Πανεπιστημιακή Σχολή για την ελληνική γαστρονομία ζητούν γνωστοί chefs

Πανεπιστημιακή Σχολή για την ελληνική γαστρονομία ζητούν γνωστοί chefs

Ρεπορτάζ: Μίνα Αφεντούλη

Πλάτη για τη δημιουργία του πρώτου πανεπιστημιακού τμήματος ελληνικής γαστρονομίας βάζουν γνωστοί chefs και μάγειροι, που ξεκίνησαν ήδη διαδικτυακό ψήφισμα – αίτημα. Μέλος του εγχειρήματος είναι ο Executive Chef Σωτήρης Ευαγγέλου, ο οποίος μίλησε στο GRTimes για το ενδιαφέρον που συγκέντρωσε ήδη αυτή η πρωτοβουλία.

Δεν ήταν ούτε το Masterchef αλλά ούτε και οι δεκάδες εκπομπές μαγειρικής που παρακίνησαν γνωστούς chefs και ανθρώπους της ελληνικής γαστρονομίας (όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης, η Σοφία Ουργαντζίδου, ο Μανώλης Παπουτσάκης, ο Master of wine Ιωάννης Καρακάσης και ο Καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ Δρ. Θωμάς Σαββίδης) αλλά η τεράστια δυναμική της ελληνικής γαστρονομίας, ο πλούσιος ελληνικός αμπελώνας και τα υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα.

Ο στόχος μας δεν είναι η ίδρυση μίας σχολής μαγειρικής αλλά μιας σχολής που θα παρέχει μία διαφορετικού επιπέδου μόρφωση γύρω από αυτό που για όλους εμάς είναι η αγάπη μας και μπορεί να γίνει για ακόμη περισσότερους, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ευαγγέλου.

Όπως αναφέρει, αυτή η πρωτοβουλία προέκυψε από πολλούς ανθρώπους του χώρου που επιθυμούν να δώσουν την ευκαιρία στις επόμενες γενιές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις του και να γίνουν πιο ολοκληρωμένοι επαγγελματίες. Για τους επόμενους γίνεται αυτό. Για να μπορέσει να πάρει μία διαφορετική υπόσταση η προσπάθεια και η δουλειά που γίνεται στο κομμάτι της γαστρονομίας και της διατροφής στη χώρα επισημαίνει σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμη η πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται στα σπάργανα.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο που συνυπογράφουν και το οποίο συνοδεύει το αίτημά τους, στόχος είναι η ίδρυση ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος, τετραετούς φοίτησης, με αντικείμενο τις σπουδές πάνω στην ελληνική γαστρονομία. Μάλιστα, στις επιμέρους ειδικότητες του, ζητούν να περιλαμβάνεται η ιστορία της ελληνικής κουζίνας, τα προϊόντα και η παραγωγή τους, το κρασί και η ελληνική μαγειρική τέχνη, καθώς και η σύνδεση των παραπάνω με τον τουρισμό και την οικονομία, αφού πρώτα οι σπουδαστές θα έχουν λάβει μια βασική γενική εκπαίδευση πάνω σε όλα αυτά τα πεδία και στη διεθνή γαστρονομία συνολικά.

Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει η Ελλάδα γαστρονομικός προορισμός και σε αυτό στοχεύει μεταξύ άλλων αυτό το εγχείρημα επισημαίνει ο executive chef κ. Ευαγγέλου και προσθέτει ότι η χώρα μας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα ώστε να συγκεντρώνει τον γαστρονομικό τουρισμό αλλά και τον οινοτουρισμό, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την γειτονική Ιταλία. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί ως γαστρονομικός προορισμός και η Σκανδιναβική χερσόνησος αναφέρει και τονίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να συγκεντρώσει αντίστοιχο και περισσότερο ενδιαφέρον γύρω από την γαστρονομία της αλλά και την οινική της παραγωγή.

Ο κ. Ευαγγέλου αναφέρει ότι ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες επαφές με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με το ενδεχόμενο ίδρυσης πανεπιστημιακής σχολής με αυτό το αντικείμενο και τονίζει ότι είναι σημαντικό για τον κλάδο να κινητοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση όσο γίνεται περισσότεροι μάγειροι και άνθρωποι του χώρου.

Αναλυτικά, το κείμενο του ψηφίσματος:

«Όλο και περισσότερο στις μέρες μας γίνεται φανερό το πόσο σημαντική είναι η γαστρονομία ως τομέας που μπορεί να βοηθήσει καίρια στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας. Τα παραδείγματα από το εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία κ.α.) επιβεβαιώνουν το περιεχόμενο αυτής της συζήτησης και η ανάγκη ενίσχυσης της ελληνικής γαστρονομίας αποκτά πια επιτακτικό χαρακτήρα.

Η ελληνική γαστρονομία συνδέεται με τα ελληνικά προϊόντα, την ιστορία, την παραγωγή, τη διάθεση και την επεξεργασία τους, με τις τοπικές μαγειρικές παραδόσεις, με την εστίαση εν γένει και με τον ελληνικό τουρισμό ως την ατμομηχανή, όπως συχνά λέγεται, της ελληνικής οικονομίας. Προκειμένου να ενισχυθεί αυτός ο ρόλος, λαμβάνουν χώρα ήδη διάφορες αποσπασματικές δράσεις από πολλούς επιμέρους φορείς. Δημιουργείται, όμως, η αίσθηση ότι λείπει από αυτήν την προσπάθεια μια οργανωμένη κρατική ακαδημαϊκή δομή που θα έχει ακριβώς ως αντικείμενό της την ελληνική γαστρονομία και που θα μπορεί πέρα από το να παρουσιάζει και να παρέχει οργανωμένα σε ένα συστηματικό ακαδημαϊκό επίπεδο το περιεχόμενο αυτού που ονομάζουμε «Ελληνική γαστρονομία», να δημιουργήσει επαγγελματίες του χώρου της εστίασης και του τουρισμού, οι οποίοι θα διαθέτουν τη βαθιά και πλούσια εκείνη γνώση που απαιτείται για την αξιοποίηση αυτού του εθνικού θησαυρού ως εργαλείου ανάπτυξης και προόδου για τον τόπο μας.

Η κατάσταση που υποδεικνύει την ανάγκη θέσπισης ενός τέτοιου κρατικού ακαδημαϊκού ιδρύματος είναι το χαμηλό -με τις λαμπρές πάντα εξαιρέσεις- επίπεδο γνώσεως που διαθέτουν σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες μάγειρες στη χώρα μας, σε σχέση με την ελληνική κουζίνα και τον τεράστιο πλούτο της. Κατά πόσο γνωρίζουν την ιστορία και τις καταβολές της, τις αμέτρητες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοπικές τις εκφάνσεις, τα χιλιάδες προϊόντα της ελληνικής γης, το ελληνικό κρασί και πώς αυτά όλα συνδέονται με το περιεχόμενο της κάθε παράδοσης, τους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος και επεξεργασίας των τροφών, τη γευστική ταυτότητα που τελικά επισφραγίζει αυτό που ονομάζουμε «ελληνική κουζίνα». Οι επιμέρους και αποσπασματικές προσπάθειες προφανώς και δεν αρκούν για να υποστηρίξουν τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η ελληνική γαστρονομία, η οποία ακόμα και σήμερα εξισώνεται δυστυχώς από τους περισσότερους ξένους επισκέπτες με την ελληνική σαλάτα, το σουβλάκι και τον μουσακά. Η περιορισμένη μας συνολικά γαστρονομική κουλτούρα και παιδεία δρα ως βαρίδι στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, ο οποίος χρειάζεται ανθρώπους που θα διαθέτουν μια ακαδημαϊκή, συγκροτημένη και σοβαρή εκπαίδευση που θα περιλαμβάνει όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής κυρίως, αλλά και της παγκόσμιας γαστρονομίας, και που θα μπορούν να υποστηρίξουν την οργάνωση και την αξιοποίησή της.

Έτσι προχωράμε προς το ψήφισμα αυτό ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας την ίδρυση ενός ανώτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος, τετραετούς φοίτησης, με αντικείμενο τις σπουδές πάνω στην ελληνική γαστρονομία και με επιμέρους ειδικότητες που θα αφορούν την ιστορία της ελληνικής κουζίνας, τα προϊόντα και την παραγωγή τους, το κρασί και την ελληνική μαγειρική τέχνη, τη σύνδεση των παραπάνω με τον τουρισμό και την οικονομία, αφού πρώτα θα έχουν λάβει στα πρώτα 2 έτη όλοι οι σπουδαστές μια βασική γενική εκπαίδευση πάνω σε όλα αυτά τα πεδία και στη διεθνή γαστρονομία συνολικά.

Θεωρούμε πως μια τέτοια πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα ακαδημαϊκή θέσπιση θα ανοίξει δρόμους για την περαιτέρω καταγραφή και ανάπτυξη της ελληνικής κουζίνας, του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας και προτείνουμε η όλη προσπάθεια να γίνει υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, η οποία φαίνεται να υποστηρίζει την ελληνική μας γαστρονομική ταυτότητα με ευαισθησία και που με το κύρος της θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια πιο εύκολη προώθηση και υλοποίηση μιας τέτοιας σημαντικής προσπάθειας.

Με εκτίμηση,

Σωτήρης Ευαγγέλου Executive chef

Ιωάννης Καρακάσης Master of wine

Ηλίας Μαμαλάκης chef- Ταξιδευτής

Dr. Θωμάς Σαββίδης Καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ

Σοφία Ουργαντζίδου chef

Μανώλης Παπουτσάκης Executive chef»

Μπορείτε να δείτε το αίτημα και να ψηφίσετε, ΕΔΩ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top