Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Αυτοί είναι οι 400 νέοι Ειδικοί Φρουροί (πίνακες)

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Αυτοί είναι οι 400 νέοι Ειδικοί Φρουροί (πίνακες)

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε σήμερα τους πίνακες των κατ’ αρχήν πληρούντων τα προσόντα, καθώς και αυτών που δεν τα πληρούν, για πρόσληψη ως ειδικοί φρουροί για τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Όπως επισημαίνει το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, «κατόπιν της δημοσίευσης των πινάκων, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην οικεία προκήρυξη, προβλέπεται δικαίωμα σε όλους τους υποψηφίους και τις υποψήφιες να ασκήσουν ένσταση κατά αυτών ενώπιον του ΑΣΕΠ, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα ημερών, που αρχίζει από την επόμενη της ανάρτησής τους. Η διαδικασία υποβολής της ένστασης ορίζεται στην υποπαράγραφο 1 της παραγράφου Γ του κεφαλαίου V της υπ’ αριθ. 6000/2/6785-πε ́ από 31-05-2021 προκήρυξης, με ΑΔΑ: ΩΗ5Ζ46ΜΤΛΒ-Σ98. Στην ένσταση δέον είναι να αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας του/ης υποψήφιου/ας, ο ΑΜΚΑ, η κατηγορία για την οποία υπέβαλε αίτηση συμμετοχής, καθώς και η Διεύθυνση Αστυνομίας, σε υφιστάμενο Αστυνομικό Τμήμα της οποίας υπέβαλε αίτηση συμμετοχής».

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, θα ακολουθήσει η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου οι νεοπροσληφθέντες θα μπουν στις αστυνομικές σχολές για τη βασική εκπαίδευση τριών μηνών. Μετά θα τοποθετηθούν στους πανεπιστημιακούς χώρους, αρχικά όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, μαζί με πεπειραμένους αστυνομικούς, ενώ διοικητής της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα τοποθετηθεί αστυνομικός διευθυντής που προέρχεται από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

«Πριμ» μοριοδότησης έχουν οι υποψήφιοι με πτυχίο, απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, έως και 1.000 μόρια. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη… αλλάζει προτεραιότητες δείχνοντας προτίμηση σε άτομα εξοικειωμένα με το πανεπιστημιακό περιβάλλον που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν ομαλά στους ειδικούς χειρισμούς που θα απαιτηθούν σε τυχόν έκνομες ενέργειες εντός των Ιδρυμάτων. Έτσι τα κριτήρια που υπήρχαν σε προηγούμενες αντίστοιχες προκηρύξεις θα αντικατασταθούν, με το «bonus» των έξτρα μορίων να μην απαιτεί πλέον στρατιωτική θητεία σε Ειδικές Δυνάμεις, αλλά τη φοίτηση και την εξοικείωση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η «προτίμηση» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αντικατέστησε το αρχικό σχέδιο για «πιλοτική» παρουσία αστυνομικών στα Πανεπιστήμια που θα προετοίμαζε το έδαφος για την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, κάτι που όμως δεν προχώρησε ποτέ γιατί τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας παρέμεναν κλειστά λόγω κορωνοϊού. Από το υπουργείο ποντάρουν ότι οι εκπαιδευμένοι Ειδικοί Φρουροί που θα έχουν… παρελθόν σε πανεπιστημιακούς χώρους θα είναι πιο ικανοί να ανταπεξέλθουν σε ενδεχόμενα δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία με κλομπ και χειροπέδες

Το νέο σώμα θα είναι άοπλο και θα φέρει αμυντικό εξοπλισμό, που εμπεριέχει κλομπ, χειροπέδες, ενώ η στελέχωσή του θα γίνει από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και τους ειδικούς φρουρούς που θα προσληφθούν ειδικά για αυτόν το σκοπό. Θα απασχολούνται 200 άτομα ανά βάρδια, με ιδιαίτερη έμφαση στα πέντε ΑΕΙ με τη μεγαλύτερη ανάγκη (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα), ενώ θα ανακατανέμονται ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Την πρόσληψη, εκπαίδευση και την παροχή εξοπλισμού έχει αναλάβει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. και θα συνεργάζονται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Τα τμήματα του νέου σώματος θα έχουν έδρα εσωτερικά των πανεπιστημίων, ενώ τα μέλη του θα έχουν πλήρη προανακριτικά καθήκοντα, δυνατότητα συλλήψεων και σχηματισμό δικογραφιών. Η μισθοδοσία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα λειτουργήσουν κέντρα… επιχειρήσεων με τη διαχείριση καμερών στα σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης, σε κοινόχρηστους χώρους και σε εργαστήρια με ακριβό εξοπλισμό.

Οι «πανεπιστημιακοί» αστυνομικοί, που θα φορούν διαφορετικού χρωματισμού στολή, θα λαμβάνουν εντολές από το κέντρο επιχειρήσεων στην περίπτωση εντοπισμού έκνομων ενεργειών, ενώ θα προβαίνουν σε περιπολίες εντός των πανεπιστημίων και θα φυλάσσουν κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις.

Παράλληλα έχουν καταρτιστεί ειδικά σχέδια ασφάλειας και επέμβασης στα Ιδρύματα στην περίπτωση που εξελίσσονται έκνομες ενέργειες. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη χαρτογράφηση πανεπιστημίων εσωτερικά και εξωτερικά, τις εισόδους πρόσφορης πρόσβασης αστυνομικών δυνάμεων, τις ομάδες κρούσης που μπορεί να απαιτηθούν.

Δείτε τον πίνακα πληρούντων τα προσόντα εδώ.

Δείτε τον πίνακα μη πληρούντων τα προσόντα εδώ.

Πηγή: eleftherotypos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top