Κεντρική Μακεδονία: Έτοιμα τα σχολεία για το πρώτο κουδούνι

Κεντρική Μακεδονία: Έτοιμα τα σχολεία για το πρώτο κουδούνι

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Σε ετοιμότητα από πλευράς εκπαιδευτικών και υποδομών βρίσκονται τα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αυτό τόνισε ο διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει του ανοίγματος των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία παρουσίασε και τον απολογισμό της περσινής σχολικής χρονιάς.

Ο κ. Κόπτσης αναφέρθηκε στον αγώνα που έγινε στην κατεύθυνση της εξεύρεσης χώρων για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, προκειμένου να στεγαστούν 9.000 νήπια και 4.000 προνήπια.

Ο ίδιος ανέφερε ότι σε συνεργασία με τους δήμους και με «απίστευτο νοικοκύρεμα» που έγινε με την αλλαγή της γεωγραφικής κατανομής, χωρίς όμως τα παιδιά να βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους, έχει διευθετηθεί το ζήτημα. Όπως είπε, μόλις σε τρία σχολεία θα χρησιμοποιηθεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κι αυτό μόνο για δύο μήνες, ενώ από το σύνολο των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας μόνο ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών επέλεξε να ζητήσει παράταση της εφαρμογής της απόφασης, παρότι, όπως τόνισε, είχε βρεθεί λύση.

«Πετύχαμε ένα θαύμα με τις συνθήκες που επικρατούν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως πλέον απομένουν μόνο κάποιες διαμορφώσεις χώρων σε λίγα σχολικά συγκροτήματα, οι οποίες όμως θα υλοποιηθούν μέχρι την Παρασκευή.

Προσλήψεις εκπαιδευτικών

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, ο κ. Κόπτσης τόνισε πως το υπουργείο ενέκρινε ό,τι ζήτησε η Περιφερειακή Διεύθυνση. Συγκεκριμένα, φέτος έχουν τοποθετηθεί 2.200 αναπληρωτές, 1.900 αποσπασμένοι και 400 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής.

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, η πληρότητα σε όλα τα σχολεία είναι πάνω από 90% με 95% κι απομένουν μόνο εκκρεμότητες που σχετίζονται με άδειες μητρότητας ή ασθενείας, για τις οποίες ζήτησε από το υπουργείο να καλυφθούν πριν από τις 14 του μηνός με δεύτερο κύμα αποσπάσεων.

Εκπαίδευση παιδιών προσφύγων

Ο περιφερειακός διευθυντής επισήμανε πως έχει καλυφθεί και το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 4.000.

Για τη δίχρονη ειδική εκπαίδευση των συγκεκριμένων παιδιών θα λειτουργήσουν 32 ΔΥΕΠ (Δομές Εκπαίδευσης και Υποδοχής Προσφυγόπαιδων), 18 στην Πρωτοβάθμια και 14 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με περισσότερα από συνολικά 340 τμήματα και στη συνέχεια οι μαθητές θα ενταχθούν σε τάξεις υποδοχής.

Φέτος, εξάλλου, θα λειτουργήσουν συνολικά 170 τάξεις υποδοχής, ενώ έχουν τοποθετηθεί 28 ΣΕΠ (Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων).

Ολιγομελή τμήματα και ολοήμερα σχολεία

Όσον αφορά τα ολιγομελή τμήματα, για τα οποία υπάρχουν αντιδράσεις, ο κ. Κόπτσης ανέφερε ότι φέτος έχουν εγκριθεί 500, που αντιστοιχούν στο 90% των αιτημάτων και είναι πολύ περισσότερα με βάση τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος.

Ο ίδιος δήλωσε ότι πρόκειται για θέμα που λύνεται με ορθολογική διαχείριση και τόνισε πως πρέπει να αλλάξουν οι παθογένειες της εκπαίδευσης.

Για τα ολοήμερα επισήμανε ότι δόθηκαν 100 εκ. ευρώ και προέτρεψε τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους, έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες.

Λύση για τα σχολικά γεύματα

Αναφορικά με τα σχολικά γεύματα, ανέφερε ότι λύθηκε το ζήτημα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ των αναδόχων, που είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιαστούν προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Φέτος, θα παραταθεί μέχρι τον Δεκέμβριο η υπάρχουσα σύμβαση, σύμφωνα με την οποία θα διανεμηθούν 42.000 γεύματα στο σύνολο των μαθητών 249 σχολείων, ενώ στο τέλος του χρόνου θα γίνει ο νέος διαγωνισμός.

Η περσινή χρονιά

Ο κ. Κόπτσης χαρακτήρισε εφιαλτική την περσινή χρονιά, καθώς ξεκίνησε με δύο ακατάλληλα σχολεία και με τη θεομηνία στη Χαλκιδική που προκάλεσε καταστροφές και συνεχίστηκε με την εμφάνιση της πανδημίας.

Όπως είπε, έγινε μία γιγάντια προσπάθεια στον τομέα της τηλεκπαίδευσης με περισσότερες από 90.000 ψηφιακές τάξεις και πλέον υπάρχει η υποδομή να συνεχιστεί, εφόσον χρειαστεί και τη νέα χρονιά.

Επίσης, έγινε επιμόρφωση όλων των διευθυντών σχολείων και των εκπαιδευτικών, λειτούργησε αποτελεσματικά το παρατηρητήριο διαχείρισης κρίσεων, ενώ υπήρξε υποδειγματική λειτουργία σε όλη τη φάση της πανδημίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ