“Πράσινο φως” για την αποκατάσταση του 5ου γυμνασίου

“Πράσινο φως” για την αποκατάσταση του 5ου γυμνασίου

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Στην πλήρη αποκατάσταση του κτηρίου του ιστορικού 5ου γυμνασίου στην οδό Κριεζώτου προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Το διατηρητέο κτίριο, από το οποίο αποφοίτησαν σημαντικές προσωπικότητες της πόλης, ρημάζει από το 2013, οπότε σφραγίστηκε λόγω ακαταλληλότητας.

Στη χθεσινή της συνεδρίαση η οικονομική επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης ενέκρινε την προκήρυξη δημόσιου ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «Αποκατάσταση Διατηρητέου Σχολείου Κριεζώτου», προϋπολογισμού 4.800.000,00€.

Οι παρεμβάσεις

Το έργο αφορά την ενίσχυση του στατικού συστήματος του διατηρητέου κτηρίου αλλά και του εδάφους στο οποίο θεμελιώνεται, το οποίο, εκτός του ότι δεν πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές, παρουσιάζει και σειρά από προβλήματα στατικής επάρκειας, όπως οξείδωση σκελετού, αποφλοιώσεις σκυροδέματος, ρωγμές και καθιζήσεις.

Οι εργασίες που προβλέπονται περιλαμβάνουν επίσης ενίσχυση της στατικότητας και του εδάφους, στο οποίο θεμελιώνεται το σχολείο. Επιπλέον, το κτήριο θα αποκατασταθεί αισθητικά και λειτουργικά στην αρχική του μορφή, ενώ θα εξοπλιστεί με σύγχρονο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και πάλι ως διδακτήριο.

Όπως είπε στο GRTimes.gr αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης, σε περίπου 15 μέρες ο διαγωνισμός θα βγει στον «αέρα» και σε περίπου τέσσερις μήνες αναμένεται να αναδειχθεί ο εργολάβος, ώστε να ξεκινήσει το έργο.

Σοβαρά προβλήματα

Η ύπαρξη προβλημάτων στατικής επάρκειας στο διατηρητέο κτίριο της οδού Κριεζώτου ήταν λίγο πολύ γνωστή στο δήμο Θεσσαλονίκης. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, είχε προγραμματιστεί η συντήρησή του, στο πλαίσιο εργολαβίας συνολικής δαπάνης 2.678.608,45 ευρώ που είχε χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ, η οποία περιελάμβανε επίσης την ανέγερση της νέας πτέρυγας και τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου.

Ωστόσο, το σκέλος του έργου που αφορούσε την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου απεντάχθηκε από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα προβλήματα ήταν κατά πολύ σοβαρότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Έτσι, εκπονήθηκε νέα μελέτη, ώστε να γίνουν ευρύτερες παρεμβάσεις και να αποκατασταθεί πλήρως.

Σήμερα το κτήριο βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με τους τοίχους να μοιάζουν ετοιμόρροποι και γεμάτοι συνθήματα και τους εξωτερικούς του χώρους να είναι μέσα στα σκουπίδια.

Το ιστορικό

Το διατηρητέο κτήριο της οδού Κριεζώτου κτίστηκε το διάστημα 1936 – 1939 για να λειτουργήσει ως παρθεναγωγείο της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής, με σχέδια που στάλθηκαν από τη Γαλλία.

Μέχρι και το 1958 χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς, φιλοξενώντας, μεταξύ άλλων, εκτός από το παρθεναγωγείο, την Υπηρεσία Ξένων, το επιτελείο της στρατιάς της Καβάλας, καθώς και στρατιωτικό νοσοκομείο.

Το 1959 το κτήριο αγόρασε το Ταμείο Ανεγέρσεως Διδακτηρίων Θεσσαλονίκης, προκειμένου να στεγαστεί το 5ο γυμνάσιο αρρένων.

Με υπουργική απόφαση του 1987 το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ως έργο τέχνης, με το αιτιολογικό ότι αποτελεί «δείγμα αξιολόγησης αρχιτεκτονικής Διεθνούς Τύπου» και «χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σχολικού κτιρίου της τρίτης δεκαετίας του αιώνα μας και σημείο αναφοράς για την πολεοδομική εξέλιξη της Θεσσαλονίκης».

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ