Πέππα το Γουρουνάκι: Αυξημένα τα επίπεδα βίας

Πέππα το Γουρουνάκι: Αυξημένα τα επίπεδα βίας

Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει «συγκλονιστικά» επίπεδα βίας σε παιδικές τηλεοπτικές εκπομπές, μεταξύ των οποίων και η γνωστή «Πέππα το Γουρουνάκι» (Peppa Pig).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Independent, μια νέα μελέτη, που εξετάζει τη βία που εμφανίζεται στα κινούμενα σχέδια, διαπίστωσε ότι πάνω από οκτώ στιγμές πόνου και βαρβαρότητας προκλήθηκαν σε ένα επιλεγμένο φάσμα ψυχαγωγίας που απευθύνεται σε παιδιά.

Οι χαρακτήρες εμφανίστηκαν συμπονετικοί στα θύματα σε μόλις τα μισά από τα περιστατικά, με την έλλειψη ενσυναίσθησης να καταγράφεται σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Ειδικότερα, 79% των στιγμών παρουσίασαν βίαιο τραυματισμό και οι περισσότερες από αυτές προκλήθηκαν σε ανδρικούς χαρακτήρες. Οι ψυχολόγοι που πραγματοποίησαν τη μελέτη στη Βρετανία και τον Καναδά περιέγραψαν τα ευρήματά τους ως «συγκλονιστικά».

Ισχυρίστηκαν επίσης ότι τέτοιες εκπομπές και ταινίες, που περιελάμβαναν επίσης το Toy Story 3, θα μπορούσαν να δώσουν στα παιδιά μια παραμορφωμένη άποψη της βίας. Μεταξύ των 16 τίτλων υπό μελέτη ήταν η ταινία της Disney Frozen, το Finding Dory της Pixar και η σειρά κινουμένων σχεδίων The Octonauts.

Ένας από τους ερευνητές της μελέτης, ο Δρ Abbie Jordan από το Πανεπιστήμιο του Bath, δήλωσε για τα ευρήματα: «Αυτά τα προγράμματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ αν μορφοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο και αν δείχνουν περισσότερη ενσυναίσθηση όταν οι χαρακτήρες βιώνουν πόνο».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ