RaniaSchool: Η δασκάλα που παραδίδει μαθήματα μέσω YouTube

RaniaSchool: Η δασκάλα που παραδίδει μαθήματα μέσω YouTube

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Να προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή να έχουν πρόσβαση στην επιπλέον βοήθεια που χρειάζονται με τα μαθήματά τους, ακόμα και όταν είναι σπίτι, έχει καταφέρει να δώσει μία εκπαιδευτικός με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, που ζει και εργάζεται στην πρωτεύουσα.

Ο λόγος για την Ράνια Κουκλή που έχει δημιουργήσει περισσότερα από 100 εκπαιδευτικά βίντεο στο YouTube κανάλι της με όνομα “RaniaSchool” συγκεντρώνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο προβολές συνολικά αλλά και χιλιάδες σχόλια. Όπως εξηγεί η ίδια μιλώντας στο GRTimes.gr, λόγω του κορωνοϊού και της απαγόρευσης κυκλοφορίας με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά, η απήχηση των βίντεο-μαθημάτων, που είναι δωρεάν για όλους, έχει αυξηθεί κατακόρυφα!

“Καλώς ήρθατε στο κανάλι μου! Είμαι η Ράνια Κουκλή κι είμαι δασκάλα! Αγαπώ πολύ τη δουλειά μου και λατρεύω τους μαθητές και τις μαθήτριές μου, τα παιδιά μου! Στο κανάλι μου δημιουργώ βιντεομαθήματα με σκοπό ΌΛΑ τα παιδιά να θυμούνται όλα όσα δούλεψαν στο σχολείο, ώστε να τα εμπεδώσουν και να νιώσουν σιγουριά για τον εαυτό τους. Ελπίζω όσα δείτε εδώ να φανούν χρήσιμα στα παιδιά σας”, είναι το “μήνυμα” καλωσορίσματος στο κανάλι της.

Πώς ξεκίνησαν όμως όλα; Ποιά είναι τα σχόλια που λαμβάνει από παιδιά και γονείς; Τί έχει αλλάξει τώρα με τον κορωνοϊό και τα σχολεία που είναι κλειστά; 

Η ιδέα για το “RaniaSchool”, όπως αναφέρει η κα. Κουκλή που μετρά κάτι παραπάνω από 10 χρόνια ενεργά στην εκπαίδευση, προέκυψε σχεδόν αυθόρμητα ένα καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη, όταν έδειχνε ένα “κολπάκι” μαθηματικών στον ανιψιό της. “Είπε απλά «Ελπίζω να μην το ξεχάσω!», και τότε γεννήθηκε μέσα μου η ιδέα των βιντεομαθημάτων! Ήθελα να έχουν πρόσβαση σ’ αυτή την πληροφορία όλα τα παιδιά που κάτι δεν κατάλαβαν, ξέχασαν ή δυσκολεύτηκαν μια μέρα στο σχολείο! Μόλις ξεκίνησε η επόμενη σχολική χρονιά, έκατσα μπροστά στην κάμερα του κινητού μου και πήρα το αγαπημένο μου πινακάκι! «Γεια σας! Είμαι η Ράνια και αυτό είναι το RaniaSchool!». Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή για μένα ως δασκάλα, όταν μου γράφουν: «Ναι! Τέλεια! Το είδα και το κατάλαβα!». Σήμερα, το κανάλι που δημιούργησε τον Σεπτέμβριο του 2017 κοντεύει τις 19.000 εγγραφές ενώ έχει συγκεντρώσει περίπου 1.200.000 προβολές που συνεχώς αυξάνονται.

Τα μαθήματα που παραδίδει μέσα από τα βίντεο της η δασκάλα, απευθύνονται κυρίως σε παιδιά δημοτικού και είναι η Γλώσσα και τα Μαθηματικά. Μάλιστα, πέρα από το θεωρητικό κομμάτι, χρησιμοποιεί και ένα “πινακάκι” που εκεί δίνει παραδείγματα για την καλύτερη κατανόηση. Όπως αναφέρει, “ήξερα ότι θα βοηθήσει το κανάλι αλλά δεν περίμενα να έχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Είναι πολλοί οι γονείς αλλά και τα παιδιά, που μου στέλνουν μηνύματα καθημερινά με ερωτήσεις, απορίες που προσπαθώ να επιλύσω σε επόμενα βίντεο και πολλές φορές προβλήματα που έχουν για την επόμενη μέρα, όσο ακόμα τα σχολεία ήταν ανοιχτά βέβαια. “Δεν καταλαβαίνω αυτό, θα με βοηθήσετε;” είναι κάτι συχνό που βλέπω στα μηνύματά μου” λέει χαρακτηριστικά η κα. Κουκλή.

Όσον αφορά τη νέα κατάσταση που έφερε στη ζωή μας ο κορωνοϊός, η ίδια αναφέρει πως “έχει αυξηθεί κατακόρυφα η παρακολούθηση αλλά και τα σχόλια που συγκεντρώνουν τα βίντεο. Τώρα, είναι πιο ενεργοί και οι γονείς καθώς πλέον καλούνται να δώσουν τη γνώση στα παιδιά τους και έχουν -όπως είναι λογικό- πολλές απορίες. Επίσης, πριν κλείσουν τα σχολεία, οι προβολές στα βίντεο αυξάνονταν μετά το μεσημέρι, ενώ με τα νέα δεδομένα, παρατηρώ πως είναι σταθερή από το πρωί έως το βράδυ”.

“Οι γονείς, ξαφνικά έχουν κληθεί να μπούνε στις πλατφόρμες, να κατεβάσουν τις ασκήσεις, να φτιάξουν email, να βοηθήσουν στη σύνδεση, να είναι παρόντες για οποιαδήποτε απορία κλπ. Οπότε, είναι πολύ δύσκολο όπως καταλαβαίνουμε, καθώς είναι μια νέα κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Προσωπικά, όταν συνομιλώ μαζί τους, αυτό που τους “συμβουλεύω” είναι να δώσουν τη συναισθηματική στήριξη πρώτα στο παιδί που τη χρειάζεται και στη συνέχεια, η άποψή μου είναι ότι η δουλειά που γίνεται στην παρούσα φάση θα πρέπει να είναι επαναληπτική. Κανείς δεν απαιτεί από τους ίδιους να αναλάβουν τον δικό μας ρόλο, δηλαδή του εκπαιδευτικού”, σημειώνει η κα. Κουκλή.

Το “μυστικό” για να μελετά πιο ευχάριστα το παιδί

“Πολλά παιδιά ίσως δυσκολεύονται γιατί έχουν κάποιο θέμα συγκέντρωσης, είναι καινούργιο αυτό που διδάχθηκαν την τρέχουσα περίοδο και δεν το έχουν κατανοήσει πλήρως και ίσως να αντιμετωπίζουν το γραπτό με έναν φόβο. Οπότε, αυτό που προτείνω είναι, καταρχήν, ένα περιβάλλον που βοηθάει το παιδί να παραμείνει συγκεντρωμένο, χωρίς συσκευές, παιχνίδια, τηλεοράσεις κ.α και όσα παιδιά έχουν θέμα στο κομμάτι του χρόνου, δεν είναι κακό και οι γονείς να τα βοηθούν και να τους λένε για παράδειγμα: Σε μισή ώρα να έχεις τελειώσει την αντιγραφή σου και θα έρθω να μου κάνεις ανάγνωση για να ακούσω τι ωραία που μελετάς”.

Όπως υπογραμμίζει η κα. Κουκλή, ο ελεύθερος χρόνος είναι αναγκαίος και επιβεβλημένος στο δημοτικό γιατί “αν δεν παίξουν τώρα, τότε πότε;”. Οπότε, “συγκεκριμένοι χρόνοι στα κομμάτια της μελέτης και από κει και πέρα, επαφή μαζί τους γιατί την έχουν μεγάλη ανάγκη τα παιδιά. Όπως και παιχνίδι, που μπορεί να μεταφράζεται σε μια δραστηριότητα, ώστε να διατηρούν την παιδικότητα τους. Ποτέ ξανά δεν θα είναι παιδιά και είναι κρίμα να τα ζαλίζουμε και να τα υπερφορτώνουμε με τεράστιους όγκους δουλειάς”.

Τέλος, ερωτώμενη για τον διδακτικό-εκπαιδευτικό ρόλο που μπορεί να παίξει το διαδίκτυο στο μέλλον η ίδια αναφέρει: “Θεωρώ απαραίτητο συστατικό της σχέση του δασκάλου με το παιδί. Αυτή η σχέση δε δομείται μέσω του διαδικτύου, όσο καλή διάθεση και αν έχουν και οι δύο πλευρές. Ο δάσκαλος είναι αναντικατάστατος και η φυσική παρουσία μέσα σε ένα οργανωμένο περιβάλλον, είναι απαραίτητη και για τους δύο. Ούτε εμείς (σ.σ εκπαιδευτικοί) νιώθουμε το ίδιο τώρα που είμαστε “κρυμμένοι” πίσω από μια οθόνη και δεν έχουμε το γέλιο τους, τις φωνές τους, τις αγκαλιές τους κλπ. Όλο αυτό το κομμάτι είναι ουσιώδες. Το διαδίκτυο, μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά και πλουραλιστικά σε σχέση με το μάθημα και πως αυτό διανθίζεται”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top