Πανελλήνια Ένωση ΙΕΚ: Η ανάγκη για επαγγελματική κατάρτιση δε σταματά στην πανδημία

Πανελλήνια Ένωση ΙΕΚ: Η ανάγκη για επαγγελματική κατάρτιση δε σταματά στην πανδημία

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Παρά το γεγονός ότι το άνοιγμα των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) προσδιορίζεται κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβριου, το πρόσφατο λουκέτο στο ΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ στη Θεσσαλονίκη, έχει ανοίξει την κουβέντα αναφορικά με ανάλογα προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν και άλλα ιδρύματα της χώρας.

«Αναμφίβολα, όταν ανακοινώνεται το κλείσιμο ενός ιστορικού ΙΕΚ με μεγάλη παράδοση στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης όπως ήταν το ΠΑΣΤΕΡ στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι και ότι καλύτερο. Ωστόσο αυτή τη στιγμή, δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο σε κάποια άλλη σχολή και εκτός αυτού δεν υπάρχει και κανένα θέμα με τους σπουδαστές του ΠΑΣΤΕΡ μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Τα υπόλοιπα μπορεί να διευθετηθούν στην περίπτωση που η εταιρεία μπει σε εκκαθάριση» τόνισε στο GRTimes, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών ΙΕΚ, Ιωάννα Σιοτρόπου.

Επιπλέον αναφερόμενη στο ενδεχόμενο κάποια από τα Ινστιτούτα να αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα κυρίως λόγω της καραντίνας που επιβλήθηκε κατά την περσινή χρονιά, η πρόεδρος της ΠΕΙΙΕΚ συμπλήρωσε πως δεν έχει υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή της.

Συγκεκριμένα, «το μοναδικό αλλά σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε κυρίως κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ήταν αυτό που αφορούσε τα εργαστηριακά προγράμματα. Κάτι που αντιμετώπισαν και τα Πανεπιστήμια. Ωστόσο, στην ηλικία των 18 ετών η ανάγκη για επαγγελματική κατάρτιση δεν μπορεί να σταματήσει στην πανδημία. Είναι θέμα ανάγκης, σχεδόν όπως συμβαίνει και με το σχολείο ή το πανεπιστήμιο» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Σιοτρόπου.

Αν και για τα ΙΕΚ (σε σχέση με το Πανεπιστήμιο) υπάρχουν και δίδακτρα τα οποία πρέπει να καλυφθούν, η κα. Σιοτρόπου συμπλήρωσε ότι «το κόστος αυτό τις περισσότερες φορές είναι ανάλογο και πολλές φορές μικρότερο από το ποσό που πρέπει να δαπανήσει μια οικογένεια για να ένα παιδί που θα σπουδάσει μακριά από τη βάση του. Πόσο μάλλον, από τη στιγμή που υπάρχει πλέον και η δυνατότητα για κάποιο παιδί που φοιτά σε ΙΕΚ να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις και να μπει σε κάποιο πανεπιστήμιο».  

Με τα υγειονομικά πρωτόκολλα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Σε ερώτηση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν με το άνοιγμα των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης ξεκαθάρισε ότι «αυτά δεν θα διαφέρουν σε τίποτα με τα πρωτόκολλα που προβλέπονται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν κάνει το εμβόλιο για να μην έχουμε προβλήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ