Παπαευαγγέλου: Η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα

Παπαευαγγέλου: Η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα

Οι περισσότερες μεταδόσεις οφείλονται στην οικογενειακή διασπορά σημείωσε ξεκινώντας την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου τονίζοντας παράλληλα ότι σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους νοσηλεύονται ολόκληρες οικογένειες.

Εξήγησε πως η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική κι έτσι εφόσον ο ο ιός εισχωρήσει στο σπίτι, είναι πιθανό να κολλήσουν όλοι.

Ανέφερε ότι πολύ συχνά όταν γίνεται ιχνηλάτηση σε νεαρά άτομα προκύπτει ότι αυτοί είχαν βρεθεί με φίλους σε υπαίθριο χώρο αρκετό χρόνο και χωρίς μασκα. Προτιμούμε τους εξωτερικούς χώρους φορώντας τη μάσκα μας, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, ο μέσος όρος τεστ άγγιξε τις 50.000, ενώ τη Δευτέρα διενεργήθηκαν συνολικά 75.000 τεστ, που είναι αριθμός ρεκόρ.

Σχετικά με το δείκτη θετικότητας ανέφερε ότι παραμένει επί 20 μέρες σταθερός με μικρή ύφεση.

Υπογράμμισε ότι την επομενη εβδομάδα με τα σελφ τεστ θα έχουμε περισσότερα κρούσματα

Έκανε λόγο για σημαντική αύξηση κρουσμάτων στην δυτική και ανατολική Μακεδονία, ενώ όπως είπε το βλέμμα είναι στραμμένο στη Βόρεια Ελλάδα. Μίλησε για αύξηση των εισαγωγών στη κεντρική και δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη οι απλές κλίνες στην Θεσσλαονίκη στο 62% και παράλληλα αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Σε ό, τι αφορά στην επιδημιολογική εικόνα, παρατηρείται μεν σταθεροποίηση, αλλά σε αυξημένο επιδημιολογικό επίπεδο στην Αττική, την Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο και τη στερεά Ελλάδα, Αντίθετα, επιδείνωση παρατηρείται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και στην Κρήτη.

«Η ματιά μας είναι στραμμένη στη βόρεια Ελλάδα» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου που τόνισε ωστόσο πως αυξημένη διάδοση εντοπίζεται και στα νησιά Κως, Κάρπαθος, Νάξος, Ρόδος, Σάμος και Λέσβος.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι ο αριθμός των διασωληνομένων διπλασιάστηκε μέσα σε 20 μέρες.

Έγινε ένα πρώτο βήμα προς την έναρξη δραστηριοτήτων. Η εικόνα στους εμπορικούς δρόμους είναι ότι δεν έχουμε μεγάλο συγχρωτισμό, ούτε μέσα ούτε έξω από τα καταστήματα, δήλωσε κάνοντας λόγο για αισιόδοξα μηνύματα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Για την εισήγηση σχετικά με την επαναλειτουργία των Λυκείων τονίστηκε ότι πρέπει να γίνει σταδιακά και ανα βαθμίδα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε συζητήσαμε και την εισήγηση του παιδείας για την επαναλειτουργία των Λυκείων. Η επαναλειτουργία θα γίνει σταδιακά και ανά βαθμίδα με τους μέγιστους όρους ασφαλείας. Όπως είπε, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών τις τελευταίες εβδομάδες σε περιοχές όπως η Αχαία Γιάννενα, Δυτική Αττική, Ηράκλειο, Καρδίτσα.

Τα παιδιά βρίσκονται με φίλους τους, είτε σε σπίτια, είτε σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν τηρούν ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας. Σύμφωνα με έρευνα, παιδιά του Λυκείου φορούσαν τη μάσκα σε ποσοστό 98% όσο βρίσκονταν στο σχολείο, αλλά λιγότερο συχνά στον ελεύθερο χρόνο τους. Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στους εφήβους και με δεδομένο πως συχνά αυτοί είναι ασυμπτωματικοί, η τακτική διάγνωση θα συμβάλει σημαντικά στον εντοπισμό τους, είπε.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ