“Πρεμιέρα” για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

“Πρεμιέρα” για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Ρεπορτάζ: Ευτέρπη Μουζακίτη

Περισσότεροι από 10.000 μαθητές θα «ριχτούν» σήμερα στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων, προκειμένου να διεκδικήσουν 77.970 θέσεις στα ελληνικά αμφιθέατρα. Φέτος, λόγω της πανδημίας, είναι ιδιαίτερες οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, με τους κανόνες και τα μέτρα για την covid-19 να συντελούν στην ομαλή διεξαγωγή τους

Σε 899 εξεταστικά κέντρα της χώρας θα προσέλθουν το πρωί της Δευτέρας οι περίπου 100.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών που θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές. Για τα Γενικά Λύκεια, το μάθημα που θα εξεταστούν σήμερα οι υποψήφιοι είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, ενώ οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν αύριο, Τρίτη 16 Ιουνίου, για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ με το μάθημα των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας).

Φέτος, η πανδημία Covid-19, έχει διαμορφώσει ιδιαίτερες συνθήκες στη διαδικασία, αλλά η ουσία των εξετάσεων δεν αλλάζει, καθώς οι κανόνες παραμένουν εξαιρετικά αυστηροί.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι άνθρωποι του υπουργείου Παιδείας, δουλεύουν σκληρά, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν όλα τα επιπρόσθετα και αναγκαία μέτρα λόγω κορωνοϊού. Να σταλούν αντισηπτικά, οδηγίες για τον τρόπο που θα καθίσουν οι μαθητές τηρώντας το 1,5 μέτρο απόστασης καθώς και να ορισθούν επιπλέον εξεταστικά κέντρα, τα οποία έπρεπε να εξοπλιστούν και µε το σύστημα μετάδοσης των θεμάτων.

“Είμαστε πανέτοιμοι, αν και φέτος ήταν ένας μαραθώνιος λόγω της πανδημίας. Πάντα οι πανελλαδικές είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, χρειάζεται πολλή προσοχή, να διατηρήσουμε το αδιάβλητο. Για να τα προετοιμάσουμε όλα, εδώ και 3-4 εβδομάδες υπάρχει μεγάλη πίεση. Είμαστε σε όλα έτοιμοι, και στα βαθμολογικά και στα εξεταστικά κέντρα, ενώ έχουμε εφοδιαστεί με μάσκες και αντισηπτικά” εξηγεί μιλώντας στο GRTimes ο Αλέξανδρος Κόπτσης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Φέτος, λόγω των μέτρων για την πανδημία, τα εξεταστικά κέντρα αυξήθηκαν σε 899, ενώ πέρυσι ήταν 843. Ο κ. Κόπτσης εξηγεί πως στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προστέθηκαν 10 εξεταστικά κέντρα, ενώ τα ήδη υπάρχοντα ενισχύθηκαν με περισσότερες αίθουσες.

Διαβάστε ακόμη: Πανελλαδικές: Τα «SOS» για τη ψυχολογία των υποψηφίων

Με δυο συστήματα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Συνολικά, φέτος, περίπου 100.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 77.970 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι περισσότεροι εξεταζόμενοι στο «νέο» σύστημα και οι υπόλοιποι στο «παλαιό».

Μεταβατική έχει χαρακτηριστεί η φετινή χρονιά, καθώς θα ίσχυε το «νέο» σύστημα που είχε προωθήσει επί υπουργίας του ο Κώστας Γαβρόγλου και που περιελάμβανε την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας στις βαθμολογίες μαθημάτων, καθώς επίσης και την αντικατάσταση του μαθήματος των Λατινικών από εκείνο της Κοινωνιολογίας.

Για φέτος ωστόσο, υπήρξε η δυνατότητα οι υποψήφιοι να επιλέξουν με ποιο σύστημα επιθυμούν να εξεταστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, με το «νέο» ή με το «παλαιό».

Το «παλαιό» σύστημα είναι το σύστημα με το οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια κατά το σχολικό έτος 2018-19. Κατά το σύστημα αυτό, οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάζονται στα Λατινικά, ενώ σε όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού υπάρχουν μαθήματα βαρύτητας με αυξημένο συντελεστή στον υπολογισμό των μορίων.

Πανελλαδικές εξετάσεις εν μέσω πανδημίας

Προαιρετική είναι η χρήση μάσκας από τους υποψήφιους. Ωστόσο, είναι υποχρεωτική για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς στις αίθουσες.

Ακόμη, σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων. Το ίδιο θα ισχύει και στους χώρους προετοιμασίας και στους χώρους εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Οι αίθουσες θα αερίζονται με φυσικό τρόπο και η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται.

Όπως ήδη ισχύει στο σχολικό περιβάλλον μετά την άρση του lockdown, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Επίσης, τα εξεταστικά κέντρα θα τηρούν τους κανόνες του ΕΟΔΥ και για την καθαριότητα.

Τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής των Εξετάσεων.

“Εύχομαι καλή επιτυχία από καρδιάς, να κάνουν σωστή διαχείριση του χρόνου, της μελέτης και της παραμονής τους στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της εξέτασης, χωρίς άγχος. Όσοι είναι διαβασμένοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Καλή δύναμη και κουράγιο. Όσον αφορά τους γονείς, υποστήριξη στα παιδιά τους μέχρι και την τελευταία στιγμή. Η συναισθηματική και ψυχολογική βοήθεια αυτές τις μέρες, είναι απαραίτητη. Μια συμβουλή ακόμα για τους γονείς είναι να μην βλέπουν τις δικές τους επιδιώξεις. Να αφήσουν τα παιδιά τους αυτόνομα να κάνουν τη δική τους επιλογή, με υποστήριξη σε αυτό το μεγάλο βήμα της ζωής τους” καταλήγει ο κ. Κόπτσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Πανελλαδικών

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top