Παιδότοποι: Απώλειες έως και 80% στον τζίρο – Ζητούν αλλαγή υγειονομικών πρωτοκόλλων

Παιδότοποι: Απώλειες έως και 80% στον τζίρο – Ζητούν αλλαγή υγειονομικών πρωτοκόλλων

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Τεράστιες απώλειες, που φτάνουν έως και το 80% του τζίρου τους, καταγράφουν οι παιδότοποι, με τους ιδιοκτήτες τους να ζητούν αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και μέτρα στήριξης. Τι δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Παιδότοπων Ελλάδος Ψυχαγωγίας νηπίων και παιδιών (ΣΠΕ), Ευτυχία Μαρίνου.

Στα όρια οικονομικής κατάρρευσης λειτουργούν πλέον πολλοί παιδότοποι, με τους ιδιοκτήτες τους να υποστηρίζουν πως λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων – που σε πολλές περιπτώσεις δεν συμβαδίζουν με τη λογική – έχουν απωλέσει το μεγαλύτερο μέρος της πελατείας τους, με τις προβλέψεις για το επόμενο διάστημα να είναι ακόμη χειρότερες.

Οι παιδότοποι ήταν από τους κλάδους που έμειναν κλειστοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με τους εσωτερικούς χώρους να ανοίγουν ξανά μετά από περίπου 10 μήνες, την 1η Σεπτέμβριου. Ωστόσο τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα όπως τονίζουν οι επιχειρηματίες, τους στερούν μεγάλη μερίδα από την πελατεία τους, καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν όπως θέλουν, τους εσωτερικούς χώρους.

Συγκεκριμένα, οι ανήλικοι από 4 έως 11 ετών υποχρεούνται σε αυτοδιαγνωστικό (Self test) 24ωρών και τα παιδιά από 12 έως 17 ετών υποχρεούνται σε Rapid Test, ενώ η είσοδος για τους συνοδούς-γονείς, επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε όσους επιδεικνύουν, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης.

«Αυτό που ζητάμε πιο πολύ είναι να έρχονται τα παιδάκια σε εμάς, με τα self tests που κάνουν στο σχολείο. Τώρα μας ζητούν self test 24ωρου, πράγμα που σημαίνει ότι το παιδί πρέπει να το κάνει και το Σάββατο και την Κυριακή και την Τετάρτη κτλ. Πρόβλημα επίσης έχουμε με τους ανεμβολίαστους γονείς… Γιατί να μην μπορούν να μπουν με rapid tests όπως πχ πάνε στα γυμναστήρια;» επισημαίνει στο GRTimes.gr, η πρόεδρος του Συλλόγου Παιδότοπων Ελλάδος, Ευτυχία Μαρίνου.

Όπως λέει η κα. Μαρίνου, με το καθεστώς που ισχύει, γίνεται ένας διαχωρισμός για τις επιχειρήσεις, που για τους παιδότοπους είναι καταστροφικός.

Αναφέρει ακόμη πως από το άνοιγμα τους στις 17 Ιουνίου, οι εξωτερικοί χώροι άρχισαν να δουλεύουν αξιοπρεπώς, σε όποιες επιχειρήσεις διαθέτουν, ωστόσο οι εσωτερικοί χώροι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.

«Υπάρχει πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους γονείς, με τα πάρτι που δεν μπορούν να γίνουν. Γιατί όταν καλούν πχ μια τάξη 15, 20 παιδιών και οι μισοί γονείς είναι ανεμβολίαστοι, αυτοί δεν έρχονται, οπότε… Δεν γίνονται και πάρτι που αποτελούν και τον κύριο όγκο εσόδων μας» λέει χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος του ΣΠΕ, συμφωνεί πως όσο δεν γίνονται πάρτι στους παιδότοπους, θα γίνονται σε σπίτια, όπου ούτε υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται, ούτε αποστάσεις κτλ, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.

Ζητούν μέτρα στήριξης

Όπως τονίζει η κα. Μαρίνου, η πολιτεία ενέταξε τον κλάδο σε ένα πρόγραμμα ΈΣΠΑ για την ομαλή επανεκκίνηση, ωστόσο υπήρξαν κάποιες «παθογένειες» και μπερδέματα, με αποτέλεσμα να έχουν πάρει ελάχιστοι κονδύλια. «Οι υπόλοιποι δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν. Πως να ξανα-ξεκινήσεις το μαγαζί από την αρχή, πως να το γεμίσεις που πεταχτήκανε όλα τα αναλώσιμα κτλ;. Περιμέναμε ότι θα μας στηρίξουν με το ενοίκιο Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, όπως έκαναν με όλους τους υπόλοιπους κλάδους όταν επανεκκίνησαν, αλλά μέχρι τώρα δεν έγινε τίποτα, αν και το έχουμε επισημάνει και αυτό ως πρόβλημα».

Η ίδια κάνει επίσης γνωστό πως για τα συγκεκριμένα προβλήματα είχε έρθει σε επικοινωνία με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος «είχε την πόρτα του ανοιχτή». Ζήτησε εκ νέου από τον υπουργό τη βοήθεια του, προκειμένου η κατάσταση για τον κλάδο να βελτιωθεί και συγκεκριμένα.

«Θέλουμε τουλάχιστον να μας δώσουν τα ενοίκια, αυτό που το ζητάμε τόσο καιρό. Μέχρι τέλος του χρόνου ζητάμε, αλλά εκκρεμεί του Αυγούστου, το οποίο ενώ είμασταν κλειστοί, δεν ξέρουμε τι έχει γίνει με το υπουργείο Οικονομικών, μας έχουν αφήσει «απ` έξω» και έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τους ιδιοκτήτες που μας στέλνουν εξώδικα κτλ. Και αυτοί δίκαιο έχουν αλλά και εμείς με κλειστή επιχείρηση που να τα βρούμε;» καταλήγει η κα Μαρίνου.

Τα ακριβή μέτρα λειτουργίας των παιδότοπων:

Με βάση το ΦΕΚ που εκδόθηκε (Δ1α/ΓΠ.οικ.58531/24.9.2021),  από τη Δευτέρα 27.09 έως και τη Δευτέρα 04.10:

 Λειτουργία παιδότοπων σε υπαίθριο χώρο με τους ακόλουθους κανόνες:

o Ένα (1) παιδί ανά 5 τ.μ.

o Είσοδος ανηλίκων με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (selftest τελευταίου εικοσιτετραώρου), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10.

o Έως δύο (2) σύνοδοι με μάσκα στον χώρο αναμονής

• Λειτουργία παιδότοπων σε εσωτερικό χώρο με τους ακόλουθους κανόνες:

o Ένα (1) παιδί ανά 5 τ.μ.

o Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και έντεκα (11) ετών, προσκομίζουν δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) τελευταίου εικοσιτετραώρου και οι ανήλικοι έως και δεκαεπτά (17) ετών βεβαίωση ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα.

o Έως δύο (2) σύνοδοι με μάσκα στον χώρο αναμονής

o Η είσοδος για τους συνοδούς επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε όσους επιδεικνύουν:

[α] πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 ή

[β] πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10.

o Στα τραπεζοκαθίσματα ισχύουν οι όροι του σημείου 16 της παρούσας (εστίαση).

 

Διαβάστε επίσης: Σε λειτουργία ξανά οι παιδότοποι-Κραυγή αγωνίας από ιδιοκτήτες (ΦΩΤΟ-VIDEO) 

Παιδότοποι: Ένας κλάδος που θέλουμε να υπάρχει και μετά τον κορωνοϊό

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ