«Πάμε και όπου βγει και στο νερό»: «Στα κάγκελα» με την ιδιωτικοποίηση εργαζόμενοι ΕΥΑΘ και δήμαρχοι (VIDEO, ΦΩΤΟ)

«Πάμε και όπου βγει και στο νερό»: «Στα κάγκελα» με την ιδιωτικοποίηση εργαζόμενοι ΕΥΑΘ και δήμαρχοι (VIDEO, ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Ελισάβετ Σταυριανίδου

Η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων είναι για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στην ΕΥΑΘ το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νερό, το οποίο τίθεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή. Η κυβέρνηση «αποφασίζει να κάνει “δώρο” στα συμφέροντα των ιδιωτών και το νερό», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι και ζητούν την άμεση απόσυρσή του.

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, το οποίο προχωρά σήμερα σε στάση εργασίας και καλεί όλο τον κόσμο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 στα γραφεία του Σωματείου, επί της Τσιμισκή, έχει αναδείξει εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού.

«Με τις προσφυγές που έχουμε κάνει, υπήρχαν αποφάσεις του ΣτΕ που μας δικαιώνουν. Στην ουσία όμως, με το νομοσχέδιο αυτό ακυρώνονται έμμεσα όλες οι σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, καθώς το νερό θα περάσει στα χέρια της Ρυθμιστικής Αρχής», λέει στο GRTimes ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος και εξηγεί: «Εντάσσουν και τα απόβλητα και τα νερά στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την ονομάζουν Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και με αυτόν τον τρόπο ακυρώνουν τις αποφάσεις του ΣτΕ. Εντάσσουν στο νέο νομοσχέδιο και το θέμα της τιμολόγησης, ο πολίτης δηλαδή μόνο θα πληρώνει για να κερδίζουν άλλοι εκεί στη νέα ΡΑΕΥ και θα καταλήξουμε να έχουμε διευθύνοντες συμβούλους όπως έχουμε στη ΔΕΗ με 1.000 ευρώ μεροκάματο».

«Σήμερα που παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης του νερού, οι μνημονιακές Κυβερνήσεις προβαίνουν σε προσπάθειες έμμεσων ιδιωτικοποιήσεων των δικτύων και των βασικών υποδομών του νερού, ο αγώνας για την διαφύλαξη του δημοσίου χαρακτήρα του νερού πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο», διαμηνύει ο κ. Αρχοντόπουλος, καθώς όπως λέει «στην ουσία αυτό που γίνεται με το νερό, είναι όπως αυτό που έγινε με τον ΟΣΕ. Πάμε και όπου βγει...»

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο δράσης του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ κατά της ιδιωτικοποίησης, διοργανώνεται συναυλία διαμαρτυρίας στις 2 Απριλίου, στην πλατεία Αριστοτέλους.

«ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ-
Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ «ΕΓΚΛΗΜΑ»»

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της, όπου στηρίζει τους εργαζόμενους των ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, σημειώνει μεταξύ άλλων πως: «Το νερό ως φυσικό αγαθό που τελεί υπό καθεστώς νόμιμου μονοπωλίου, υπό την εποπτεία των κρατικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαγορεύεται να ιδιωτικοποιηθεί. Αυτό που νοιάζει την κυβέρνηση όμως είναι η εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων και όχι των συμφερόντων των πολιτών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Το νερό ως φυσικό αγαθό που τελεί υπό καθεστώς νόμιμου μονοπωλίου, υπό την εποπτεία των κρατικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαγορεύεται να ιδιωτικοποιηθεί. Αυτό που νοιάζει την κυβέρνηση όμως είναι η εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων και όχι των συμφερόντων των πολιτών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) εκφράζει την απόλυτη στήριξη και αλληλεγγύη της στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Π.Ο.Ε.-Δ.Ε.Υ.Α.) και στον αγώνα που δίνει το τελευταίο διάστημα, μέσα από κινητοποιήσεις, όπως η σημερινή 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που πραγματοποιεί, προκειμένου να ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του νερού.

Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει όλοι μας, εργαζόμενοι και πολίτες, να είμαστε ενωμένοι. Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν. Είναι ύψιστο φυσικό και κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να πουληθεί. Η ασθμαίνουσα κυβέρνηση, λίγο πριν προκηρύξει τις εθνικές εκλογές, επιχειρεί ωστόσο με Νομοσχέδιο (ενδέχεται να ψηφιστεί και σήμερα), το οποίο διευρύνει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) και τη μετονομάζει σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) να κάνει «δώρο» στα συμφέροντα των ιδιωτών και το νερό. Προσπαθεί μέσω της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. ή των Σ.Δ.Ι.Τ. να εμπορευματοποιήσει το νερό. Τότε είναι που θα πούμε το νερό… νεράκι!

Αδιαφορεί, για ακόμη μια φορά, για το τι προβλέπει το Σύνταγμα, επιχειρεί να παρακάμψει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), όπως και όσα προβλέπουν οι Διεθνείς Οργανισμοί και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νερό ως φυσικό αγαθό που τελεί υπό καθεστώς νόμιμου μονοπωλίου, υπό την εποπτεία των κρατικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαγορεύεται να ιδιωτικοποιηθεί. Αυτό που νοιάζει την κυβέρνηση όμως είναι η εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων και όχι των συμφερόντων των πολιτών.

Ενδεικτικό είναι το πρόσφατο υπόμνημα της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, με το οποίο ζητά την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων του νομοσχεδίου για το νερό… «Με το νομοσχέδιο αυτό, η διαχείριση των υδάτων, η διαμόρφωση της υδατικής πολιτικής και οι συναφείς αποφάσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος απομακρύνονται από το Κράτος και ανατίθενται στην αρμοδιότητα της δημιουργούμενης Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Με τον τρόπο αυτό χάνεται ο χαρακτήρας του πόσιμου ύδατος ως κοινωνικού αγαθού, απαραιτήτου για την ζωή και την υγεία των πολιτών και αντί αυτού αντιμετωπίζονται οι σχετικές υπηρεσίες ως ρυθμιζόμενες κατ’ αντιστοιχία με αγορές άλλων αγαθών και υπηρεσιών.

Όμως, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (βλ. ΣτΕ 1906/2014, 190-191/2022), για την εξασφάλιση της υγείας των πολιτών δεν νοείται παρά μόνο άμεσος κρατικός έλεγχος στους παρόχους υπηρεσιών ύδατος (π.χ. ΕΥΔΑΠ), ο οποίος δεν μπορεί να υποκατασταθεί με την απλή εποπτεία μέσω της ως άνω Ανεξάρτητης Αρχής, ενώ, από τις παραδοχές αυτές της νομολογίας δεν νοείται καν η συζήτηση για ιδιωτικοποίηση των παρόχων αυτών, μέσω της απόκτησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών από ιδιώτες επενδυτές».

Η κυβέρνηση των «Αρίστων» ωστόσο, με τον πρωθυπουργό της να χαρακτηρίζει χωρίς ίχνος ντροπής «θυσία» την δολοφονία των πενήντα επτά (57) ανθρώπων στα Τέμπη από τις πράξεις και τις παραλείψεις της στους σιδηροδρόμους, έχει εμμονή, όπως αποδεικνύει με το… έγκλημα.
Η ιδιωτικοποίηση του νερού συνιστά έγκλημα σε βάρος των πολιτών. Πρέπει όλοι μαζί λοιπόν να το αποτρέψουμε. Ως Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στηρίζουμε την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που πραγματοποιεί σήμερα η Π.Ο.Ε.-Δ.Ε.Υ.Α., όπως και κάθε άλλη κινητοποίηση που στόχο έχει να παραμείνει το νερό, όπως επιβάλλεται, κοινωνικό αγαθό».

«Στα κάγκελα» και οι δήμοι
Ωστόσο, οι δημοτικές αρχές είναι αυτές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα, καθώς μέχρι σήμερα διαχειρίζονται το νερό μέσω των ΔΕΥΑ, εκτός από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Σε μια ακόμη μορφή αντίδρασης, ο Δήμος Πλατανιά στην Κρήτη εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής», κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών στη λογική της ανταποδοτικότητας, μέσω ιδιωτικοποίησης τους.

Ολόκληρο το ψήφισμα διαμαρτυρίας:

«Με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής», με το οποίο επιχειρούνται παρεμβάσεις στον τομέα υπηρεσιών ύδατος που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των Δ.Ε.Υ.Α., το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά κατά την Τακτική του Συνεδρίαση στις 7/03/2023 με ομοφωνία των παρόντων μελών του προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος (σχετ. η με αριθμ. 34/2023 Απόφαση ΔΣ), με το οποίο ο Δήμος Πλατανιά και η ΔΕΥΑΒΑ αιτούνται:

1) Tην άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ.

2) Καμία ανοχή σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για ιδιωτικοποίηση του νερού.

3) Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών στη λογική της ανταποδοτικότητας, μέσω ιδιωτικοποίησης τους.

4) Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το κράτος ή μέσω προγραμμάτων.

5) Άμεση έγκριση των έργων που έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα «Τρίτσης» και αλλού.

6) Άμεσα έγκριση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις.

7) Άμεση επιδότηση των ΔΕΥΑ από το κράτος για την κάλυψη του συνόλου του υπέρμετρου ενεργειακού τους κόστους.

8) Όχι στις υποχρεωτικές συναινούσες / συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ. Ναι στην υλικοτεχνική υποστήριξή τους.

9) Υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων του συλλόγου εργαζομένων στην ΔΕΥΑΧ-ΔΕΥΑΒΑ.

10) Να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ΣτΕ 1886/2022 για ΣΔΙΤ ΕΥΔΑΠ & 2517/2022 για την τιμολόγηση του νερού.

Το παρόν να αποσταλεί στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην ΚΕΔΕ, στην ΠΕΔ Κρήτης, στην Δ/νση Υδάτων της Αποκ/νης Δ/σης Κρήτης, στους βουλευτές του Ν. Χανίων και να κοινοποιηθεί για δημοσίευση στον Τοπικό Τύπο».

Στα «κάγκελα» ΔΕΥΑ και Δήμοι

Στο μεταξύ, συνεδρίασε την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 στην Αθήνα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ‘Eνωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης- Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.)., το οποία σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρεθύμνου και πρόεδρο της Ένωσης, Γιώργο Μαρινάκη, ο οποίος μίλησε στο GRTimes, ζητά την άμεση απόσυρσή του.

«Ώστε να δοθεί η δυνατότητα ουσιαστικής διαβούλευσής του με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και την DG REGIO και την DG ECFIN, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που να απαντά και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις πραγματικές ανάγκες των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και του τομέα υδάτων», σημείωσε.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για το νερό ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του και το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, με το οποίο καλεί όλους τους βουλευτές του Νομού να τοποθετηθούν δημόσια, να ζητήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου, να το καταψηφίσουν. Επίσης καλεί τους δημότες Καρδίτσας, να διατρανώσουν την αντίθεσή στην εμπορευματοποίηση του νερού. Ζητά ακόμη, να γίνουν προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού στις ΔΕΥΑ, να χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν στις αναγκαίες υποδομές και τέλος να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση των έργων.

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου ώστε να δοθεί η δυνατότητα ουσιαστικής διαβούλευσής του με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και την DG REGIO και την DG ECFIN, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που να απαντά και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις πραγματικές ανάγκες των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και του τομέα υδάτων, ζητά και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Μας ικανοποιεί η δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει πρόθεση ιδιωτικοποίησης των νερών

Η δημόσια δέσμευση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του νερού, ήταν το κύριο συμπέρασμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, στην οποία συμμετείχαν πέραν του Υπουργού, αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Δημήτρη Παπαστεργίου, καθώς και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), με τον πρόεδρό της, Δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη και τον αντιπρόεδρο Απόστολο Καλογιάννη, Δήμαρχο Λαρισαίων. Στη συνάντηση έδωσε το παρόν και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε πως μετά τις αλλαγές που ήδη συμφωνήθηκαν στο κείμενο του νομοσχεδίου, αλλά κι άλλες που θα γίνουν κι αφορούν μεταξύ άλλων τη διαχειριστική επάρκεια των ΔΕΥΑ, το κείμενο που θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες σε ένα κρίσιμης σημασία ζήτημα, που αφορά την ποιότητα ζωής και τη δημόσια υγεία. Τόνισε πως για την Αυτοδιοίκηση αποτελούσε κρίσιμης σημασίας ζήτημα η δέσμευση πως δεν υπάρχει πρόθεση ιδιωτικοποίησης του νερού, καθώς και ότι οι Δήμοι θα έχουν ρόλο και λόγο στα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των υδάτων.

Τι λέει ο Κ. Σκρέκας

«Το νερό ήταν και παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο», απαντά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων των ΔΕΥΑ, Παύλος Δραγκόλας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε «παντελώς αβάσιμες τις φήμες περί δήθεν «ιδιωτικοποίησης του νερού». Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας, όπως τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «είναι να επιτευχθεί η ενδυνάμωση και η αναβάθμιση του ρόλου των ΔΕΥΑ και βέβαια να διασφαλιστεί η επαρκής παροχή υπηρεσιών ύδατος σε όλους τους πολίτες, με ασφάλεια και σε προσιτές τιμές».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανέλαβε κατηγορηματικά, για ακόμα μια φορά, ότι το νερό ήταν και παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο: «Μεταφέρουμε αρμοδιότητες, εποπτεία κι έλεγχο», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, «για να προχωρήσουμε στην ενδυνάμωση και αναβάθμιση του ρόλου των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης».

Τέλος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλυσε τη σημασία του νομοσχεδίου, που συζητείται στη Βουλή, για τη δημόσια εποπτεία και τον έλεγχο στη διαχείριση των υδάτων και τόνισε ότι η Πολιτεία διατηρεί το σύνολο των ρυθμιστικών – κανονιστικών αρμοδιοτήτων για την άσκηση της υδατικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής κοστολόγησης και τιμολόγησης της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Φωτογραφία κεντρική από rony michaud από το Pixabay

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παρέμβαση ΚΕΟΔΔΥΠ UNESCO ΑΠΘ: «Καμπανάκι» για ιδιωτικοποίηση του νερού (ΦΩΤΟ)

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού»: Κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Χωρίς νερό σήμερα για 7 ώρες περιοχή στη Θεσσαλονίκη

UNICEF: Κάθε μέρα 1.000 παιδιά πεθαίνουν επειδή ήπιαν μολυσμένο νερό

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top