η Αυγούστου έχουν ξεκινήσει ήδη οι εγγραφές σε κάποια φροντιστήρια της χώρας μας. Μιλώντας στο GRTimes.gr, ο Γιάννης Βαφειαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, λέει χαρακτηριστικά ότι τα φροντιστήρια είναι έτοιμα να εφαρμόσουν κάθε μέτρο και να αντεπεξέλθουν στις νέες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται αντιμέτωποι με όσα έχει επιφέρει η πανδημία.

Συμπληρώνει δε ότι «τα φροντιστήρια θα λειτουργήσουν όπως μας ενημέρωσαν, δηλαδή θα είναι υποχρεωτική η μάσκα και για τα παιδιά και για τους εκπαιδευτικούς και για το προσωπικό. Θα γίνονται τακτικές απολυμάνσεις, θα φροντίσουμε τα διαλείμματα να γίνονται ανά τμήματα. Στα φροντιστήρια τα γκρουπ των μαθητών εκ φύσεως είναι μικρότερα και οι μαθητές είναι από 5 έως 7 άτομα. Ουσιαστικά, τα μέτρα αποστασιοποίησης εφαρμόζονται πιο εύκολα».

Ωστόσο υπό συζητήσεις βρίσκονται κάποια πρακτικά ζητήματα στην λειτουργία των φροντιστηρίων. Ένα από αυτά είναι και η μείωση του ωραρίου της μαθησιακής ώρας των τμημάτων. Επίσης, το πώς θα ρυθμιστούν τα διαλείμματα ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός μαθητών είναι ένα ακόμα ζήτημα υπό συζήτηση.

Παρ’ όλα αυτά, «εμείς είμαστε έτοιμοι συγκριτικά με τα σχολεία που δεν ξέρω αν μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη τον τρόπο λειτουργίας τους. Εάν για κάποιον λόγο, για παράδειγμα, κλείσει ένα τμήμα την άλλη μέρα εμείς στα φροντιστήρια μπορούμε να κάνουμε τηλεκπαίδευση κανονικά και το τμήμα να συνεχίσει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα με μεγαλύτερη ευελιξία. Τα φροντιστήρια είναι έτοιμα γιατί έτσι κι αλλιώς εφάρμοσαν το διάστημα του εγκλεισμού αρκετές νέες πρακτικές και ουσιαστικά σήκωσαν το βάρος της εκπαίδευσης της χώρας, γιατί κακά τα ψέματα τα φροντιστήρια έκαναν κανονικό μάθημα» αναφέρει ο κ. Βαφειαδάκης.

Το διάστημα του Μαρτίου-Μαΐου, ο εγκλεισμός, είχε το θετικό ότι πήγαμε 10 χρόνια μπροστά όλοι μαζί, λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ. «Ελπίζουμε ότι τα νέα μέτρα θα είναι βιώσιμα. Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο και για την προστασία των παιδιών και των οικογενειών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων. Τηρούμε τα μέτρα, έχουμε αντισηπτικά, αερίζουμε τις τάξεις, τις απολυμαίνουμε. Έχουμε ακόμα προμηθευτεί και μάσκες για όσους τυγχάνουν να μην έχουν ή να τις ξεχνούν. Ακόμα και τώρα που κάνουμε εγγραφές τα μέτρα τηρούνται με ευλάβεια, κρατάμε τα στοιχεία ακόμα και αν δεν εγγράφονται τα παιδιά ώστε να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία ιχνηλάτησης”.

Καταλήγοντας ο κ. Βαφειαδάκης αναφέρει ότι αναμένεται η λειτουργία των φροντιστηρίων να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς θα ολοκληρώνονται σιγά σιγά και οι εγγραφές.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top