Τα κρίσιμα σημεία για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων

Τα κρίσιμα σημεία για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων
Ευτέρπη Μουζακίτη

Επέστρεψαν χθες, 28 Μαΐου στα σχολεία οι δάσκαλοι των δημοτικών σχολείων και οι νηπιαγωγοί, για την αναγκαία προετοιμασία λειτουργίας εν όψει του ανοίγματος τους, τη 1η Ιουνίου – Ποια είναι τα σοβαρά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια και με τα απαραίτητα μέτρα λόγω της πανδημίας

Ζητήματα στα οποία δεν έχουν δοθεί ακόμα συγκεκριμένες απαντήσεις και εξειδικευμένες κατευθύνσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων από τη Δευτέρα, 1 Ιουνίου, αφορούν επιγραμματικά την έλλειψη προσωπικού για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων, την ύπαρξη συγκεκριμένου αριθμού μαθητών στις αίθουσες, με παράμετρο την τήρηση του 1,5 μέτρου απόστασης, τα κενά που θα προκύψουν από τους εκπαιδευτικούς που δεν θα επιστρέψουν στα σχολεία, επειδή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και το πως θα ρυθμιστούν τα δρομολόγια με τα λεωφορεία ή τα ταξί που αφορούν τα παιδιά που ζουν στην επαρχεία.

Ο Θανάσης Κικίνης, πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, μιλώντας στο GRTimes, επισημαίνει μάλιστα πως πέρα από αυτά τα ζητήματα, έντονη ανησυχία προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα το πώς θα μπορέσουν να διδαχτούν και να συνηθίσουν τα παιδιά σε αυτές τις νέες συνθήκες στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν, όταν ήδη στην κοινωνία έχει επέλθει μια καινούργια καθημερινότητα, στην οποία μέτρα και αποστάσεις δεν τηρούνται σε όλες τις περιπτώσεις. «Το σκληρό αυτό έργο καλούνται να το αναλάβουν οι εκπαιδευτικοί. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με έναν άλλο τρόπο» τονίζει.

Άδειες και «δικαιολογημένες» απουσίες θα δοθούν σε εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.  «Αυτές τις δυο μέρες (σ.σ. Πέμπτη 28/05 και Παρασκευή 29/05 θα παρουσιαστούν οι εκπαιδευτικοί και, όσοι χρειάζεται, θα ζητήσουν άδειες. Μετά θα μπορέσει να βγει ο προγραμματισμός από τους διευθυντές των σχολείων ώστε να καλυφθούν τα κενά. Είναι κάτι που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακόμη, ούτε το  υπουργείο Παιδείας, γιατί δεν υπάρχουν τα στοιχεία.

Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στα Δημοτικά, επειδή δεν είναι όπως το Γυμνάσιο και το Λύκειο, όπου μπορεί να απουσιάζει μια ειδικότητα. Εδώ, υπάρχουν δυο βασικές ειδικότητες,  νηπιαγωγός και  δάσκαλος, που αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος μιας τάξης. Άρα η απουσία κάποιων από αυτούς σημαίνει και μεγάλο πρόβλημα στην λειτουργία του τμήματος και αυτό έχουμε τονίσει στο υπουργείο Παιδείας, ότι πρέπει να βρει τρόπο να το καλύψει» εξηγεί ο κ. Κικίνης.

Το προσωπικό καθαριότητας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει μεταφερθεί στη …. Δευτεροβάθμια

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν προκύψει, αφορά την καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Προσωρινά, με το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου πριν από τρεις εβδομάδες, και των Γυμνασίων και Λυκείων πριν από δυο, όλο το προσωπικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είχε μεταφερθεί στη Δευτεροβάθμια, ούτως ώστε να καλύψουν τα κενά του προσωπικού.

Με το άνοιγμα ωστόσο των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, το πρόβλημα της καθαριότητας επανέρχεται στο επίκεντρο. Για να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα καθαριότητας που προβλέπει το υπουργείο Παιδείας, ο κ. Ηλίας Σμήλιος, γραμματέας του Ζ’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο GRTimes,  εξηγεί ότι, ενώ οι καθαρίστριες γυρίζουν πίσω στις αρμοδιότητες τους, ξαναδημιουργείται πρόβλημα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, χωρίς ταυτόχρονα να λύνεται το πρόβλημα των Δημοτικών. «Όσο δεν έχουμε μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και οι καθαρίστριες είναι με συμβάσεις, δεν γίνεται να εφαρμοστεί σωστά το πρωτόκολλο. Μονιμοποίηση σημαίνει ότι μια καθαρίστρια έρχεται το πρωί στο σχολείο και φεύγει το μεσημέρι. Άρα, ανά πάσα στιγμή βρίσκεται εκεί και κάνει τη δουλειά που της έχει ανατεθεί και προβλέπεται από το υπουργείο. Πράγμα που είναι μόνιμη ανάγκη, δεν χρειαζόταν η πανδημία για να γίνει κάτι τέτοιο» εξηγεί ο κ. Σμήλιος.

Προσθέτει δε, πως εφόσον δεν έχει διευθετηθεί το ζήτημα, η επιστροφή στα σχολεία θα γίνει με ελλιπέστατη καθαριότητα. «Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει η Πρωτοβάθμια, η Δευτεροβάθμια και οι παιδικοί σταθμοί των δήμων με το ίδιο προσωπικό; Σε αυτό το ερώτημα δεν δίνεται απάντηση. Το θα δοθούν χρήματα, δεν μας καλύπτει ως απάντηση, γιατί δεν συγκεκριμενοποιείται η λύση στο πρόβλημα».

Το πρωτόκολλο καθαριότητας προβλέπει ότι στη μέση του μαθήματος θα πρέπει να καθαρίζεται όλο το σχολείο.

Ο προβλεπόμενος αριθμός στις αίθουσες και οι αποστάσεις

Δυσκολία φαίνεται πως προκαλεί και η εφαρμογή του μέτρου για τον αριθμό των 15 μαθητών ανά σχολική αίθουσα,  καθώς όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί, δεν φτάνουν τα τετραγωνικά σε αρκετές από αυτές για να τηρηθεί το 1,5 μέτρο απόστασης. «Τα τετραγωνικά αντιστοιχούν σε 8 με 10 μαθητές σε κάποιες περιπτώσεις» εξηγεί ο κ. Κικίνης.

«Σε ποιες αίθουσες θα γίνει το χώρισμα των τμημάτων; Εγώ είμαι δάσκαλος σε ένα καινούργιο σχετικά σχολείο. Τα βάλαμε κάτω, τα μετρήσαμε. 12 με 13 παιδιά χωράνε το πολύ. Πόσο μάλλον σε σχολεία που έχουν κοντέινερ. Εκεί χωράνε οκτώ με δέκα παιδιά. Δεν γίνεται να εφαρμοστεί πρακτικά το 15 άτομα σε μια αίθουσα, με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υποδομές των σχολείων» επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Σμήλιος.

Θετική η θέση των εκπαιδευτικών για το άνοιγμα των δημοτικών αρκεί να εφαρμοστούν στην πράξη τα πρωτόκολλα καθαριότητας

Ο κ. Κικίνης προσθέτει πως η θέση των εκπαιδευτικών για το άνοιγμα των σχολείων είναι θετική. Ωστόσο, η βασική προϋπόθεση της καθαριότητας δημιουργεί ένα «θολό τοπίο».

«Η επιστροφή αυτών των ημερών έχει διάφορους στόχους. Είναι σαφώς ο παιδαγωγικός, γιατί τα παιδιά πρέπει να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους, είναι ο ψυχολογικός, που συνδέεται με τον προηγούμενο, να είναι κοντά στους φίλους τους, γιατί ο εγκλεισμός σίγουρα δεν ήταν μια καλή κατάσταση για τα παιδιά. Από εκεί και πέρα, από ότι φαίνεται υπάρχει και ο λόγος οι εκπαιδευτικοί να διδάξουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης,  με δεδομένο ότι όλοι αναγνωρίζουν και φοβούνται ότι θα έχουμε επανάληψη του σκηνικού που ζήσαμε τους προηγούμενους μήνες το φθινόπωρο» επισημαίνει.

Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί είναι προετοιμασμένοι για το δεδομένο, ότι δηλαδή τα παιδιά του Δημοτικού θα δυσκολευτούν περισσότερο στο να τηρούν τις αποστάσεις.

«Γι’ αυτό, ζητάμε την εξασφάλιση όλων των άλλων όρων. Από τα προστατευτικά μέσα, μάσκες και αντισηπτικά, να λυθεί το ζήτημα της μόνιμης καθαριότητας των σχολικών μονάδων, κατάλληλα σχολικά κτίρια για να υπάρχει μικρός αριθμός στις αίθουσες, με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Λέγεται πως θα ανοίγονται συχνά τα παράθυρα, και υπάρχουν αίθουσες που δεν έχουν καν παράθυρα» σημειώνει ο κ. Σμήλιος

Τι θα γίνει με τη διδακτική ύλη

Οι εκπαιδευτικοί πρόκειται να προχωρήσουν τη διδακτική ύλη, τις περίπου τέσσερις εβδομάδες που απομένουν για να ολοκληρωθεί το έτος. «Επαναλήψεις έγιναν στη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Όσο χρονικό διάστημα υπάρχει στη διάθεση των εκπαιδευτικών, θα αξιοποιηθεί για να επικεντρωθεί η προσοχή των εκπαιδευτικών και των μαθητών σε συγκεκριμένα κεφάλαια που είναι απαραίτητα να διδαχθούν από εδώ και πέρα» επισημαίνει ο κ. Κικίνιας που προσθέτει μάλιστα πως το γεγονός ότι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα είναι νωρίτερα θα συντελέσει στο να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν στη διδακτική ύλη λόγω της πανδημίας.

«Το καλό είναι ότι μέσα σε όλο το κακό, είχαν καλυφθεί τα πρώτα δυο κρίσιμα τρίμηνα του διδακτικού έτους και συνεπώς το μεγαλύτερο μέρος της ύλης είχε καλυφθεί. Από εκεί και πέρα, είναι ένα κρίσιμο στάδιο δοκιμής το άνοιγμα των σχολείων, γιατί δεν ξέρουμε ποια θα είναι η πραγματικότητα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον Σεπτέμβριο» καταλήγει ο κ. Κικίνης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13:1004/07

Καβάλα: Σύλληψη αλλοδαπού διακινητή μεταναστών Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

13:0604/07

Stoiximan: Δύο δυνατά ματσάκια σε ευρωπαϊκά γήπεδα Αθλητισμός

12:5504/07

Σύλληψη 28χρονου που «βουτούσε» τσάντες και πορτοφόλια Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

12:4104/07

Η Γεννηματά «βγάζει κάρτα» σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ Κόμματα ,Πολιτική

12:3804/07

Περιορισμένη η έξοδος των εκδρομέων (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

12:2804/07

Θεσπρωτία: Σύλληψη διωκόμενου παράτυπου μετανάστη Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

12:1704/07

Πέτσας: Στη δημοσιότητα τα ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» Media ,Πολιτική

12:1204/07

Έκλεβαν πορτοφόλια και τσάντες στα ΚΤΕΛ Ελλάδα ,Κοινωνία

12:0504/07

Θεσσαλονίκη: 199 φορτηγά με «πειραγμένους» ταχογράφους Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:5404/07

Ινδία: Έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

11:4604/07

Κρυστάλλινο… 4.35 Αθλητισμός

11:4004/07

ΕΕ: Οπισθοδρόμηση της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα ΕΕ

11:3804/07

Θεοδωρικάκος: Και συναθροίσεις και λειτουργία της πόλης Ελλάδα ,Πολιτική

11:2604/07

Ηandelsblatt: «Ελληνικό», το μεγαλύτερο αστικό project της Ευρώπης Ελλάδα ,Οικονομία

11:0704/07

Αμερικανο-σινική ένταση και στη θάλασσα Διεθνή

10:5404/07

Συλλυπητήριο μήνυμα Μενδώνη για την Αφροδίτη Γρηγοριάδου Πολιτική ,Πολιτισμός

10:4704/07

Βρούτσης: Αύξηση της προκαταβολής των προσωρινών συντάξεων Οικονομία ,Πολιτική

10:2204/07

ΟΑΣΘ: Ήρθαν τα λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

10:0004/07

Κατάσβεση φωτιάς στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη Ελλάδα

09:4604/07

Αlpha Bank: «Καθαρίζει» τα κόκκινα δάνεια με το Galaxy Επιχειρήσεις

09:2804/07

ΟΑΕΔ: Ρεκόρ αιτήσεων για τον κοινωνικό τουρισμό Ελλάδα ,Οικονομία ,Τουρισμός

09:1004/07

Porto Sani: Επένδυση 30 εκατ και ριζική ανακαίνιση Επιχειρήσεις ,Τουρισμός

08:5004/07

Πέθανε η ηθοποιός Αφροδίτη Γρηγοριάδου Κοινωνία ,Πολιτισμός

08:4404/07

Ο κορωνοϊός «θερίζει» την αμερικανική κοινωνία Διεθνή

08:4004/07

Ιαπωνία: Καταρρακτώδεις βροχές, 13 αγνοούμενοι Διεθνή

08:2304/07

Bρετανία: «Σούπερ Σάββατο» και χαλάρωση των μέτρων για τον covid-19 Διεθνή ,Κορωνοϊός

08:2004/07

Φά’ το πριν τα φάει – Γαστρονομία εναντίον ξενικών ειδών Ελλάδα ,Περιβάλλον ,Σημαντικά

08:1804/07

Αlpha Bank: Aσφαλές το web-banking, τεχνικό σφάλμα τα sms Επιχειρήσεις

08:1304/07

Κρούσμα κορωνοϊού εντοπίσθηκε σε κάτοικο της Ραφήνας Ελλάδα ,Κορωνοϊός

08:0004/07

Ο καιρός για σήμερα, Σάββατο, σε όλη τη χώρα Κοινωνία ,Σημαντικά

07:5004/07

Γ. Φλέγκερ: Είμαι και εγώ μέρος της εξαιρετικής οικογένειας της Θεσσαλονίκης Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

07:0004/07

Varos Village: Η Λήμνος πρέπει να γίνει ένα boutique τουριστικό νησί Β.Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Σημαντικά

23:5903/07

Ευρωβουλή: «καυγάς» για το μη ψήφισμα για την τουρκική προκλητικότητα Πολιτική

23:5003/07

Air France: Θα καταργήσει 7.580 θέσεις εργασίας Διεθνή

23:4403/07

Αναστάτωση με μαζικά sms από την Alpha Bank Κοινωνία

23:4103/07

Γαλλία: Έρευνα στον πρώην πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της πανδημίας Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:4003/07

Δανία: Σοκάρει η δολοφονία νεαρού -Ρατσιστικά τα κίνητρα; Διεθνή

23:3203/07

Πάτρα: Ισχυρές πολιτικές παρουσίες στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο Πολιτική

23:3003/07

Υπ. Οικονομικών: Μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις Ειδήσεις

23:2003/07

Οπλίτες θητείας επανδρώνουν 14 δομές υγείας Κοινωνία

23:1003/07

Υπ.Παιδείας: Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση Παιδεία

23:0003/07

H Γερμανία ποινικοποίησε τις φωτογραφίες κάτω από τη φούστα Διεθνή

22:5003/07

Δραματική έκκληση ΠΟΥ: Οι αριθμοί δεν ψεύδονται για τον covid-19 Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:4003/07

Παράνομo ένα στα τρία ΙΧ με ξένες πινακίδες Auto Moto

22:3003/07

LIFE ASTI: Πρόγνωση της αστικής θερμικής νησίδας Θεσσαλονίκη ,Περιβάλλον ,Χωρίς κατηγορία

22:2003/07

Αρπαγή ανήλικης: «Είχα την αίσθηση ότι με φωτογραφίζουν» Κοινωνία

22:1603/07

Super League: Κρούσμα κορωνοϊού στην ομάδα της Ξάνθης Σημαντικά ,Υγεία

22:1003/07

«Τρέχει» το μετρό στην Αθήνα – Παραδίδονται άλλοι τρεις σταθμοί Κοινωνία

22:0203/07

Μ.Καρράς:Γεωτρήσεις για επάρκεια νερού σε Σωζόπολη – Ν.Ηράκλεια Δήμοι

22:0003/07

Στο επίκεντρο το Επιχειρησιακό Σχέδιο Λυμάτων της Αττικής Ελλάδα ,Περιβάλλον ,Χωρίς κατηγορία

21:5003/07

Χ. Θεοχάρης: Ο ελληνικός τουρισμός θα κερδίσει το στοίχημα Τουρισμός

21:4403/07

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Επενδύσεις ύψους 145 εκατ. ευρώ Ενέργεια

21:3903/07

Πέθανε η ηθοποιός Αφροδίτη Γρηγοριάδου Πολιτισμός

21:3003/07

Παριζιάνικος καφές με συντροφιά αρκούδων Διεθνή ,Κοινωνία

21:2003/07

Βίλα Πετρίδη: η νέα έδρα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας Θεσσαλονίκη ,Παιδεία

21:1003/07

NASA: Έκλεισε σε ένα μπουκάλι … τη μυρωδιά του διαστήματος! Επιστήμη

21:0003/07

Ανοίγει το «Σινεμά με Θέα» Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

20:5003/07

Φλόριντα: Μόνο σήμερα 9.488 νέα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:4003/07

ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ: Από Δευτέρα η παιδική κατασκήνωση Κοινωνία

20:3003/07

Πεκίνο – Covid-19: Αίρει τους περισσότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:2003/07

Αττική: Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα των εκβιαστών Κοινωνία

20:1003/07

ΡευΜΑζην: Πανελλήνιο Συνέδριο Ομοσπονδίας Κοινωνία ,Υγεία

20:0003/07

Επίσκεψη Μενδώνη στα Χανιά Πολιτισμός

19:5003/07

Δ.Σιθωνίας: Αποζημιώσεις για καταστροφές από πλημμύρες 2018-2019 Δήμοι ,Κοινωνία

19:4903/07

Έκκληση για άμεση δωρεά αίματος και αιμοπεταλίων Κοινωνία ,Σημαντικά ,Υγεία

19:4003/07

Τουρκία: Στη φυλακή πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας Βαλκάνια

19:3003/07

Πάτρα: Νέα δρομολόγια στον προαστιακό Ελλάδα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ