PAP Hotels ΑΕ: Καινοτόμο πρόγραμμα Zero Waste Εκπαίδευσης για Catering και Ξενοδοχεία

PAP Hotels ΑΕ: Καινοτόμο πρόγραμμα Zero Waste Εκπαίδευσης για Catering και Ξενοδοχεία

Ρεπορτάζ: Βάσω Βεγίρη

Μηδενικά απόβλητα από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις εστίασης. Είναι άραγε δυνατόν να επιτευχθεί αυτό σε μια χώρα τόσο ανεπτυγμένη τουριστικά όσο η Ελλάδα; Μία ξενοδοχειακή επιχείρηση από τη Βόρεια Ελλάδα, πάντως, η PAP Hotels AE, συμμετέχει σε ένα σχετικό καινοτομικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το «ZWITCH» (Zero Waste Εκπαίδευση για Catering και Ξενοδοχεία).

Όπως αναφέρει σχετικά στο GRTimes.gr η διευθύνουσα Σύμβουλος της PAP Hotels Α.Ε., Νονίτα Παπαδοπούλου, σε περίπου έναν μήνα από σήμερα εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη μια πιλοτική εφαρμογή του εν λόγω zero waste εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο η εταιρεία θα εφαρμόσει στα τέσσερα ξενοδοχεία της, δηλαδή στο «Astoria» στη Θεσσαλονίκη και στα τρία ξενοδοχεία της εταιρείας στη Χαλκιδική, δηλαδή στο «Ξενία» Ουρανούπολης, στο «Agionisi Resort» στο νησάκι της Αμμουλιανής απέναντι από την Ουρανούπολη και στο «Alexander the Great» στην Καλλιθέα (στην Κασσάνδρα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το μοναδικό ξενοδοχείο που συμμετέχει στο συγκεκριμένο project, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε., ενώ οι συμμετέχοντες από τις άλλες χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία και Βουλγαρία) προέρχονται από τον χώρο της εκπαίδευσης.

Το project

Ακολουθώντας τη ζήτηση και τις υποχρεώσεις μιας βιώσιμης κοινότητας μηδενικών  και τις σχετικές οδηγίες και στόχους της Ε.Ε. θεωρήθηκε απαραίτητη η δημιουργία μιας σχετικής εκπαιδευτικής ενότητας στην Ε.Ε..

Είτε δάσκαλος, είτε φοιτητής Φιλοξενίας είτε επαγγελματίας – όπως επισημαίνεται στην περιγραφή του project – θα μπορεί να βρει σε αυτό τις πιο βασικές πρακτικές και την τεχνογνωσία που απαιτείται για τη μείωση των απορριμμάτων και να ενσωματώσει αυτές τις πρακτικές.

Το ZWITCH είναι δηλαδή με απλά λόγια ένα ευέλικτο εκπαιδευτικό εργαλείο ηλεκτρονικής μάθησης για τη μείωση των απορριμμάτων, που θα περιλαμβάνει πέντε ενότητες των τριών μαθημάτων το καθένα, θα έχει διάρκεια 20 ωρών, θα είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εγγραφούν ηλεκτρονικά.

Στις μέρες μας υπάρχει μια αναμφισβήτητη παγκόσμια ζήτηση για μείωση των απορριμμάτων. Ειδικά στον χώρο της Φιλοξενίας και της Εστίασης αυτή η ζήτηση είναι σε προτεραιότητα καθώς τόνοι απορριμμάτων τροφίμων πετιούνται καθημερινά. Οι άνθρωποι ψωνίζουν και καταναλώνουν μόνο ένα ποσοστό από αυτά που αγοράζουν, ενώ άλλοι ζουν σε πλήρη φτώχεια και τύχη οποιασδήποτε διατροφής και υγιεινών πόρων. Οι επαγγελματίες του χώρου φιλοξενίας και εστίασης από την άλλη αισθάνονται απογοητευμένοι μεταξύ της σωστής προετοιμασίας φαγητού για τους μπουφέδες των εγκαταστάσεων τους και του όγκου του φαγητού που δεν καταναλώνεται.

Τι είναι αρκετό; Πώς μπορεί ο πελάτης να είναι ευχαριστημένος και ο μάγειρας να κρατά ακόμα χαμηλά τα απορρίμματα; Αυτή η ανισόρροπη κατάσταση μαζί με τις καλές υποχρεώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις επιχειρήσεις για ένα μέλλον με κοινότητες Zero Waste, οδήγησαν στο έργο ZWITCH, η εφαρμογή του οποίου όπως επισημαίνει η κα. Παπαδοπούλου αφορά την οργάνωση των αγορών-προμηθειών, τη διαμόρφωση των μενού (σωστές επιλογές τροφίμων και των ποσοτήτων τους), σχετική επικοινωνία και ενημέρωση των πελατών κ.ο.κ.

Η PAP Hotels Α.Ε. έχει προβεί τα τελευταία χρόνια σε επενδύσεις ανακαινίσεων ύψους 2 εκατ. ευρώ στο «Ξενία» Ουρανούπολης και 5 εκατ. ευρώ στο «Alexander the Great», ενώ έχει προηγηθεί προ πενταετίας ανακαίνιση του ξενοδοχείου «Astoria» στη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανώτατη πιστοποίηση βιωσιμότητας «Zero Waste to Landfill» για την ΗΠΕΙΡΟΣ

Η Μασούτης κατακτά την πιστοποίηση «Zero Waste To Landfill»

ZERO WASTE SUMMIT από τον Όμιλο TEXAN Envipco

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top