Παιδίατρος Μαζάνης: «Η οξεία ηπατίτιδα μεταδίδεται πολύ εύκολα – Προσοχή στους κανόνες ατομικής υγιεινής» (VIDEO)

Παιδίατρος Μαζάνης: «Η οξεία ηπατίτιδα μεταδίδεται πολύ εύκολα – Προσοχή στους κανόνες ατομικής υγιεινής» (VIDEO)

«Είναι θανατηφόρος αυτή η ηπατίτιδα» είπε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, σχετικά με την έξαρση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας που καταγράφεται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, τονίζοντας ακόμη πως «δεν είναι μικρό το ποσοστό των παιδιών για τα οποία απαιτήθηκε μεταμόσχευση ήπατος».

Απαντώντας σε ερωτήματα στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Σπύρος Μαζάνης είπε πως «η ηπατίτιδα μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα με το σάλιο και είναι πιο μεταδοτική από τον κορωνοϊό, αλλά αυτήν την στιγμή έχουν “μαζευτεί” τα περιστατικά σε λίγες χώρες», προσθέτοντας πως «ακόμη και στην γειτονική μας Ιταλία, έχει εμφανιστεί κρούσμα σε ένα παιδί».

«Πρέπει να προσέχουμε τους κοινούς κανόνες ατομικής υγιεινής» είπε ο κ. Μαζάνης κρούοντας τον κώδωνα στους γονείς για την έγκαιρη επισήμανση των ύποπτων συμπτωμάτων, που είναι: έμετος, διάρροια, πόνος στην κοιλιά, πολύ σκούρο χρώμα στα ούρα, «λευκό» χρώμα στις κενώσεις, εμφάνιση ίκτερου

Όπως επεσήμανε, «οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί αφορούν παιδιά από λίγων μηνών έως 6 ετών, αρκετές αφορούν παιδιά 6-10 ετών και λιγότερες παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω».

Αποσαφηνίζοντας πως η εκδήλωση της οξείας ηπατίτιδας δεν έχει σχέση με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ο παιδίατρος είπε πως «κανένα παιδί που έχει νοσήσει, δεν είχε εμβολιαστεί για το κορωνοϊό. Έτσι κι αλλιώς, το 80% των περιστατικών είναι σε παιδιά κάτω των 5 ετών και επομένως δεν θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί σε κάθε περίπτωση».

«Τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και Β δεν προφυλάσσουν, καθώς δεν έχουν σχέση με την οξεία ηπατίτιδα που βρίσκεται σε έξαρση», είπε ακόμη ο παιδίατρος, τονίζοντας πως για λόγους προστασίας, «θα πρέπει ξανά να ενεργοποιήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής των παιδιών για την καθαριότητα και την προσωπική υγιεινή», κυρίως μετά και την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων.

Πηγή: ant1news.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μαγιορκίνης: Ο ιός της ηπατίτιδας στα παιδιά κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα (VIDEO)

Μόσιαλος για οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα νεότερα στοιχεία και τα πιθανά αίτια – Τί δείχνει έρευνα

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: «Το μόνο ειδικό σύμπτωμα είναι ο ίκτερος» – Στα μάτια το πρώτο σημάδι (VIDEO)

«Βόμβα» Μαγιορκίνη για οξεία ηπατίτιδα: Δεν υπάρχει τρόπος να την περιορίσουμε, έρχεται αύξηση κρουσμάτων

Οξεία ηπατίτιδα: Το πρώτο νεκρό παιδί ανακοίνωσε ο ΠΟΥ

Συναγερμός και στην Ιταλία για τα περιστατικά ηπατίτιδας – Τί ζήτησε το υπουργείο Υγείας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top