Παναγιωτόπουλος: Η συναντίληψη Μητσοτάκη – Μακρόν οδήγησε στην αμυντική συμφωνία

Παναγιωτόπουλος: Η συναντίληψη Μητσοτάκη – Μακρόν οδήγησε στην αμυντική συμφωνία

«Η ιστορική, στενή συνεργασία Ελλάδας- Γαλλίας, αποκτά νέα διάσταση, απογειώνεται, χάρη στην συναντίληψη που έχουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν για τα γεωπολτικά ζητήματα, το ρόλο της ΕΕ στις ευρύτερες εξελίξεις αλλά και σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις και την ασφάλεια των δύο χωρών έναντι απειλών. Αυτή η συναντίληψη και η χημεία που έχουν οι δύο ηγέτες, οδήγησαν στην υπογραφή της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας, με την οποία η Ελλάδα αποκτά στενότερη αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία, τη μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη συζήτηση στη Βουλή, της ελληνο-γαλλικής αμυντικής συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι υπάρχει ρήτρα αμυντικής συνδρομής, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η στρατιωτική στήριξη της Γαλλίας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχτεί απειλή.

«Σήμερα θα έπρεπε να επιχαίρουμε και όχι να μεμψιμοιρούμε, να στηρίζουμε όλοι αυτή τη συμφωνία και όχι να αντιπολιτευόμαστε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συμφωνία προβλέπει ρήτρα πολιτικής και διπλωματικής υφής», τόνισε.

Απαντώντας στη κριτική για την αγορά σύγχρονων φρεγατών και αεροσκαφών, ο κ. Παναγιωτόπουλος αντέτεινε ότι η συμφωνία «δεν ήρθε από το πουθενά, αλλά εντάχθηκε σε ένα γενικότερο σχεδιασμό για την ασφάλεια της χώρας, σύμφωνα με τις ανάγκες της νέας δομής των ενόπλων δυνάμεων και τις εισηγήσεις των τριών γενικών επιτελείων του στρατού».

«Η αγορά τους εντάσσεται σε ένα σχέδιο κοστολογημένο, προτεραιοποιημένο στις ανάγκες της χώρας. Το Πολεμικό Ναυτικό εργάστηκε πολύ σκληρά για να αξιολογήσει τις προτάσεις που έτειναν βελτιούμενες συνεχώς και αντανακλούσαν την κεντρική οδηγία του πρωθυπουργού. Προσπαθήσατε να εκτρέψετε την συζήτηση για τη συμφωνία, σε μία συζήτηση αμιγώς για τα εξοπλιστικά. Το λέω ευθέως: Δεν ήταν αγώνας εξοπλιστικών. Ήταν αγώνας δρόμου για να καλύψουμε τα κενά που είχαν δημιουργηθεί στις ένοπλές δυνάμεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, υποστήριξε ότι μέσα από τη συμφωνία, «υπάρχουν εναλλακτικές» για την εμπλοκή και συνδρομή και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην εκτέλεση της σύμβασης.

«Είναι λάθος να διακατεχόμαστε από εχθρότητα για κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Θα κάνετε μεγάλο λάθος αν καταψηφίσετε μία συμφωνία που αφορά εθνικά ζητήματα. Δεν πρέπει να υπάρχει εκνευρισμός στη χώρα. Ας αφήσουμε τους άλλους εκτός της χώρας να εκνευρίζονται και δείξτε ότι η συμφωνία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top