Τα λάθη στα μηχανογραφικά θα φέρουν…ανακατατάξεις στις βάσεις

Τα λάθη στα μηχανογραφικά θα φέρουν…ανακατατάξεις στις βάσεις

Ρεπορτάζ: Έλενα Καραβασίλη

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων, από το υπουργείο Παιδείας, με την αγωνία φοιτητών και γονέων να βρίσκεται στα ύψη.

Οι εν δυνάμει φοιτητές, είχαν στη διάθεσή τους 15 ημέρες (από την ημέρα ανακοίνωσης των βαθμολογιών έως την ημέρα συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τους) για να διαλέξουν τη σχολή της επιλογής τους και τη σταδιοδρομία που θα ακολουθήσουν, τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία. Όμως, όπως αποδεικνύεται, η έλλειψη χρόνου και κυρίως η έλλειψη ενημέρωσης, οδήγησε αρκετούς σε… «μοιραία» λάθη.

Ο Κωνσταντίνος Κότιος είναι διευθύνων σύμβουλος της Employ (εταιρία συμβούλων εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας) και σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού. Περιγράφει στο Grtimes ότι υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις μαθητών που έκαναν λάθος στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους. Καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια διόρθωσης, οι επιλογές των μαθητών είναι συγκεκριμένες. «Είτε θα πρέπει να ακολουθήσουν τη σχολή στην οποία θα εισαχθούν, είτε να περιμένουν την επόμενη χρονιά για να συμπληρώσουν εκ νέου το μηχανογραφικό τους με το 10%, είτε να εγγραφούν σε κάποιο αναγνωρισμένο, ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου», περιγράφει ο κ. Κότιος.

«Να μην επιλέγουν βάση των βαθμών»

Ο ίδιος αναφέρει ότι «αρκετοί μαθητές, δεν γνώριζαν τη διάκριση των σχολών. Ποιες δηλαδή έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και ποιες όχι. Για παράδειγμα, δεν δήλωσαν τη νέα σχολή ψυχολογίας στη Φλώρινα – απ’ όπου θα μπορούσαν να μετεγγραφούν σε αντίστοιχη σχολή άλλων πόλεων – ή το φυσικό και το χημικό της Καβάλας. Ιδίως το χημικό που προερχόταν από το τμήμα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Καβάλα, πιστεύοντας ότι δεν ήταν αντίστοιχο τμήμα και δεν θα έχουν τη δυνατότητα μετεγγραφής». Ο κ. Κότιος επισημαίνει βέβαια ότι ακόμη κι αν έγιναν λάθη, «υπάρχουν πολλές δυνατότητες και οι μαθητές δεν πρέπει να απογοητεύονται ακόμη κι αν δεν συμπλήρωσαν σωστά το μηχανογραφικό τους. Μπορεί τελικά η σχολή να τους αρέσει. Οι μαθητές πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους βάση του τι τους αρέσει κι όχι βάση των βαθμών του».

Ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού επισημαίνει ότι «φέτος έγιναν όλα τελευταία στιγμή. Δέκα μέρες πριν την κατάθεση των μηχανογραφικών, προσπαθούσαμε κι εμείς να καταλάβουμε τι γίνεται. Δεν υπήρχε σωστή ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με τις αλλαγές στις σχολές, στα δικαιώματα, στις μεταγραφές κ.ο.κ. Φέτος υπήρχαν περίπου 130 νέα τμήματα. Γονείς και μαθητές πρέπει να ψάχνονται και να ενημερώνονται, τα «εργαλεία» υπάρχουν. Εμείς έχουμε κάνει ενημερωτικές εκδηλώσεις σε σχολεία όπου διαπιστώσαμε το εξής παράδοξο: συμμετείχαν μαθητές της β’ λυκείου κι απείχαν αυτοί της γ΄», περιγράφει ο κ. Κότιος. Επιπλέον, ο ίδιος αναφέρει ότι υπήρξε και μια φημολογία ότι ορισμένα τμήματα θα σταματήσουν να υπάρχουν κι έτσι «αρκετοί παραπλανήθηκαν και δεν δήλωσαν τις σχολές της επιλογής τους».

Οι μετεγγραφές που …χάθηκαν

Ως προς τις σχολές υψηλής ζήτησης, ο ίδιος σημειώνει ότι σταθερά στην κορυφή παραμένουν οι: ιατρικής, νομικής, ψυχολογίας, φαρμακευτικής, πληροφορικής, οι οικονομικές σχολές καθώς και οι σχολές ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανολόγων μηχανικών. «Οι διαφορές που θα προκύψουν στα μόρια είναι στις υπόλοιπες σχολές. Τα λάθη και η άγνοια στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών, θα φέρουν ανακατατάξεις στις βάσεις. Για παράδειγμα, δεν δήλωσαν τη σχολή ψυχολογίας στη Φλώρινα διότι δεν ήξεραν ότι μπορούσαν να μετεγγραφούν στα αντίστοιχα Πανεπιστήμια στην Κρήτη ή στα Γιάννενα κι έτσι, δεν περνούν στη σχολή της αρεσκείας τους».

Τέλος, ο κ. Κότιος υπογραμμίζει ότι «φέτος οι μαθητές είχαν δικαιολογία διότι όλες οι αλλαγές έγιναν την τελευταία στιγμή, δίχως να υπάρχει επαρκής χρόνος για να ενημερωθούν».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top