Μειώθηκαν οι καταλήψεις στην Κ. Μακεδονία – Ξεκίνησε η τηλεκπαίδευση

Μειώθηκαν οι καταλήψεις στην Κ. Μακεδονία – Ξεκίνησε η τηλεκπαίδευση

Μειώνονται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες οι καταλήψεις στα γυμνάσια και τα λύκεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ο αριθμός των σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας που είναι υπό κατάληψη μειώθηκε σημαντικά, συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες. Όπως ανέφερε μιλώντας στο GRTimes.gr, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τα υπό κατάληψη σχολεία σήμερα είναι περίπου 26.

“Υπάρχει σημαντική μείωση των σχολείων που βρίσκονται υπό κατάληψη και αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι περίπου 26”, τόνισε ο κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, σημειώνοντας ότι αναμένονται να λήξουν και άλλες καταλήψεις από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ξεκίνησε η τηλεκπαίδευση

“Εκτός από κάποια σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης τα οποία ήταν κλειστά από την αρχή της χρονιάς και δε μπόρεσαν οι εκπαιδευτικοί να μπουν μέσα και να πάρουν τα email των μαθητών ή προέκυψαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες, όλες οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη, έχουν ξεκινήσει την τηλεκπαίδευση”, τόνισε ο κ. Κόπτσης. Συμπλήρωσε δε πως, από τη Δευτέρα, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι καταλήψεις στα παραπάνω σχολεία, θα έχουν ξεπεραστεί οι όποιες δυσκολίες και θα λειτουργήσουν και αυτά με τηλεκπαίδευση.

Κλειστά 14 τμήματα λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού

Αναφορικά με τα τμήματα σχολείων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναστολή λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, σύμφωνα με τον κ. Κόπτση είναι συνολικά 14 σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Κατάληψη χωρίς… μαθητές

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως κατέγραψε το GRTimes.gr, σε πολλά από τα σχολεία τα οποία βρίσκονται υπό κατάληψη, υπάρχουν ελάχιστοι μαθητές που δίνουν το “παρών”. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι γονείς που καταγγέλλουν ότι για μια μικρή μειοψηφία, αναγκάζονται πολλά παιδιά να χάνουν πολύτιμες διδακτικές ώρες και να ταλαιπωρούνται.

Το παραπάνω επιβεβαιώνει και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος εξηγεί πως μια μικρή μειοψηφία κλείνει το σχολείο το πρωί και μόλις φύγουν όλοι, αποχωρούν και αυτοί με τη σειρά τους. Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής  διαδικασίας, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί όταν το σχολείο που εργάζονται τελεί υπό κατάληψη, ο ίδιος σημείωσε πως, θα πρέπει να βρίσκονται έξω από το σχολείο περιμένοντας να ανοίξει, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως πρόκειται για μια ανορθόδοξη τακτική αφού μιλάμε για κατάληψη δημοσίου χώρου. “Υπάρχει ανοχή γιατί θέλουμε με διάλογο και υπομονή να ανοίξουν πραγματικά τα σχολεία. Είμαστε κοντά στα παιδιά, ακούμε τα προβλήματά τους και λύνουμε όσα μπορούμε, παρεμβαίνοντας όταν οι απαιτήσεις είναι λογικές”, τόνισε ο κ. Κόπτσης.

Υπογραμμίζεται ότι από σήμερα που ξεκίνησε η τηλεκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί έχουν λάβει εντολή μόλις διαπιστώνουν πως το σχολείο τελεί υπό κατάληψη να επιστρέφουν σπίτι και να ξεκινούν την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ – Υποχρεωτική η σύγχρονη εξ αποστάσεων εκπαίδευση

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (4264/Β’/30.09.2020) η υπουργική απόφαση, με βάση την οποία καθίσταται υποχρεωτική η σύγχρονη εξ αποστάσεων εκπαίδευση σε περιπτώσεις έκτακτων ή απρόβλεπτων γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων και των καταλήψεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και της αρμόδιας υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη, σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, τα σχολεία υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.

Οι μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και θα λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

Επιπλέον, η απόφαση προβλέπει ότι οι απουσίες από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό, θα προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών και θα λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top