Σύνοδος Πρυτάνεων: “Επιτακτική η ανάγκη νέων προσλήψεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων”

Σύνοδος Πρυτάνεων: “Επιτακτική η ανάγκη νέων προσλήψεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων”

Την επιτακτική η ανάγκη νέων προσλήψεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων υπογραμμίζει η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, την αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού και των ανθρώπινων πόρων, ζητήματα εισαγωγής και μετεγγραφής φοιτητριών/των, τη στήριξη της βιωσιμότητας των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας (Ε.Α.Δ.Π.) των Πανεπιστημίων και για τα ακαδημαϊκά τμήματα σε αναστολή συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τα Πανεπιστήμια με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κατά τη διάρκεια της 96ης Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από τις 20 έως και τις 23 Απριλίου 2021, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

“Τον εξορθολογισμό του συστήματος μετεγγραφών, με παράλληλη αύξηση της στήριξης της φοιτητικής μέριμνας”, καθώς και να συμμετέχουν περισσότερο τα Πανεπιστήμια στις αποφάσεις για τον αριθμό των εισακτέων, ζήτησε η Σύνοδος των Πρυτάνεων από το ΥΠΑΙΘ. Η Σύνοδος Πρυτάνεων αιτήθηκε από το Υ.ΠΑΙ.Θ. τη θεσμική εκπροσώπηση και συμμετοχή των Α.Ε.Ι. στη διαδικασία εξειδίκευσης των επιμέρους δράσεων των χρηματοδοτήσεων, μετά την ανακοίνωση του στρατηγικού σχεδιασμού των νέων χρηματοδοτήσεων των Α.Ε.Ι. από το ΥΠΑΙΘ.

Πάγιο αίτημα των Ιδρυμάτων αποτελεί η αύξηση “των εξαιρετικά μειωμένων τακτικών προϋπολογισμών τους, προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες λειτουργικές ανάγκες”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τέθηκε, επίσης, “επιτακτικά η ανάγκη νέων προσλήψεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (διδακτικού, ερευνητικού, τεχνικού και διοικητικού), ώστε να διορθωθούν οι λειτουργικές και αναπτυξιακές ανάγκες των Ιδρυμάτων”.

Ζητήθηκε η παράταση υπογραφής Προγραμματικών Συμφωνιών μεταξύ Α.Ε.Ι. και Υ.ΠΑΙ.Θ. έως την ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού του Υ.ΠΑΙ.Θ. Επίσης, ο εξορθολογισμός και η αναδιαμόρφωση των δεικτών αξιολόγησης των Ιδρυμάτων από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), προκειμένου “αυτοί να ανταποκρίνονται στα μεγέθη των Ιδρυμάτων, καθώς και στις διαφοροποιήσεις μεταξύ επιστημονικών πεδίων”.

Οι Εταιρείες Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας (Ε.Α.Δ.Π.) των Πανεπιστημίων “αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικής ρευστότητας λόγω της πανδημίας” και προτάθηκαν συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Εταιρειών.

Η Σύνοδος ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των Ακαδημαϊκών Τμημάτων, που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας και τον εξορθολογισμό της αντιστοίχισης μεταξύ ομοειδών τμημάτων των Ιδρυμάτων.

Σχετικά με τις επερχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ. η ηγεσία του υπουργείου “δεσμεύτηκε, ότι οι όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα συζητηθούν από τη Σύνοδο Πρυτάνεων”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Στις εργασίες της Συνόδου, την Παρασκευή 23 Απριλίου, συμμετείχαν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top